Mizuno Wave Daichi 6 teszt

Mizuno Wave Daichi 6 teszt

Kuttor Csaba
Papp Tünde
Kuttor Csaba - Papp Tünde
2021/12/16
Azt kapod, amire számítasz; néha picit többet is.
Hirdetés

A Wave Daichi 6-a egy női és egy férfi modellben érkezett hozzánk, ezért aztán két véleményt is egybe gyúrhattunk. Az alábbiakban Papp Tünde és Kuttor Csabi véleményét olvashatjátok.

Mizuno Wave Daichi 6 – női

Végre egy sima, normális kinézetű cipő! – ez fogalmazódott meg bennem, mikor átvettem.
Egyszerű színvilág (szürke-fekete), semmi manír, fakszni, „sztárallűr”. Az alapanyagok viszont láthatóan igényesek. Nem akar többnek tűnni, mint ami; ez is valami!
Mégis egy sokoldalú cipőről van szó, mely az 5-ös széria teljes megújításával kelt életre. Egy érdekes infó, hogy Daichi a 2021-es Mizuno katalógusban a márka két legismertebb és legnépszerűbb cipője között található: egyik ilyen a Mizuno Wave Mujin 6, mely a nagy csillapításáról ismert, másik a Mizuno Wave Hayate 5, amely a gyorsabb futóknak szánt termék. A Mizuno Wave Daichi amolyan „mindenes”; mely akár sikerrel megcélozhatja a két másik cipő célközönségét is.

Mizuno Wave Daichi 6 teszt-1
Tapad a Daichi 6
Mizuno Wave Daichi 6 teszt-1
Forrás: Papp Tünde

Mizuno Wave Daichi 6- férfi


A Mizuno amolyan mindenesnek szánt terepcipőjének hatodik kiadása is megjelent. A korábbiakhoz képest több módosítást is kapott a cipő, leginkább azzal a céllal, hogy a terepfutók, túrázók lehető legszélesebb rétegének adja meg a lehető legmagasabb szintű futóélményt. Már elsőre kézbe véve is egy nagyon jó kiállású cipő, és feltűnik a minőségi anyagok használata. Amit azonnal fontos megjegyezni, hogy a méretezés egy picit elcsúszott. A 42,5-ös méret meglehetősen szellős volt a lábamra annak ellenére, hogy sokszor 43-as cipőket hordok. Én egy mérettel látom nagyobbnak, de a vásárlás előtti felpróbálást mindenképpen fontosnak tartom a Daichinél!

Súly: 255 gramm Női – 300 gramm (férfi)

Könnyebb cipőre számítottam, mikor kézhez vettem; a külleme egy dinamikusabb, gyorsabb cipőt sejtet. Igazából kis túlzással első blikkre nem tudni, hogy honnan származik ez a súly, mert nem egy robosztus darab. Picit utána olvastam a dolognak, a talpában van egy EVA Rock Plate elnevezésű réteg, mely védi a lábat a küldő behatásoktól, illetve egy U4icX nevű anyag a talpban, ami picit súlyosabb, mint esetleg más gyártók habanyagai.
Számomra ez a férfi 300 g - női 255 gramm nem tragédia kategória; totál átlagos súlyú terepcipőnek gondolom, viszont mivel a marketingjében is a könnyedség, mint előny megfogalmazódik, ezért fontosnak tartottam ezt picit árnyalni.

Ahhoz képest, hogy nincs borzalmasan kipárnázva, és a talpa is meglehetősen vékony, a súlya mégis elég sok. A 300 gramm terepcipőknél nem kirívóan sok, sőt, inkább a középmezőny, de azért a hirdetéseiben szereplő „könnyű terepcipő” jelzőt nem adnám meg neki. Ennek úgy gondolom az az oka, hogy a talpában található egy EVA Rock Plate nevű réteg, mely azért felel, hogy a különböző éles kövek sziklák ne tudjanak a futó talpában kárt okozni. Legalábbis tompítja a becsapódásokat. Az U4icX habanyag is picit masszívabb, és nehezebb több más gyártó szellős, puha talpanyagánál, és lehet, hogy a Michelin kopórétegként használt gumija is nehezebb. Egy szó, mint száz, nem annyira könnyű, de mivel terepen jellemzően a futók többsége nem száguldozik, így a kategóriában elfogadható a súlya.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Mizuno Wave Daichi 6 teszt-3
Daichi 6 profil
Mizuno Wave Daichi 6 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Drop

Lehet okoskodni a dropot illetően, de nekem az a véleményem, hogy ízlés dolga. Mivel a „magassarkú” futócipőkhöz vagyok szokva, a 8mm-es drop elsőre eléggé „földszintes” érzetet keltett, de meglepően hamar megszoktam.

