Menü

2010.08.12.     Hozzászólás 4

Foci egy üvegkalitkában?-Jorkyball

Foci egy squash-pályához hasonló üvegkalitkában? Igen, ez a Jorkyball! Hozzáteszem: elképesztően szórakoztató játék!

A Jorkyball
 
A Jorkyball egy két térfélre osztott, műfüves borítású, plexifallal és panelekkel határolt pályán játszott új sport, amit eredetileg Gilles Paniez és Pierfrancesco Iazeolla fejlesztett ki, védjegyezte és tette népszerűvé. Az új sportkülönlegesség a hagyományos futballból ered, de alapkarakterének köszönhetően új, más értelmezésbe helyezi azt. A körülbelül 50 négyzetméteres zónákra osztott pályán egyedi szabályrendszer alapján, kiskapura játszanak a kétfős csapatok. A Jorkyball játékosok egyszerre élvezhetik a futball technikai versenyszellemét és egy klasszikus, fedett pályás, illetve szabadtéri körülmények között játszott szabadidősport élményét.
 
80940-P1310406_2.jpg


A Jorkyball gyors, taktikát és ötletességet is igénylő sport: a 2 csapat három, 7 gólig tartó szettig játszik, és egy meccs "öldöklő csaták" esetében is csak ritkán tart 45 percnél tovább.
A Jorky egyik legfontosabb taktikai eleme a pálya falainak használata, a mandinerezés lehetőségének minél ügyesebb kihasználása is – a fal így akár csapattársnak is tekinthető.
 
Pályák

Jelenleg öt fajta Jorkyball pályatípus létezik a világon. Minden pályatípus talajborítása műfű, és az összes típus ugyanolyan szabályrendszer alapján van a műfűre festett vonalak alapján felosztva zónákra. A pályák oldala átlátszó plexiből, illetve nem átlátszó, hanem fehér színű, úgynevezett szendvicspanelből állnak, és a szerint térnek el egymástól a típusok, hogy az egyes pályák hány darab plexi, illetve panel falat tartalmaznak.
 
80940-P1310410_2.jpg

 
Szabályok

A Jorky szabályai mindenfajta (testi) érintkezést megtiltanak. A kétfős csapatok célja természetesen az, hogy a pálya alapfalába süllyesztett kapuba (1,10 m x 1,10 m) juttassák a labdát. Egy mérkőzésnek akkor van vége, amikor az egyik csapat megnyer 3 vagy 5 előirányzott szettet. A kezdőrúgást a hátvéd végzi el, a dolga annyi, hogy a szemben lévő falra fellője a labdát úgy, hogy az odafelé ne érje a földet, azaz ne guruljon.

Minden szett az 5. kivételével akkor ér véget, amikor egy csapat 7 gólt szerez. Az 5. szett esetében nélkülözhetetlen a két csapat között a minimum 2 gólnyi gólkülönbség. Ha ez a különbség nincs meg a 11. megszerzett gólnál, (pl. 11/9) akkor minden csapat támadója büntetőket rúg, összesen ötöt, és a szett a legjobbnak lesz odaítélve.
 
80940-P1310418_2.jpg

 
Mindkét csapatot egy támadó és egy védő alkot.

A kiindulási zónában kizárólag a hátvéd tartózkodhat, ha viszont kimegy innen (márpedig kimegy, mert nem kapusról, hanem hátvédről beszélünk), akkor már nem viheti vissza a labdát a biztonságot nyújtó vörös zónába. Előre sem mehet akármeddig, csak a középső vörös zóna félpályát jelző vonaláig, illetve a zóna végét jelzőig, de ha átlépi a felezővonalat, akkor a szabály szerint lőnie kell. A csatár az egész pályán mozoghat, a két kiindulási zóna kivételével mindenhol ott kell lennie. A játék pörgős ritmusának fenntartását célozza az egyik legfontosabb szabály: a labda soha nem állhat egy másodpercre sem.

A két nyert szettig tartó meccs egyik játszmájában védőt játszik az ember, a másikban támadót, ha pedig döntő szettre kerül sor, akkor a játékosok egymás közt dönthetik el, melyik pozícióban játszanak. Játék közben azonban nem lehet helyet cserélni.
 
Ha kedvet kaptál a Jorkyball kipróbálására, megteheted a BHG Focipályákon.
Olvass többet a témáról: labdarúgás