Visszaérkezett a magyar csapat a világ legnagyobb sarkkörön túli trekkingjéről

The Explorer Society Alapítvány
2012/09/04
Mobilhálózat és autóút nem, de sarki fény, rénszarvascsorda és változatos, nehéz terepviszony volt bőven.
Hirdetés

Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb sarkkörön túli trekking-eseménye. A több mint 20 országból összegyűlt extrém kalandtúrázók táborát ezúttal egy 8 fős magyar csapat is erősítette. A túra a svéd Lappföld egyik legészakibb városából, Nikkaluokta-ból indulva a vad hegyi vidéken, a híres Kungsleden-en, vagyis a a „Királyok útján” keresztülvágva – 110 kilométeres gyalogtávot teljesítve – Abiskóban ért véget.

   



 

A túrázók teljes egészében saját magukra hagyatkozva, térerő nélkül, helyenként köves-sziklás, másutt ingoványos, elhagyatott területeken áthatolva kellett hogy teljesítsék a távot – nyilatkozta dr. Palkó Zsolt, a nyolcfős magyar csapat egyik tagja, a The Explorer Society elnöke.

  



 

A túrázók egyénileg vitték magukkal az 5-7 napra való teljes felszerelésüket, élelmüket, túrasátrukat. Mivel a terep első és utolsó szakaszát kivéve sehol sem működtek a mobiltelefonok, autóval elérhető utak nincsenek, ezért a legnagyobb kihívást a jó erőbeosztás és a folyamatosan változó nehéz terepviszonyok jelentették a rénszarvas csordákkal és az egyik leghíresebb sarki fénnyel övezett vad vidéken.

 



 

A közel 2300 fős nemzetközi mezőnyből kétszázan voltak kénytelenek sérülés, vagy erőhiány miatt feladni a távot, őket mentőhelikopterrel sikerült biztonságos területre vinni. A Svédország és Európa egyik legnagyobb túraruházat gyártó cége, a Fjällräven által szervezett világhírű sarkkörön túli túrán a magyar csapat kiválóan teljesített.

  



 

Fontolgatjuk, hogy a későbbiekben, a rendkívül zord és extrém téli viszonyok között szervezett kutyaszános Fjällräven Polar túrán is megpróbáljuk majd öregbíteni a magyarok hírnevét és nagyon köszönjük a Fjallraven, a Mountex, a Canon és a Casio segítségét, akik speciális felszereléssel és technikai eszközökkel támogatnak minket – számolt be dr. Palkó Zsolt a további tervekről.
Hirdetés