Menü

2009.09.10.     Hozzászólás 0

Női geometria - kerékpárok hölgyeknek

Mint mindenben, a biciklik kialakításában is különbséget kell tennünk hölgyeknek és férfiaknak szánt kétkerekűek között. Miért is mások a női kerékpárok, és valóban szükség van-e az eltérő felépítésre?


Most az egyre divatosabb városi kerékpáros közlekedés kapcsán jártunk utána, hogy miért is mások a női kerékpárok, és valóban szükség van-e az eltérő felépítésre?

Női kerékpárok Forrás: www.pixabay.com 

Man vs. Woman

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség férfi, és női kerékpár között, a többség helyből rávágja, hogy "más a váza". Ez igaz is, de általában ennyiben meg is áll a felsorolás, pedig egy női kerékpár sok apró részletében eltér a férfi bringáktól. Az ok egyébként egyértelmű: a hölgyek testfelépítése más mint férfiaké. A hölgyek közel azonos testmagasság mellett többségében rövidebb felsőtesttel, karokkal, kisebb kéz, és lábmérettel rendelkeznek, kivéve a lábukat, mely arányaiban hosszabb.

Alapesetben a kerékpárvázakat nyeregvázcső-hossz alapján méretezik, és azt a férfiak adottságaihoz viszonyítva gyártják, így egy szép, hosszú lábszárral megáldott, ámde férfiakhoz képest rövid felsőtesttel és karokkal rendelkező hölgy, egy nem nők számára készített kerékpáron kényelmetlenül fogja érezni magát, hiszen végig kell feküdnie a vázon ahhoz, hogy a kormányt elérje. Persze javíthatunk a helyzeten, ha a kormányszárat és a nyeregcsövet kicseréljük, viszont akkor számolnunk kell azzal, hogy az általában megnehezíti a kerékpár irányítását. Illetve választhatunk kisebb vázmérettel rendelkező kerékpárt is, de azon meg a nyeregcsövet kell toronymagasra emelni, mellyel a kormányfogásunk kerül nagyon mélyre.

Milyen oka lehet még a női váz kialakulásának?

Továbbá sajátos magyarázat lehet még, hogy a kislányok nem tudnak olyan jól biciklizni, ezért gyakrabban esnek, és az alacsony vázról könyebb menekülni, ha baj van. Természetesen, amikor már jól megy a bicikli terelgetése, akkor a következő probléma, amely a biciklizés közben érheti a hölgyeket, hogy a nőiesség egyik ékes példányának, a szoknyának stílusos viselete nehézkessé válik. Női vázas kétkerekűnél még csak-csak meg lehet oldalni a dolgot "minimális villantással", de a férfivázas megoldásnál szinte lehetetlen elkerülni, hogy közszemlére kerüljön a "szuperpuma".

Női kerékpárok Forrás: www.pixabay.com 

Honnan ismered meg a jó női kerékpárt?

Egy női kerékpárváz nemcsak színösszeállításában tér el a férfiaknak szánt modellektől, hanem a vázméret kisebb mérettől indul, rövidebb felsőcsővel, hosszabb nyeregvázcsővel és homlokcsővel rendelkezik.  A női, keskenyebb vállhoz kevésbé széles, hajlított kormány illik, mely rövidebb, és meredekebb. Az átlagosan kisebb kézméretet pedig a kormányhoz közelebb elhelyezett fékkarokkal kompenzálják. Továbbá a markolatot is puhább bevonattal látják el. A hegyikerékpárok esetén a férfiak, és nők közötti súlykülönbségeket is fontos górcső alá venni, hiszen egy átlagos hölgy 10-20 kg-mal könnyebb, hasonló képességű férfi társához képest, így nem árt, ha a felfüggesztést, és teleszkopót is e szerint hangolják be.

A női nyergek szélesebbek, illetve más felületűek, mivel a támasztási pontok máshol helyezkednek el, mint a férfiaknál. A rövidebb hajtókarhossz pedig a felső és alsó lábszár eltérő aránya miatt képes a megfelelő kényelmet és hatásfokot biztosítani.

Női kerékpárok Forrás: www.pixabay.com


De, ami talán a legfontosabb, hogy a hölgyek többsége a kényelmet helyezi előtérbe, a kerékpár minden egyéb képességével szemben. Főleg akkor, ha nem a sport, hanem a városi helyváltoztatás a cél. Ilyenkor azért figyeljenek a hölgyek, hogy az alacsony átlépési magasságú, kosárral és szoknyavédővel, agyváltóval, agydinamóval felszerelt női modelleket keressenek, melyek igazi társak lehetnek a mindennapokban!