A 8 mm-es dropja nekem futás közben még alacsonyabbnak tűnt, lehet, hogy csak amiatt, mert az egész talpa picit az átlagnál vékonyabb. Elöl 20mm, hátul 28mm és ebbe már beleszámítanak a 4 mm-es tüskék.  A legutóbb tesztelt Mizuno aszfaltos cipők 10-13as dropjához képest ez alacsonyabb, de egyébként a terepcipőknél ez abszolút sztenderdnek tekinthető. Sőt, manapság az átlag inkább a 4-6-so drop az átlagos. Talán ennek az az oka, hogy a terepen való futás sokkal kímélőbb a lábaknak, így nem kell annyira a sarokra való becsapódásra, mint egyetlen tompítási lehetőségre hagyatkozni. A tompítás jó részét elvégzi a talaj. Mindenesetre nekem a 8 mm kicsit lapos volt egyébként, mert terepen nem száguldozom, és ilyenkor jobban sarokra lépek. Ez azt jelenti, hogy egy-egy egyenetlenségre rálépve néha-néha akár negatívba is kerül a lábam, ami számomra elég zavaró. Ugyanakkor aszfalton , vagy síkon, nem túl kihívásos földúton már igencsak jól jött a 8-as drop, ilyenkor engedi a cipő a tempósabb futást is.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy árnyalatnyit nagy lett rám a megszokott méretű cipő, illetve ezen felül még széles fazon is, ezért picit csúszkált benne a lábam, nem illeszkedett tökéletesen a sarkamhoz. De mivel mindig lényegesen nagyobb cipőt hordok, mint a méretem, ezért a szokásos módon orvosoltam a problémát: végig befűztem. Ezt követően a zavaró körülmények saroktájt megszűntek.

Megjegyzés: Aki hosszabb távokat fut, túrázik, számolnia kell a láb dagadásával, és azzal, hogy nem lesz a másfél-két számmal nagyobb cipő mindig ’patent’.

A párnázottsága nekem az arany középutat jelenti. Nincs agyonszivacsozva, de megfelelő komfortot ad. A kör ívét picit túl öblösnek éreztem, de ez függ a használójának sarokcsontjától. Bár az oldal irányú tartása így is kiemelkedő, ezt itt a futás közbeni oldalmozgásokra értem. Akiknek a merev csésze nem fogja tökéletesen körbeölelni a sarokcsontját, az viszont lehet, hogy tapasztal majd egy kis horizontális mozgást. Én is ilyen voltam, így hiába kötöttem be nagyon feszesen a cipőt, pici mozgást éreztem mindig. A Daichi 6-nál számomra új értelmet nyert a legutolsó cipőfűző lyuk. Csak mindkét utolsó lyukba is befűzve a cipőfűzőt tudtam a lábamat stabilan tartani. Mondjuk akkor már nem volt gond, de azért erre a sarokra közepes osztályzatot tudok csak adni.

Mizuno Wave Daichi 6 teszt-6
Sarokmegtámasztás
Mizuno Wave Daichi 6 teszt-6
Forrás: Kuttor Csaba

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Egy sima, neutrális cipőről van szó, tehát boltozati alátámasztás gyakorlatilag nincs. Elvileg erre terepen a talaj változatossága, egyenletlensége okán nincs is szükség. A cipő mégis igen stabil érzetű. Mindenféle talajon próbáltam, köztük havas-sziklás terepen is, de egyszer sem billent meg a bokám, mindig biztonságosnak éreztem a lépéseim. Szerintem ez egy nagy előnye a Wave Daichi 6-nak; gyakran kiforduló bokájú futóknak kimondottan ajánlom. A talpról egyébként annyit kell tudni, hogy Wave technológiájú, azaz kétféle habból kialakított.

