Intelligens Petzl Tikka fejlámpák

Intelligens Petzl Tikka fejlámpák

Kakuk András
Kakuk András
2013/11/11
A Petzl Tikka RXP és R+ idénre teljesen megújult. Megkapta ugyanis azt a szenzoros technológiát, ami tavaly még csak a Nao kiváltsága volt.
Hirdetés

A Tikka RXP és R+ izgalmas és széleskörűen felhasználható fejlámpa.

A tavalyi újítás ráadásul érzésre kinőtte a gyerekbetegségeit is.

Az első benyomásokat, főleg női ismerőseimnél, a -hú de jó színe van, muti!- vélemények uralják. Tény, hogy türkisz, narancs és kék színei illetve tetszetős formái miatt nem indul hendikeppel.

Kényelem/viselet

Súly


115 gramm. Súlyuk alapján középmezőnybe tartoznak. Az egyszerű vagy speciális lámpák 60-80 gramm között mozognak, a kifejezetten nagyfényerejűek 200 gramm felé is mehetnek.

Anyagok


Az anyagválasztásról maximálisan jót tudok csak mondani. Igényes alapanyagok mind a lámpatestben mind a pántban. A pánt homlokra eső része izzadság felszívó és puha, míg a hátsó része elasztikus anyagból készült.

Rögzítés


A pánt különlegessége, hogy elöl egy, míg hátul már két szíjra oszlik (mint az úszószemüvegek pántja). Így kényelmesebb a viselet, és pontosabban lehet fejméretre igazítani. Hölgyeknek különösen üdítő hozzáadott érték, hiszen lófarkuk alá ill. fölé elhelyezve a pántokat pontos és kényelmes viseletet tesz lehetővé, míg egy pánt esetében kellemetlen – alá vagy felé helyezzem- kompromisszumra késztetné őket.

Egyetlen kicsiny negatívum: A ház kerete, ami a homlokunkra feszül lehetne egy hangyányit ergonomikusabb, akkor kevésbé nyomná a koponyánkat.

Tikkák
Tikkák
Kép forrása: Nyomi

 

Galériához klikk a képre!

Petzk Tikka használat

A ki/bekapcsolás igen egyszerű. 2 kis gomb található a házon. Az egyik felül a másik oldalt. A felsővel tudjuk ki/bekapcsolni, egyszeri megnyomással. Előszöri bekapcsolás után szenzoros módban használható. Ha hagyományosan szeretnénk használni, akkor az oldalsó gomb megnyomásával tudunk váltani. Az oldalsó gombnak 3 állása van: szenzoros, normál és piros. Ha normál módban használjuk, és úgy is kapcsoljuk ki, akkor a következő bekapcsolás után is ilyen üzemmódban éled újra.

A felső gombot a ki/bekapcsoláson kívül a 3 fokú erősség állításra tudjuk használni.

A szenzoros használat az igazi móka! A lámpák szenzora érzékeli, hogy milyen világos vagy éppen sötét van, és ennek megfelelően állítja a led fényerejét a megadott erősségen belül.

Ugyanígy állítódik a fényerő, ha a távolba bámulunk vagy ha van valami az orrunk előtt. Ennek sok esetben hasznát vehetjük, pl:

- ha olvasni szeretnénk, vagy ha rápillantunk a térképre. Ebben az esetben maximális fényerővel kisütné szemünket a visszaverődő fény és nem tudjuk leolvasni amit akarunk.

- ha beszélgetünk valakivel, gyakori eset, hogy maximális fényerővel bombázzuk a társunk pupilláját, ami igen bántó és kevésbé praktikus.

- egyedi felhasználás esetén pl. sziklamászás: itt tuti nyerő a technológia. Mászás közben sokszor távolra nézünk, amikor is szükségünk van a fényerőre, ha közelre akkor meg nem, mivel a szikla erősen visszaveri a sugarakat és ez igen zavaró, ráadásul a fogásokat se látjuk. . Mivel mászás közben másra kell használnunk a kezünket mintsem a lámpa fényerejének állítására itt így a technológia maximálisan kihasználható.

