Menü

2011.03.24.     Hozzászólás 0

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Újdonságok a megújult Szemlő-hegyi barlangban

Magyarországon egyedülálló interaktív barlangtani kiállítás, geológiai tanösvény, önkiszolgáló vetítőterem és Égbőlpottyant barlangmesék...

A bő egy évig tartó beruházás finanszírozása a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében elnyert közel félmillió euróból valósult meg, és célja volt a látogatottság szezonalitásának csökkentése. Az új attrakciók között van a Magyarországon egyedülálló interaktív barlangtani kiállítás, a geológiai tanösvény, az önkiszolgáló vetítőterem és nem utolsó sorban az Égbőlpottyant barlangmesék Levente Péter és Gryllus Vilmos tolmácsolásában.

 

 

A gyermekek egyébként is kiemelt célcsoportjai voltak a fejlesztéseknek, mivel a látogatók jelentős részét óvodai, iskolai csoportok teszik ki a projektmenedzser szerint. A "Budapest földalatti virágoskertjének" is aposztrofált, körülbelül évi 28 ezer látogatóval büszkélkedő barlang emellett rendezvényhelyszínként is funkcionál, hiszen szerveznek ide születésnapokat, Mikulás-napot, esküvőket és céges rendezvényeket is, igény szerint pedig bevonják a közelben található Pál-völgyi- és Mátyás-hegyi-barlangot is, melyek szintén Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságához tartoznak.

 

 

A fejlesztéseknél egyébként különös figyelmet fordítottak az akadálymentesítésre, illetve a vakok és hallókészülékkel rendelkezők számára is látogatóbaráttá változtatták a környezetet. A barlangterápia keretében pedig az asztmás és légúti betegségben szenvedők gyógyulhatnak a tiszta, pormentes levegőben.

A megújult fogadóépületet és parkot teljes pompájában 2011. március 23-tól élvezhetik a látogatók.

További információ: www.szemlohegyi.hu

 

Olvass többet a témáról: barlang, Duna-Ipoly Nemzeti Park