A talpa a Wave technológia műanyag hullám nélküli kialakítását kapta. Azaz két különböző tulajdonságú habból áll, melyek közös erővel szolgáltatják a stabilitást, és a dinamikus tulajdonságokat. Neutrális cipőként a megtámasztásra nem sok figyelmet fordítottak. Bár sok neutrális cipő rendelkezik ennek ellenére igen jó megtámasztással, sajnos a Daichi nem tartozik közéjük. Persze ezt nem is vállalták. A sarokrészt körbeölelő felső réteg kapott egy megemelést belül, és kívül is, de a terepfutás során előforduló komoly oldalirányú mozgások, csavarások során ezt a segítséget kevésnek éreztem. A felsőrész masszív tartása némileg segít, de például a talpbetét már megint elég lapos és vékony, azaz egyáltalán nem támaszt. A laposabb, és picit szélesebb talp miatt egyébként nem éreztem azt, hogy akár befelé, akár kifelé szeretne dőlni a lábam, de ez itt nem a megtámasztásnak köszönhető.

A cipő karaktere a tartás alapján- Csaba
65 %
enged
megtart

A cipő karaktere a tartás alapján- Tünde
90 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A súlya ellenére nem egy lomha cipő; dinamikus, gyors futásra is alkalmas, de véleményem szerint nem ez a legfőbb erőssége.

Terepfutó cipőről lévén szó, nem biztos, hogy a középtalp dinamika volt a cipő fejlesztésének fő csapásiránya. Ugyanakkor ezen a területen meg kell dicsérni a Daichit. Aszfalton is futottam benne mindenféle iramban, és a talp anyaga tényleg elég jól adja vissza az energiát, sőt a Wave finom rázkódásmentes futást biztosító technológiása abszolút érezhető. Persze gyors futás közben meg a 300gramm nem esik jól, mindazonáltal elég jó tempót tesz lehetővé olyan körülmények között, ahol egy vékonyabb aszfalt cipő még nem érzi annyira otthonosan magát, de már lehet haladni, tehát kemény földúton, sóderes úton, aszfalton.  

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

Mint említettem, többféle szerkezetű talaj is kipróbálásra került a teszt során. Hóban, sárban, sima talajon remekül funkcionált a cipő. Poros lejtőkön 1-1 kisebb megcsúszás előfordult. Ami klassz, hogy tényleg nem ragadt bele se a sár, se a hó a cipőtalpba, illetve én sem a sárba, hóba. (Volt a teszt során olyan állagú talajszerkezet, ami esetében ez utóbbi is megemlítendő, mint sikerkritérium!) A jobb tapadás elérése érdekében a gyártó a Michelin gumit választotta.

A komoly gyártók érthető okokból a kopóréteg tapadásának fokozásához segítségbe veszik a profi gumigyártók segítségét. Így a cipőiparban már korábban megjelent Good-Year és Continental után íme, itt a Michelin is. A kopóréteg gumija így a top kategóriába került. Ez érezhető volt a különböző burkolt felületeken. Sőt, a nem annyira kihívásos terepen is. Ami nem a Michelin hibája, az az, hogy a Daichi talpalakítása elég sima kis szigetekből áll. Egy sima sziklára lépve, futás közben, meg tud csúszni a cipő, mert kevés pontot jön létre találkozási felület. A sűrűbb, de kisebb, és élesebb tüskék kihívásosabb terepen jobban működnek. A Daichi ezen a téren is a középutat képviseli. Azaz a nagyon terepes cipők a simább felületeken nagyon lassúak, és csattogósak, míg ott a Daichi jobban teljesít. További érv a talp kialakítására, hogy itt kifejezett cél volt az, hogy nedves, földes utakon a cipő ne szedje össze a sarat, és ne ragadjon bele a fogak közé, azaz direkt mondtak le a nagyon komoly terepes tudásról, inkább inkább egy sokakat zavaró problémát akartak megoldani. És tényleg, ebben a talpban nem marad meg a kő, kavics, agyag, azaz a cipővel nem fogunk 100-200 gramm plusz súlyt cipelni futás közben.

