Mongóliában a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. Hír

Lucullus
2007/06/11
Az expedíció különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességű kutatásokat hajt végre.
Hirdetés

Nagyobb a szárazság a vártnál



Pontos repülés, sikeres megérkezés 2007. június 8-án, pénteken az Aeroflot 10:40 es moszkvai járatával az expedíció résztvevői elindultak Ferihegy 2B termináljáról egyhónapos útjukra Mongólia végtelen sivatagjai és pusztái felé. Az orosz fővárosban 5 órát töltöttek a tranzitban, majd még este továbbindultak Ulánbátor felé. Az orosz légitársaság és a DHL Freight pontosságának köszönhetően szombaton reggel menetrend szerint 09:00 kor érkeztek meg Ulánbátorba. A hőmérséklet az érkezéskor +35 fok volt, ami a szél miatt "csak" +22-nek érződött, aznap este viszont a hőmérséklet leesett egészen +4 fokra. Az óriási hőingadozás, a Jetlag és a fáradtság volt a jellemző a megérkezéskor. Mongóliában +6/7/8 óra az eltérés - attól függően, hogy épp hol tartózkodunk az óriási országban.



Beszerzések, útvonalváltoztatási tervek

2007. június 10-én reggel - miután az expedíció beszerzett minden nélkülözhetetlen felszerelést (lovaseszközöket, benzint, áramfejlesztőt, vízkészletet, élelmiszert) és felvette a kapcsolatot a helyi mongol ménes tulajdonosával - Mongólia déli része, Mongolhovi felé vette az irányt a bérelt UAZ típusú szovjet járgánnyal. Mivel óriási az országban az aszály, és ezért Mongólia sztyeppés része is szinte sivatagnak bizonyult, a csapat tagjai még az útvonal megváltoztatásán is elgondolkoztak, ám végül mégis az eredeti útvonal mellett döntöttek és elindultak az 517 km-re fekvő Dalandzadgad, a Góbi "Keleti kapuja"felé.



Az expedícióról

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007 . - melyet tudományos expedícióvá minősített a Magyar Földrajzi Társaság - a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül, Dalanzadgad és Altáj települések között. Az út első, mintegy 400 kilométeres része kősivatagokon, a Khongoriin Els homokdűnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek. A mintegy 1000 kilométeres utat lóháton tervezi megtenni az expedíció, amely július 12-én ér haza. Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességű kutatásokat hajt végre.
Hirdetés