Ellenben meglepő, hogy a maximális lehetséges fényerőt csak szenzoros módban lehet előcsalogatni a lámpákból. Az RXP-nél például 180 illetve 120, az R+-nál 135 illetve 105 lumen a maximum attól függően, hogy szenzoros vagy normál módban használjuk.
A lámpafej dőlését, irányát állítani lehet a már megszokott Petzl módon, attól függően merre szeretnénk, ha világítana.

A használati értéket növeli, hogy le lehet zárni a gombokat. Ha mindkettőt egyszerre 2 mp-ig nyomva tartod akkor lezárod. (feloldani ugyanígy) Így apróbb balesetek elkerülhetők pl. a táskádban bekapcsolódik véletlenül és lemerül.

 

Fényerő


A 2 típus között itt van az eltérés. A RXP maximális fényereje 180 míg az R+-é 135 lumen. Ezen felül az RXP 3 fajta fénycsóvát – széles, kevert és fókuszált (egyenes, erős) tud, míg kisebb társa csak kevertet. A gyári adat szerint 70 métert is bevilágít, amit teljesen alá tudok támasztani. Teljes sötétben a 70 méterre lévő tárgyakat még láthatóvá tette. Futás közben elegendően világított oldalra is, kellően megvilágítva teret.

Az R+- maximálisan kb. 40 méterre világít el, de ugye neki csak kevert szórása van. Igazából ez elegendő is. A kevert fénye is más egy kicsit, mint az RXP-nek. Neki kicsit jobban, és más alakban szórt.
Mindkét lámpában vagy egy ún. Reserve mód. Ha lemerül, a legvégén még 1 órán át 25 lumennel világít.
Mindkét lámpa fényereje már futáshoz is megfelelő, túrára, kempingezésre, multi-sport felhasználásra és esti barkácsoláshoz pláne. Kerékpározáshoz inkább az RXP-t javasolnám.

Akkumulátor


Használattól függően az R+: 4-12 óra, míg az RXP 2 óra 45 perc- 10 óra üzemidővel bír.

feltöltés: Számunkra 5-ös, ugyanis USB-n keresztül tölthető, így sok használt elemtől szabadítjuk meg a természetet, a pénztárcánkat meg a megvételétől. Ha falból töltjük 4 és fél óra alatt, ha számítógépről akkor minimum 6 óra a feltöltési idő.
extra: az akkumlátor ezzel együtt cserélhető. Ha olyan helyen merül le, ahol nincs mód azonnali feltöltésre, no para jön a csere.



Extrák


Ha ez eddig leírtakra még egy extra kell. A Tikkák IP X4-es kategóriába sorolják vízállóság terén. Ez annyit tesz, hogy fröccsenés, gyenge esőt kibírnak.

Design


5-ös. Ennyi.

 

Bevallom, a tavalyi Nao-ból kiindulva nem vártam, hogy ennyire komplett, és jó termékek lesznek az új Tikkák. Egyedi dizájnja, a „Reactive lightning” szenzoros technológia, az ötletes pántforma és a cserélhető, tölthető akkumlátor egyértelműen kiemeli őket a mezőnyből.

Ha valaki erre legyintene, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy sokkal erősebb kínai fejlámpát, sokkal olcsóbban beszerez, akkor felhívnám a figyelmét, hogy nem az erős led a lényeg. Erős ledet bárhol be lehet szerezni, manapság nem ez tesz egy fejlámpát kimagaslóvá.

Erős ledhez nagyfokú hűtés is szükséges. Használtunk már olyan lámpát ami 20 perc használat után égési sérülések okozott. A Petzl Tikka hűtő bordái, és a megfelelő dizájn teszik a dolgukat.
A felsorolt előnyök ráadásul nem csak marketing szövegek, hanem egyértelműen a használat előnyére válnak. Mégis akad probléma? A lámpára 3 év, az akkumlátorra 1 vagy 300 feltöltés erejéig szóló garanciát ad a Petzl.

Javasolt fogyasztói ára is korrektnek nevezhető: 20.690 illetve 25.490 Ft.

Ja és mondtam már, hogy tök jó színes?

A lámpát tesztre a Petzl magyarországi forgalmazójától a Gránit Design Kft-től kaptuk. Köszönjük!

 

Pirosan
Pirosan
Kép forrása: Nyomi

 

Hirdetés