80 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Csillapítását tekintve teljesen elégedett vagyok a cipővel, sőt, várakozásaimat felülmúlta.Az AP+ habanyag és a U4icX talpanyag biztosítja egyébiránt a jó csillapítást; az (elnyelt) energia viszont elvileg nem vész el, csak átalakul: visszakapja a futó.

Ütéscsillapítása annak ellenére is jó, hogy „csak” 28mm talppal kell elérje ezt saroknál. A kiálló gumitüskék rengeteget tompítanak azonnal, de a saroktól a talp feléig húzódó AP+ könnyűsúlyú habanyag, és a U4icX talpanyag rázkódásmentesen csillapítanak, ugyanakkor az energiát nem szimplán elnyelik, de vissza is szolgáltatják a futónak.

90 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Aki az erősen párnázott cipőket preferálja, annak teljesen felesleges a Mizuno Wave Daichi 6-tal próbálkoznia, mert valószínűleg csalódni fog. Én szeretem érezni, hogy hova lépek, ami egy átlagosan, vagy kevésbé párnázott cipő esetében valósul meg jobban. A látszat ellenére nem egy fapados cipő, illetve totál kényelmes lehet akár hosszabb távú túrákon, futásokon is. 40 km volt a leghosszabb teljesítésem benne, és végig komfortos volt, semmiféle kidörzsölődés, fajdalom stb. nem volt tapasztalható.  

Egy terepfutó cipőnél igen fontos kategória. A Daichi 6 nem a habos-babos kényelmet adja, hanem maximális funkcionalitást. A talpa éppen annyira puha, hogy jól tompít, de nem lesz a futás süppedős. A felsőrésze megfelelően van szivacsozva, akár a saroknál, akár a nyelvén. A felsőrész felső traktusa puha, szellős szövésű AIRmesh szövet, de körben az alsó, talppal találkozó része Gore Tex szerű anyaggal be lett vonva, melynek az a funkciója, hogy egy mélyebb sárba lépve, avagy nedves növényzetben futva a cipő ne vizesedjen át. Terepfutás közben ez is kényelmet fokozó tényező. A betétje lehetne vastagabb, és puhább, az egy gyenge pont. Emellett a már említett sarok kialakítás egy megosztó pont lehet.

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

A Mizuno Wave Daichi 6 számomra egy igen flexibilis cipőnek tűnt annak ellenére, hogy a talpa nem kimondottan vékony (28mm). Tapasztalataim szerint a terepcipők sokszor kevésbé hajlékonyak; erre a cipőre ez nem igaz.

Hegyi, illetve terep futócipőként a talpnak többet kell elviselni, így a nagyon pihe-puhán behajló talp itt nem is igazán pozitívum. A Daichi itt is középre helyezkedik. Messze van a „romboló”, robosztus terep cipőktől, de természetesen nem egy vékonyabb kiadású aszfalt cipő. Mivel a Daichi 6 az EVA Rock plate- tel megoldja azt, hogy ne álljon a futó lábába éles szikla, a talpa önmagában már egészen vékonynak tekinthető, és mint olyan, a rugalmassága is igen jó. Ami nekem tetszik, és ezt a talpat alkotó hab adja meg, az a dinamika, ahogy a talp visszaáll eredeti helyzetébe. Nem kell nagy erő ahhoz, hogy behajoljon, de érezhető egyfajta dinamika abban, ahogy visszapattan. Ez a lendületesebb futást lehetővé tevő részeken érezhetően gyorssá teszi a cipőt.

85 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

Ezt igen nehéz megsaccolni a téli időszakban. Viszont, ami feltűn emiatt, hogy a légáteresztésről és szellőzésről mindig, mint pozitívumok gondolkodunk.
Nos, a téli futások során, mikor több órát elöltünk pl. 10-20 cm-es hóban, akkor az említett attitűd azért megkérdőjeleződik, és nagyon tud az ember örülni egy kevésbe szellőző cipőnek, amit könnyebben „ki tud fűteni”. Ez nem jelenti azt, hogy a Mizuno Wave Daichi 6 ilyen, viszont a felsőrész anyagait tekintve légiesnek nem tűnik.

