Menü

2007.03.14.     Hozzászólás 0

Agysejtképző sportolás

Az először egereken, majd végül embereken is elvégzett kísérletek alapján azt derítették ki a tudós-szakemberek, hogy a rendszeres testmozgás hatására új agysejtek képződnek, s ezáltal nő az agy hatékonysága.

Bár általános iskolai biológia órák alkalmával éppen azt igyekezték belénk sulykolni, hogy bizony óvni kell agysejtjeinket, mert mind a sokmilliárdnyi agysejtünkből csak egyetlen van. Egy újabb kiísérletsorozat erre rácáfolni látszik.

A mai kor szakemberei mágnesesrezonancia-vázsgálattal (MRI) figyelték meg mind az egereket, mind a 11 kísérleti alanyt agyátmozgatás előtt és után. Az emberi alanyok három hónapnyi aerobiktanfolyamon vettek részt, így vált kimutathatóvá a testmozgás hatása.

Dr. Scott Smaill, a kutatást vezető neurológus elmondása szerint ez az első olyan vizsgálat-sorozat, amiben módszeresen vizsgálják a hippocampus különböző régióit, illetve azt, hogy a testmozgás mely régiókra hat leginkább. A kezdeti felfedezések után annak tanulmányozása következik, hogy meghatározzák, mely mozgásnemek a leghatákonyabbak a tudati folyamatok javításában és a memóriahanyatlás csökkenésében.

Nyílván egyetlen kísérletsorozat még nem bizonyíték az évtizedes tudományok megdöntésére, de az új szemléletmódok és elméletek mindenképp serkentőleg hatnak az agykutatásra és az eddig ismeretlen területek feltérképezésére.
Reméljük, hogy ennek eredményeképp a jövőben nem gyógyszereket, hanem bizonyos típusú testmozgást fognak előírni a háziorvosok memóriaproblémáak kezelésére.