MTB3 három határon átívelő mtb túra

A MTB3 három határon átívelő mtb túra hossza 84 Km. Az útvonal szintemelkedése 1853 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

*** 2021-ig a szlovén oldalon történt hegyomlás miatt nem tekerhető körbe ez az útvonal!***

 

Az MTB3 három határon átívelő mtb túra Karintia egy elég friss terméke, amely amellett, hogy igen fárasztó, minden olyan látványos pontot érint Ausztriában, Szlovéniában és Olaszországban, hogy egy-egy helyszíntől igencsak nehezen tudunk elszakadni, vagy pedig vissza akarunk térni egyszer, kétszer, sokszor...

A túra legnehezebb részén már az elején átesünk, ugyanis fel kell mászni a Karavankák gerincére az Anna hüttéhez, vagy más néven a Jepza Sattel-hez (az Anna hütte a nevével ellentétben csak egy régi hütte emlékét őrzi, egy pihenőhelyen kívül itt semmi nincsen, csak saját készleteinkből frissíthetünk a hosszú emelkedő után). A gerinc Ausztria és Szlovénia határvonala is egyben, így amint átbukunk rajta, máris Szlovénia területén járunk. Csodás erdei és vad kavicsos/néhol nagyobb köves szerpentines lejtő vezet le Kranjska Goráig. Út közben párszor nagyszerű panoráma nyílik a Triglavra, lejjebb gurulva pedig egy vadregényes szurdokvölgybe érünk, melynek alján egy zabolázatlan hegyi folyó hömpölyög. Szó szerint ámulunk és bámulunk, ami itt az érintetlen természetet illeti.

Ahogy leérünk a hegy aljába, rátérünk a Kransjka Gorába vezető aszfaltozott kerékpárútra - itt a terepes résznek nagyjából vége is - ahonnan menet közben remek kilátás nyílik a Martuljek hegyláncra, majd Kranjska Gorában feltekerhetünk a Jasna tóhoz, megnézhetjük Zelencit, a Száva folyó forrását, ezt követően pedig a Planica nordic center előtt haladunk el, ha jó időben vagyunk a síugró sáncokat is érdemes közelről megnézni. 

A kiváló minőségű kerékpárúton folytatva utunkat Planica után nem sokkal átgurulunk Olaszországba, melynek első lenyűgöző látnivalói a Fusine tavak (Laghi di Fusine), amelyek az úttól kicsit távolabb esnek ugyan, de mindenképp érdemes őket megnézni.

A Fusine tavak után nemsokkal elérjük Tarvisiot, ahonnan már visszafelé vesszük az irányt. Itt szintén aszfaltozott úton haladunk elsőként erdős szakaszokon át, majd átszelünk néhány települést is, mígnem átérünk a határon vissza Ausztriába. Ausztriában szintén kerékpárúton folytatjuk az utunkat, sőt egy rövid szakaszon még a 83-as autóúta is rá kell hajtanunk.

Viszont Erlendorfnál áttérünk a Gail folyó másik oldalára, ahol végre visszatérhetünk a természetbe. Kellemes erdős, folyómenti erdei úton bringázunk tovább egészen Neumüllnern-ig, ahol elhagyjuk a folyót és a Faaki-tó felé vesszük az irányt, ahol a túránk nagyjából véget is ér.

Az idővel érdemes végig jól gazdálkodni, mivel annyi a látnivaló, könnyen ott felejthetjük magunkat egy-egy helyen és ezáltal kockáztatjuk a világosban való visszaérést. Út közben számos kerékpáros pihenő is csábítgat a pihenésre, amelyek jó részének ellen kell állnunk, ha nem akarjuk nagyon hosszúra nyújtani a napot.

 


Itiner

1. Érdemes autóval Outschena-ig eljönni, majd a Mittagskogel/Anna hüttéhez vezető sóderes út alján, a sorompó előtt leparkolni. Lényegében innen indul a túra, végig kavicsos úton felfelé kanyarogva az Anna hütte felé. Az út felső szakaszán remek kilátás nyílik az alant elterülő síkságra, a Faaki-tóra, Villachra és a környező hegyekre. Egy hajtűkanyart követően célegyenesbe fordulunk és néhány perc után elérjük a Karavankák gerincét: az Anna hüttét/Jepza Sattelt.

MTB3 forduló - tovább a szlovén oldalon Forrás: www.mozgasvilag.hu
MTB3 forduló - tovább a szlovén oldalon
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


2.
A gerincen követjük az MTB3 jelzést és átbukva a túloldalra, magas fenyőfák árnyékában, kavicsos úton, néhol nagyobb kövekkel tarkított szerpentinen kígyózunk le Kranjska Gora völgyébe. Ahogy a hegyről leérünk és elérjük a 201-es számú autóutat, Belca felé balra fordulunk. 100-200 méter után viszont egyből jobbra behajtunk egy kis bekötőútra, ahonnan máris becsatlakozunk a Kranjska Gora felé vezető kerékpárútra. Mint fentebb írtam, az útról remek rálátásunk lesz a Martuljek csipkés hegycsúcsaira, valamint ha időnk engedi, feltekerhetünk a Jasna tóhoz is.

Martuljek hegylánc Forrás: www.mozgasvilag.hu
Martuljek hegylánc
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

3. Kranjska Gora után az aszfalt úton egyenesen tovább gurulva elérjük először Zelencit, a Száva folyó forrását, majd a Planica nordic centert - amit balra fordulva egy kis kitérővel tekinthetünk meg - de ha mégsem, utunk egyenesen visz tovább és hamarosan átlépünk Olaszországba.

4. Tarvisio előtt lehetőségünk van a Fusinei tavakhoz is feltekerni, ám ez időben már elég nagy veszteség és mivel látnivalóként egy egész napot is megér, érdemes inkább máskor visszajönni megnézni. Ahogy a Fusinei tavakat - vagy az útelágazást - elhagyjuk, hamarosan elérjük Tarvisio szélét. A városba nem tekerünk be, hanem még előtte a kerékpáros csomópontnál jobbra fordulunk, vissza Ausztria felé.

Távolban a Triglav - lenne, ha nem lenne felhő előtte Forrás: www.mozgasvilag.hu
Távolban a Triglav - lenne, ha nem lenne előtte felhő
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!
 

5. A táblákat követve szintén aszfaltozott kerékpárúton átlépünk Ausztriába és a 83-as autóút melletti kerékpárúton haladunk tovább. Egy szakaszon Arnoldstein-nél még rá is kanyarodunk a 83-as útra, de szerencsére nem maradunk itt sokáig, ugyanis Erlendorfnál oldalt váltunk és a Gail folyó túloldalán, egy újra erdei kavicsos úton, ismét a természetben kerékpározunk tovább egészen Neumüllnern-ig, ahol a Gail folyót elhagyva, kis települések között kanyarogva a Faaki-tó felé gurulunk tovább.

Gail folyó Forrás: www.mozgasvilag.hu
Gail folyó
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

6. Faak am See-ben a benzinkút után jobbra felkanyarodunk a Seeweg, Parkweg, majd Weinbergweg útra egészen Latschach ober dem Faaker See településéig, majd az Altfinkensteiner Strasse hegyi úton tovább egy hajtűkanyarig, ahol balra fordulva a Samonigghof után nem sokkal elérünk az autónk parkolóhelyéig. Ezzel a kör bezárult.

Hirdetés
Hirdetés