Kultúrsokk a világ tetején

Kultúrsokk a világ tetején

Pachamama Expeditions
2016/11/25
Tibet egy másik világ!
Hirdetés

Buddhista kolostorok, a Himalája hófödte csúcsai, színes imazászlókkal díszített hágók és a kék minden árnyalatában csillogó, kristálytiszta tavak. A rejtélyek és varázslat földje, zord ugyanakkor kimondhatatlanul gyönyörű táj - Tibet egy másik világ!

A Kína délnyugati részén fekvő Tibeti autonóm terület sokáig az egyik legnépszerűbb turistacélpont volt. Zarándoklat, spirituális élmény vagy a világ legmagasabb hegyei - bármi legyen is az, Tibet a nyugati utazók tízezreit vonzotta. 2015 áprilisában azonban egy sok ezer áldozatot követelő földrengés rázta meg Nepált. A rengés Tibet és Nepál határvidékén volt a legpusztítóbb. A közúti határállomásokat a két ország között azóta sem nyitották meg a külföldiek előtt. Jelenleg nincs hivatalos információ arról, hogy mikor nyitják meg újra a határátkelőket, 2017 nyaráig valószínűleg erre nem kerül sor. Addig egyetlen lehetősége van a Tibetbe utazóknak, Nepálból vagy a kínai nagyvárosok egyikéből repülővel kell eljutniuk Lhászába.

A tibeti oldalon nyomát sem látjuk a földrengés pusztításának, a határok lezárása az ország más részein nem érinti a turistákat. A Lhászát az Everest alaptáborral összekötő Friendship Highway (Barátság autópálya) teljes szakasza járható, ahogyan a Mt. Kailash és a Manasarovar-tó közötti overland utak is.

 

Tibet Forrás: Pachamama Expeditions
Tibet
Kép forrása: Pachamama Expeditions

Galériához klikk a képre!

 

Everest alaptábor

Sokan egyetlen dolog miatt látogatnak el Tibetbe: látni akarják az Everest híres északi oldalát.

Az Everest tibeti oldala lenyűgöző látvány! A Rongbuk-völgyben pedig egy viszonylag könnyű gyaloglással elérhetjük az alaptábort, ahol Földünk legmagasabb hegye szó szerint teljes panorámájában tornyosul előttünk.

 

Barátság autópálya

Tibet azonban az Everestnél sokkal több csodát rejt. A gyakran a világ tetejének nevezett Tibeti-fennsík megismerésének legjobb módja, ha a Himalája legvadabb tájain keresztül utazunk Lhászától a Kailash-hegyig és az Everest alaptáborig. A Friendship Highway Ázsia egyik legszebb autóútja. A 800 kilométeren át húzódó út a világ legmegasabb hegycsúcsai, kristálytiszta vízű tavak, folyók, gleccserek és legelők mellett vezet el minket a modern fővárosból a Himalájába, ahol egy kicsit megtapasztalhatjuk azt, milyen is lehetett az ősi Tibet.

 

Tibet Forrás: Pachamama Expeditions
Tibet
Kép forrása: Pachamama Expeditions

Galériához klikk a képre!

 

Mt. Kailash

A Manasarovar-tó és a Kailash-hegy a világtól elzárt területek szerelmeseinek való. A Kailash - vagy ahogyan a tibetiek hívják a Kang Rinpoche - a tibeti buddhisták legszentebb hegye, de a bon, a hinduizmus és a jainizmus hívei is szent hegyként tisztelik. Minden évben zarándokok ezrei kelnek útra Tibetből, Indiából és Nepálból, hogy körbejárják a hegyet. A zarándoklat Darchen falujából indul és 52 kilométer hosszú. Az út során a legmagasabb hágó, amin a zarándokok átkelnek az 5 640 méteren fekvő Drolma La. Bár a tibetiek többsége egyetlen nap alatt teszi meg az 52 kilométeres távolságot, a legtöbben 2-3 nap alatt járják be a zarándokutat.

 

Saga Dawa Fesztivál

Igazán különleges élményben lehet részünk, ha a legjelentősebb buddhista ünnep idején járjuk végig a 3 napos korát a Kailash-hegyen. A Saga Dawa arról a napról emlékezik meg, amikor Sakyamuni (Buddha) megvilágosodott. A fesztivál idején egész Tibetet átjárja az ünnepi hangulat, a légkör egészen különleges. A Saga Dawa idején világ minden részéről érkeznek érkeznek zarándokok a Kailashoz, hogy részesei legyenek a fesztiválnak és rátűzhessék a "Tarboche zászlórúdra" imazászlóikat.

 

Tibet Forrás: Pachamama Expeditions
Tibet
Kép forrása: Pachamama Expeditions

Galériához klikk a képre!

 

A tibeti út az otthon megszokottól nagyon eltérő környezetbe kalauzolja el az utazót. Vannak helyek, ahol a szállás szerény, az ételek egyszerűek és nem, vagy keveset beszélnek angolul. A Tibeti Turisztikai Hivatal előírása szerint Lhászát elhagyva csak engedéllyel rendelkező vezetővel lehet a tartományban utazni. Kevés olyan hely és helyzet van, amikor elszakadhatunk az idegenvezetőtől, úgyhogy türelemre és humorérzékre mindenképpen szükségünk van. Ha felkészülünk minderre, akkor csodás élménnyel lehetünk gazdagabbak!

A Himalája lélegzetelállító természeti szépségei és a misztikus buddhista kultúra együtt teszik feledhetetlen élménnyé az utazást a világ tetején.

Ha pedig megbízható utazási irodát és profi magyar túravezetőket keresel tibeti utazásodhoz, akkor a jelszó: Pachamama Expeditions!

Hirdetés