Menü

2007.03.01.     Hozzászólás 0

Hagyományos sportoktól az extrém sportokhoz

Az utóbbi években mind nagyobb népszerűséget szereztek a legkülönfélébb, "extrém"-nek nevezett sportok. Mind a műfajba tartozó alternatívák száma, mind a rajongótábor megnövekedett. Ezzel párhuamosan - vagy inkább éppen ezért - a hagyományos sportok népszerűsége csökken.


Több elképzelés született e jelenség magyarázatára, s mindegyikben van igazság. A mai fiatalok számára a "trendi", a "vagány" és "divatos" jelzővel ellátott bármliyen tevékenység vonzóbbá teszi bármi másnál. Az ismertebb márkák is megjelennek az extrém terepeken, ami megint egy újabb csalogató eszköz.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy míg a "hagyományos" sportok élmezőnyébe csak keveseknek adatik meg bekerülni és az űzésükhöz rengeteg másról kell lemondani, addig az újabbaknál könnyebben, gyorsabban és nagyobb megerőltetés nélkül juthatnak sikerhez a fiatalok, úgy, hogy közben folyamatosan "játszanak".

Pozitív gondolkodásra vall, hogy az extrém sportokat a mozgásért, a jó közérzetért keresik, s nem az érvényesülésükért. Ugyanakkor ez a sztereotípia káros, hiszen a hagyományos sportokat is lehet hobbi-szerűen, csupán kikapcsolódásként végezni.

Az extrém sportok egyes képviselői szerint nem kívánnak hadat üzenni más sportoknak, nem akarják átalakítani az Olimpiai játékokat, nem kívánják a nyilvánosságot és a felhajtást.

Talán ez mégsem ennyire egyértelmű...