Ebben a tekintetben is öszvér a Daichi 6-os! Az Air mesh jól dolgozik azokon a részeken, ahol csak a vászon van. Természetesen ahol körben végig be van vonva azért, hogy ne ázzon el a cipő, ott már kevésbé lélegzik jól a felsőrész. Ugyanakkor szerintem itt az a lényeg, hogy a pára ki tudjon menni, és az ki tud. A cipő pedig egyáltalán nem baj, ha nem a kánikulára lett tervezve. A mi körülményeink között az erdő alapból is egy hűvösebb futóterep, de valahogy hagyományosan is a többség az „alapozósabb” futásokat végzi terepen, azaz inkább ősz végétől- tavaszig tart a terepfutás időszaka.

75 %
meleg
szellős

Mizuno Wave Daichi 6 teszt-4
Inkább szellős
Mizuno Wave Daichi 6 teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba


Végeredményben

Papp Tünde összegzése: Elégedett vagyok a típussal, szívesen hordom, jó cipőnek tartom. Vannak egy-egy szempontból jobb darabok, például akadnak könnyebb cipők, esetleg párnázottabbak, viszont olyan cipő, ami minden aspektusból tökéletes, nem létezik.  Éppen ezért minden vizsgált szempontot figyelembe véve azt mondhatom, hogy a Mizuno Wave Daichi 6 egy jó választás. Leginkább azoknak a futóknak ajánlom, akik az amolyan „mindenes” cipőket részesítik előnyben, hisz a Mizuno Wave Daichi 6 minden körülmények közt jó, megbízható társ lesz számukra, nem fognak csalódni.
Valahol azt olvastam, hogy egy felmérés szerint a Mizuno vásárlók márkahűsége kiemelkedő; ennek oka egyrészt a megbízhatóság, a kiszámíthatóság és a tartósság (jogos vásárlói elvárások!), másrészt pedig az, hogy bár nem a leginnovatív, legspecifikusabb igények mentén alakítják ki típusaikat, azok mégis igen széles kör megelégedését szolgálják.

Azt kapod, amire számítasz; néha picit többet is.


Kuttor Csabi összegzése: Nem is kellett sokáig keresnem azt, hogy a Mizunonak mi volt a célja a Daichi 6-tal. Kompromisszum mentes terepfutó élmény biztosítása a lehető legszélesebb körnek. Nagyjából így fordítható le a gyári marketing szöveg. És gyakorlatilag minden, teszt során tapasztalt érdekesség értelmet nyert. A picit kommersz kopóréteg kialakítás, a ritkás fogaival. Hiszen nem is extrém terepre szánták, hanem a leginkább jellemző, átlagember számára futható, kijelölt turistautakra szánják. Természetesen lehet vele merészebb vizekre is evezni, de ott már kell kompromisszumokat kötni. Próbáltak könnyű anyagokat használni, és súlyt csökkenteni, de végül belekrava azokat a dolgokat, amelyeket szerettek volna, mégis egy 300grammos cipő lett. Ami megint csak tök jó a futók 99%-ának, de nagyon könnyűnek nem mondanám. De minek spóroljanak, mondjuk 10-15grammot esetleg egy könnyebb, de kevésbé strapabíró anyaggal, amikor a célközönségnek az semmit nem számít, ellenben a minden külső behatással való ellenállás már egy hatalmas piros pont?! Ugyanígy a 4-5centis atompuha talp is megosztó lehet, terepen meg főleg, mert rugózik, billeg, nem stabil. Ehelyett lett egy picit vékonyabb talp, nem túl nagy puhasággal, de megfelelő kényelemmel. Ellenben ha olyan helyre téved a cipő, akkor a gyors futás is elképzelhető vele. Egy szó, mint száz, ha van a cipők között „terep öszvér”, akkor a Daichi 6 megkaphatja ezt a jelzőt! Majd minden kategóriában 80% felett teljesít, de éppen ezért egyikben sem 100%-os.

Baj lenne ez? Nem hiszem!

A Mizuno Wave Daichi tesztjét a Nyúlcipőbolt támogatta, de semmilyen beleszólása sem volt a teszt eredményébe!

Hirdetés