Menü

2007.02.14.     Hozzászólás 0

Miért "kell" sportolni?

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a magyar sportélet sikerekben gazdag. Ez az élsportban oly sikeres ország a szabadidősport terén mégis tévhitekkel van tele.


Az egyik leggyakoribb jelenség az, amikor a fiatalkorú gyerkőc valamilyen egyesületben kezdi megismerni az adott sportág technikáit, fortélyait, de mivel gyengébb társainal (az élbolynál), így sem az edző, sem saját maga nem mutat kellő érdeklődést többé. Így a "mindent vagy semmit" szélsőértékből a semmi marad, elbátortalanodik és a kedve is elmegy a sportolástól.

Ez a hozzáállás megfigyelhető azoknál is, akik el sem kezdenek aktívan mozogni, pedig a sport nem csak egyetlen célt tartogat. Ez nem az a valóság, ahol "csak egy van, aki mindent visz".

A sport célja nem csak a Világbajnokság vagy az Olimpia legfelső dobogója. Cél lehet egy saját magunk által és a saját adottságainknak megfelelő teljesítmény elérése, egy csúcs megmászása, távolság legyőzése, vagy a személyes köridő megdöntése.

Sőt! Az igazi sportélet abban mutatkozik meg igazán, amikor csupán maga a sport iránti közös elhivatottság csapatokat, társaságokat formál, barátságokat alakít ki. A közös kerékpár-, vagy vízitúrák amellett, hogy megmozgatnak, a társasági élet iránti vágyainkat is kielégíthetik.

És végül, de nem utolsó sorban a sport nem az, amiben az ember elfárad és amitől másnap fájnak a tagjai. A sport az, ahol saját apró céljainkat megvalósíthatjuk, testünk korlátait kitolhatjuk és ezzel lelkünket is erősíthetjük.
Ha fáj, vegyél vissza, de ne állj meg!

- Mozgásvilág.hu -