Menü

sportág: KERÉKPÁR    táv: 65 km    szintemelkedés: 670 m    szintidő: 4:00     nehézség: Közepes

Szentendre-Dömörkapu -Pilismarót - Paprét - Szentendre

Útközben a Pilis legszebb helyei mellett megyünk, tekerünk a Duna-kanyarban, sok a látnivaló, jó az útminőség, és ami a legfontosabb, végig jó a levegő. Az útvonal elején, Szentendrén, és a közepén Pilimarót-Visegrád között van közúti forgalom, egyébként végig aszfaltút és erdő, ezért ezt az útvonalat mountisoknak és virsliseknek is ajánlom. Akár kocsival, hévvel, biciklivel is könnyen megközelíthető a kiindulópont, jól lehet parkolni és vásárolni. 

A túra nagy része hivatalosan is kerékpárút erős megszorításokkal (május 1-től augusztus 31-ig, hétvégén és munkaszüneti napokon 9-18 óráig), egy része (Dobogó kő alatt Pilismarótig) lezárt útszakasz. Én bementem a lezárt szakaszra, tömegesen kerekeztek mások is. Fakitermelőkkel beszélgettem, akik elmondták, hogy a kerékpárosokkal nincs sok gond, nem túl zajosak és nem is szemetelnek, a motorosokkal és a quadosokkal küzdenek inkább. Láttam az időtáblázatot az útvonalak oldalain. Érdekes lehet időre végignyomni ezt az utat.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Szentendréről jól kitáblázott kerékpáros út vezet a Bükkös-patak mentén Lajosforrás és Dömör-kapu felé. A Hév állomástól érdemes átmenni a 11-es út másik oldalára, és a ... bemenni a belvárosba a patakig.

 

Kerékpártúra a Pilisben
A kerékpáros útról az Izbégi úton megyünk tovább, majd a balra letérünk Dömör-kapu felé. Rövidesen egy kis hídon keresztezzük a Miklós-rét felől érkező kis patakot.


 

Kerékpártúra a Pilisben
Rögtön a híd után katonai lőtér mellett haladunk el. Utunk során hosszan ki lesz táblázva az út széle, ugyanis a lőtér és katonai területek miatt Pilisszentlászlóig teljesen lezárták a Tölgyes-hegy, Kapitány-hegy térséget.
A gyakorlótér után balra Lajosforrás felé mehetünk, jobbra Dömörkapuhoz jutunk.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Dömör-kapunál parkoló található, innen csak gyalogosan, illetve kerékpárral mehetünk tovább. Elég nagy a kerékpáros forgalom is, figyeljünk a lefelé jövőkre.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Jó minőségű úton tekerhetünk, amely nem emelkedik túl meredeken. Dömör-kapu után 2,5 km-el jobbra letérhetünk Pilisszentlászló felé. Mi azonban egyenesen megyünk tovább, a Sikárosi-rét mellett a Király-kúti-nyereg felé. A nyereg Komárom-Esztergom és Pest megye határa, ahol jobbra két földút leágazása után az egyetlen aszfaltúton (jobbra) Dobogó-kő felé vesszük az irányt. Egyenesen tovább haladva egyébként (ez a hivatalos kerékpáros út) Pilisszentkeresztre jutnánk.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Ha jó helyen vettük a jobb kanyart, 1,5 km-en belül a dobogó-kői sípálya és sífelvonó alját láthatjuk az útról.

 

Kerékpártúra a Pilisben
A felvonót követően elindulunk lefelé. Az út jobb oldalán több forrás is található, ezek közül talán a Miklós-forrás a "leg vízbiztosabb" és jól kiépített, amelyet közvetlenül Rám-hegyi leágazásnál találunk.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Jobbra alattunk a Rám-szakadék, ha lehet arra ne menjünk bicivel!

 

Kerékpártúra a Pilisben
Az aszfaltúton egészen a Pilismaróti-patakig gurulunk, ahol a kereszteződésben jobbra, a rét mellett bejutunk a faluba. A faluban a 11-es úton jobbra kanyarodunk, és Dömösön, Lepencén keresztül egészen Visegrádig kerekezünk, majd Visegrádon a kompnál jobbra, ismét a hegyek felé vesszük az irányt.

 

Kerékpártúra a Pilisben
A város szélén, az üdülő övezetben élesen balra kanyarodik az út. Ez a Panoráma autóút, amely felvezet a várhoz is. Mi az éles balkanyar helyett egyenesen megyünk tovább és egy nagyon kedvelt kiránduló és pihenőhely  mellett megyünk el, ahol kis tó,

 

Kerékpártúra a Pilisben
az Ördögmalom-vízesés,

 

Kerékpártúra a Pilisben
ismét hűvös erdő,

 

Kerékpártúra a Pilisben
fűvészkert, és gyönyörű szép rét fogad minket.

 

Kerékpártúra a Pilisben
Az útvonal innen Pap-rétre vezet, vannak kicsit meredekebb emelkedők, de nem vészes. Eltévedni itt nem lehet, nincs kereszteződés, végig az aszfaltúton a rétre jutunk. A réten jobbra Pilisszentlászló felé még legyűrjük az utolsó pár száz méter emelkedőt, majd tűz lefelé.

 

Kerékpártúra a Pilisben
A Szentlászlói úton nem a falu irányába fordulunk, hanem balra, Szentendre felé legurulunk az úton.
Elhaladunk a Skanzen mellett, majd közvetlenül a 11-es út előtt jobbra a kerékpáros útra térhetünk rá, amelyen visszaérkezünk a Szentendrei hévállomáshoz.

 

Kerékpártúra a Pilisben

 

Szentendre_Dömörkapu_Pilismarót_Paprét_Szentendre_kerékpárút_biciklis_térkép.jpg

Összesítés

A Szentendre-Dömörkapu -Pilismarót - Paprét - Szentendre hossza 65 km, az útvonal szintemelkedése 670 méter, szintideje 4:00, nehézsége közepes. Az útvonal Magyarország területén található.

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Péntek Szombat Vasárnap Hétfő
°C -1 / 8 3 / 13 7 / 8 2 / 14
mm 0.0 0.8 0.4 0.1
km/h 15.8 24.5 22.0 18.7

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: túraútvonal, kerékpártúra