Menü

2011.11.15.     Hozzászólás 2

MTI

Megújulnak a Balaton-felvidéki barlangok

Kitisztítják többek között a Káli-medence kőtengereit, felújítják és biztonságosabbá teszik a tapolcai barlangot és eltüntetik a tájsebeket.


 

A csopaki központú igazgatóság 128 millió forint uniós támogatást nyert az élettelen természeti értékek - barlangok, források, víznyelők - védelmére kiírt pályázaton.

Mint azt Korbély Barnabás (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geológiai szakreferense) kiemelte: az állami természetvédelemnek eddig nem volt lehetősége ilyen nagyságrendű összeget a Káli-medence kőtengereinek tisztítására, barlangok természetvédelmi célú felújítására, és tájrendezésre fordítania. Kiemelte, hogy a projekt keretében a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlangban összesen 69 millió forintos beruházással egyebek mellett kicserélik a világítási rendszert is. Az új, korszerű LED-es lámpák kevesebbet fogyasztanak, és nem kedveznek az úgynevezett lámpaflóra megjelenésének - fűzte hozzá. A több mint három kilométer hosszú tapolcai barlangban - amelyből mindössze egy 300 méteres szakasz közelíthető meg a turisták számára - felszámolják az omlásveszélyes részeket, és az egyedülálló földtani örökséget megtisztítják a megnyitása óta eltelt száz évben beépített természetidegen anyagoktól. A munkálatokat a barlang vízének leeresztésével kezdték meg, jelenleg a régi hálózat eltávolítását végzik a turisták elől ezért bezárt tavasbarlangban.

 

A projektvezető megemlítette, hogy a Veszprém megyei város alatt eddig több mint kilenc kilométeres barlangrendszert tártak fel, és Tapolca "ementáli sajtra" épült - azaz a város földtani felépítésénél fogva számos, eddig nem feltárt barlanggal rendelkezik.

 

Szólt arról is, hogy megtisztítják a Káli-medence Európa szerte híres kőtengereit, amelyet évszázadokkal ezelőtt malomkőfaragásra halmoztak fel. A kővágóörsi kőtenger, a salföldi kőtenger, a gyulakeszi Papsapka-kövek mellett eltávolítják a tájidegen fás szárú növényzetet a szentbékkállai kőhát eredeti állapotban megmaradt sziklasorozatáról is. A tervezett beavatkozás magában foglalja az egykori bányagödrök feltöltését és a tájsebek felszámolását.

 

Korbély Barnabás elmondta, hogy az igazgatóság működési területén található 701 barlang közül néhányat élet-, és természetvédelmi okból lezárnak. Példaként a szakember a nagyvázsonyi Baglyas-víznyelőbarlangot, a bakonyszücsi Fukómacskás-víznyelőbarlangot említette, valamint bakonyjákói, balatonedericsi, dudari és szentgáli geológiai képződményeket sorolt. Közlése szerint a 24 helyszínen zajló beruházások 2013-ban fejeződnek be.

 

Olvass többet a témáról: barlang, balaton felvidék

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • SiMoon 2011.11.18.   08:54

  SiMoon

  Ne aggódj Ági, a Csodabogyós barlangot nem érinti a bezárás. Telefonos megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy olyan, a túristautak közelében lévő kisebb "vad"-barlangot érint a bezárás, amelyek barlangászati szempontból érdektelenek, ám a túristákra nézve balesetveszélyt jelentenek.

  A Csodabogyós barlang bezárását mi magunk is fájlalnánk, de szerencsére szó sincs a kiépített, tárlatvezetéssel bejárható barlangok bezárásáról :)

  http://www.mozgasvilag.hu/hir/barlangi-kalandtura-a-balaton-felvideken

  válasz erre...

 • Ági 2011.11.17.   20:07

  Ági

  Jól értem, hogy a Csodabogyós barlangot is be akarják zárni? Igaz én még személyesen nem, csak közvetlen családtagjaim, ismerőseim vállalkoztak erre a túrára, csodálatos élményben volt részük, bátorság-ügyességpróbáló remek kirándulás volt. Nekem egy gyönyörű cseppkőbarlagról

  (a Csodabogyósról) van képeslapom. Ne zárják be! Most amikor drága pénzen kalandparkokat építenek, ez meg itt van egy karnyújtásnyira a Balatontól, Afrika múzeumtól, a Szépkilátótól, túristautak, kilátók közelében, könnyen megközelíthető, képzett túravezetőket vehetünk igénybe, barlangász felszerelést biztosítanak.

  Ne fosszuk meg leendő vendégeinket, ismerőseinket ennek a gyöngyszemnek a megcsodálásáról. Az egész környék egy csodálatos műve a természetnek.

  Szívem szerint inkább azt mondanám, tegyük könnyebben látogathatóvá, de ennek kiépítésére az összes támogatás is talán kevés volna. De legalább aki vállalja a nehézséget, ne vegyük el tőle a lehetőséget!

  Csodabogyós - maradj a túristáké, a mienk !?!

   

  válasz erre...