Az edző, a „sportorvos” és a navigátor – MEGÉRKEZETT a Garmin Forerunner 405 Hír

www.compass-sport.hu
2008/05/28
A cím alapján írhatnék akár három jó barátról, vagy kollégáról is, de jelen esetben nem ez fog történni. Inkább megosztom veletek mennyire egyszerű tudatosan és eredményesen edzeni egy kis szerkezet segítségével, melynek neve: Garmin Forerunner 405.
Hirdetés

Az eddig leginkább minőségi navigációs eszközeiről ismert Garmin, már jó ideje gyárt „sportórákat” is, de a valami egészen más, mint amit eddig a Garmin-tól láthattunk. Formája és mérete alapján most már tényleg mondhatjuk rá hogy óra. De még milyen óra! A Forerunner 405-ben található funkciók tárháza szinte kimeríthetetlen. Annyi benne a lehetőség, hogy néha olyan érzésem van, mintha a NASA fejlesztette volna űrhajósoknak. De nem erről van szó, úgyhogy maradjunk is a földön :)

 

A forma és ami mögötte van  

A Garmin Forerunner első ránézésre egy hétköznapi órának tűnhet. Azért írom, hogy tűnhet, mert ha az ember megnézi közelebbről, rögtön rájön, hogy egész másról van szó. 

 

Garmin Forerunner és az opcionális „orvosi csapat”: HRM és FootPod

Kezdjük a kezelőszervekkel. Az órán két gombot találunk, illetve a számlap körül elhelyezkedő, ezüstösen csillogó peremet, mely segítségével négy funkció érhető el úgymint: GPS, idő/dátum, training és a menü . A „tárcsán” található feliratok bármelyikét megérintve hívhatjuk elő a hozzá tartozó beállításokat, funkciókat. Mindez annyira egyszerű és kényelmes, hogy még az edzésünket sem kell megszakítani, nyugodtan állítgathatjuk futás közben is. A „tárcsán” kiválasztott funkcióban, az óra oldalán található két gombbal navigálhatunk tovább, vagy a perem „simogatásával” tehetjük ugyanezt (nem vicc :) ). 

 



 

A két oldalsó gombbal rögzíthetünk beállításokat, akár visszaléphetünk az előző menübe, vagy a kezdő képernyőre. A menükben való lépkedésről az óra hangjelzéssel tájékoztat minket, így nem fordulhat elő, hogy elmulasztjuk a szükséges funkció beállítását és ezáltal a használatát. Biztos előfordult már mindenkivel, hogy azt hitte, megnyomta a stopper indítógombját, majd több száz méter sprint után vette észre, hogy mégsem. Na ez a Garmin Forerunner 405 esetében szinte lehetetlen.

 

Mire jó a GPS, egy sportórában?

Térkép nélkül navigálni nem nagyon lehet vele. Akkor vajon miért építenek egy sportórába GPS-t?

Mondhatnám, hogy a pontosság miatt, de ezzel azt hiszem, nem elégíteném ki egyesek kíváncsiságát. A GPS az edzés közbeni elmozdulásunkat figyeli. Pontosan megmondja nekünk hol, mikor edzettünk, mekkora távot futottunk, kerékpároztunk, vagy sétáltunk, illetve még azt is közli, hogy mindezt mekkora szintkülönbség legyűrésével sikerült teljesítenünk. Az óra pontosságáért is a GPS felel, hiszen a pontos időt a műholdakon elhelyezett atomórákról kapja.(„Bámulatos hol tart manapság a tudomány”,- mondaná Arthur király a Gyaloggalopp „sztárja” :) ) 

 

Edzés funkciók

Alapjában véve a Forerunner 405 minden alapedzési funkciót tartalmaz. A GPS segítségével méri a megtett távolságot, az edzéssel töltött időt, elégetett kalóriát, és még egy magunk által létrehozott virtuális edzőpartner ellen is edzhetünk. 

 



 

Akinek ez nem lenne elég, opcionálisan vásárolhat hozzá kiegészítő tartozékokat is, melyek segítségével még több információhoz juthat. Ilyen kiegészítő például a Foot Pod , melyet a cipő lábfejrészére rögzítve viselhet és nem más, mint egy távolságmérő, mellyel a konditeremben vagy a lakásban, fedett helyen is képes a megtett távolságot mérni és ebből az elvégzett edzésmunka teljesítményét számolni. Vagy ilyen a HRM is (Heart Rate Monitor). Ez utóbbi egy kényelmesen, a mellkason hordható gumiszíj, ami edzéseink során folyamatosan figyeli szívritmusunkat. Pulzusunkhoz beállíthatunk egy minimum és egy maximum értéket, így óránk azonnal riaszt, ha túl alacsony, vagy netán az egekbe szökött a pulzusunk, így a kardió edzést állandó terhelés mellett biztonsággal végezhetjük. A Forerunner 405-höz csatlakoztatható még kerékpár pedál fordulatszámmérő is. Ennek segítségével kerékpáros edzés alatt és után nem csak a földhöz viszonyított sebesség és távolságadatokat méri az óra, hanem azt is láthatjuk milyen intenzitással hajtjuk a kétkerekűt. A Garmin mindenkire gondol :)

 



 

El ne felejtsd, mire voltál képes!

A Forerunner 405 használatával, ez lehetetlen, hiszen tárolja az edzések adatait, információit, így bármikor elővehetjük a memóriából, hogy mikor, mekkora teljesítményre voltunk képesek. Segítségével nyomon követhetjük fejlődésünket. Ezek az adatok, az ANT+Sport vezeték nélküli technológiának köszönhetően, automatikusan áttöltődnek számítógépünkre is, ha a Forerunner a hatósugarába kerül. A 405 -ös modell nem csak a számítógépekkel képes kommunikálni. Edzésterveinket, eredményeinket, vezeték nélkül küldhetjük a közelünkben lévő, többi Forerunner 405 felhasználónak. Így kipróbálhatjuk társaink edzéstervét, útvonalát, vagy ők is végig mehetnek a miénken. Ez a fajta megosztási lehetőség sok tapasztalatot adhat a sportolóknak! Kijavíthatják hibáikat, meggyőződhetnek róla mikor, hol kell jobban belehúzniuk. 

 

A Garmin myConnect oldala, ahol kiértékelheted teljesítményedet és megoszthatod másokkal ezeket az információkat

Ha sokat edzel, rendszeresen sportolsz és ismerni szeretnéd a mindenkori teljesítményed, akkor a Forerunner 405 a Te sportórád!

Bővebb információért kattints IDE!

 

 

 

 
Hirdetés