Menü

2008.03.18.     Hozzászólás 0

Labdazsonglőrök az Eiffel-torony lábánál

Egy éppen csak kibontakozóban lévő sportág számára minden esemény, verseny, megjelenés kulcsfontosságú. Ha ez a verseny ráadásul Európa egyik legszebb városában, Párizsban van, és felvonultatja a freestyle foci színe-javát, akkor igazi ünnepnapról beszélhetünk.

A freestylefoci.hu csapatnak egy ilyen ünnepnapon volt szerencséje részt venni március második hétvégéjén, hiszen két magyar freestyler is képviselte hazánkat a francia megmérettetésen. A tokaji Kovács Péter, illetve a dombrádi Karászi Roland alkotta a magyar csapatot.

A versenyen, melyre meghívással lehetett bekerülni, 16 versenyző mérte össze tudását. Mindez a nagyszabású Galaxy Foot keretében került megrendezésre, amely francia foci expo-t jelenti. Itt kiállított a francia válogatott, a Stadt de France, számos sportszergyártó, s rengeteg egyéb cég, amely akármilyen úton is kapcsolódik a futballhoz. Rengeteg ember, s főként fiatal zsúfolódott be két napra az amúgy hatalmas párizsi „Sportok Palotájába”.

 

 

Az ilyen találkozók különlegességét az mutatja igazán, hogy az első, 2003-as próbálkozás óta ez a harmadik nemzetközi megmérettetés. Nem mellékes, hogy a magyar freestylerek mindhármon képviselték országunkat. (2006 – MOTG, Amszterdam Fx; 2007 – Eurobac, Bécs Fx, Petike; 2008 – Komball, Párizs Petike, Rocco)
Nemzetközi szervezet és szabályok híján mindegyik rendezvény egy-egy úttörő próbálkozás sportunk népszerűsítésében. Mindegyik kicsit más szempontok alapján került megrendezésre, hiszen ezek azok a próbálkozások, amelyek végén néhány év múlva talán megtaláljuk a megfelelő érték-, s lebonyolítási rendszer, amely majd kikiáltható véglegesnek.

 

 

A versenyzők és a szervezők egy kis motelben voltak elszállásolva, nem messze az Eiffel torony lábától. A magyar csapat a később győztes Nam-mal, a freestyle világában sztárnak számító Palle-val, s az első világbajnok Mr. Woo-val volt egy szobában. Hatalamas élmény volt a freestyle történetét aktívan alakító személyekkel lakni, hallgatni Woo történeteit, akik már 1990-ben bemutatókat tartott, vagy akár csak együtt reggelizni a világ legjobb freestylereivel.

Ahogy már említettem, végigjártuk az európai versenyeket, de az eddig legszínvonalasabb szervezéssel volt szerencsénk találkozni, a döntő élő TV-közvetítése pedig igazi kuriózumnak számított, amelyet 1-2 évvel ezelőtt még elhinni sem mertünk volna, hogy egyszer megtörténik. Boldogok és büszkék vagyunk, hogy két magyar is dekázhatott a labdájával a francia deszkákon, s reméljük, hogy a következő hasonló versenyen már a dobogóra is felállhatnak a srácok.

 

Németh Ádám