Menü

2008.02.15.     Hozzászólás 0

Nem lesz több rekord-döntés 2060-tól?

A francia biomedikai és epidemiológiai intézet (Irmes) kutatói 3260 Világrekordot elemeztek az 1896-os évvel kezdődően. Kutatásuk eredményeképp azt állítják, 2060-ra az ember eléri teljesítőképességének felső határát.

Nem kell azonban bő 50évet várni, mert a kutatás kitér arra is, hogy 2027-re a sportágak fele már eléri a kritikus maximum szintet.

A matematikai modellekre épülő tanulmány behatóan foglalkozik az esettel. a 70-es évektől egyre jobban érdekli a szakembereket, hogy meddig lehet kitolni még az eredményeket. Elsősorban az atlétikát, a kerékpáros, a súlyemelő, az úszó, illetve a gyorskorcsolyázókat érinti a "probléma". (Érdekes, hogy a kerékpárt is ide sorolják, mert ott a technikai fejlődés is szerepet játszik az egyre jobb időeredményekeben - szerk.).

A vizsgálat nem biológiai, hanem matematikai oldalról vizsgálta a kérdést, tehát az elő újkori Olimpia óta felállított csaknem 3200 világcsúcsot. Egy grafikonon ábrázolták a világcsúcsok közötti különbségeket, ami az idő előrehaladtával egyre laposabbá válik. Míg a múlt század elején jelentős különbségek voltak, addig mára egyre közelebb állnak egymáshoz az eredmények.

 

 

Matematikailag valóban megalapozottnak - és persze ijesztőnek - tűnik a megállapítás. Ne felejtsük el azonban, hogy kivétel nélkül szinte minden sportban a technikai fejlődés is szerepet játszik a táplálkozástól kezdve a sportruházaton át a sporteszközökig. Az azért valószínű, hogy egyre nagyobb jelentőséget kapnak a stopperórák tized-, század- és ezredmásodperc mutatói.

Mozgásvilág.hu