Új tanösvénnyel gazdagodott a Tisza-tó

Szabics kikötő
2015/05/15
Megnyílt az Örvényi Pákász Tanösvény
Hirdetés

Új interaktív bemutatóhellyel gazdagodott a Tisza-tó. Az Örvényi pákász tanösvény a 2011. év ökoturisztikai tanösvényének választott Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény útvonalához kapcsolódik.

A tanösvény az ártéri erdő újabb, egyedülálló csodáit tárja látogatói elé, és hozzájárul egy már-már elfeledett mesterség újbóli megismeréséhez. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok. Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? Honnan ered maga a pákász kifejezés? Hogyan lehet háló nélkül halat fogni? És sok egyéb kérdésre is választ kapunk a tanösvény bejárásával.

A Tisza-tó gyöngyszemének, a Göbének a vízi világában kalandozva hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az „Örvényi pákász” segítségével ismerhetjük meg a pákászélet rejtelmeit. Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségről, illetve a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A Tisza vízivilágának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákászélet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet.

 

forrás: http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/
forrás: http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/

 

A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak

Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, célba dobálás sárgolyóval, játék a csontcsikóval. Igazi felüdülést jelenthet, ha a látogatók kicsit elidőznek a „nyugalom szigetén” kialakított pákásztanyán, távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatnak, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulást.

Az Örvényi pákász tanösvény május 14-től az év minden napján várja vendégeit.

Hirdetés