Húsvét Szlovéniában Hír

(x) - Támogatott tartalom
2014/04/02
Használd az online farmkeresőt a hamisítatlan vidéki hangulatú húsvéti uticél megtalálásához, vagy az új okostelefonra való applikációt Szlovénia Top 50 kedvenc uticéljához!

Színes szlovén Húsvéti hagyományok

Szlovéniában évszázadok óta számos hagyománya van a Húsvétnak, amely mindig is fontos ünnep volt a szlovénok életében. Ez a legnagyobb keresztény ünnep, amelynek részeként a régi hagyományok szerint a hosszú böjt után az emberek finomabbnál finomabb ételekkel rakják meg minden évben az ünnepi asztalt. Az alapvető húsvéti sonkát, kenyeret, tormát és a közkedvelt szlovén süteményt, a "poticát" tarkára festett húsvéti tojások egészítik ki.

A tarka színekben pompázó húsvéti tojások festésének igen régi hagyománya van itt, egyes régiókban a húsvéti tojások díszítése külön népművészeti ághoz tartozik, amely a helyi kulturális örökség fontos része is egyben, valamint a legszebbek közé tartozik Európa szerte. A húsvéti tojást a hagyomány szerint a Húsvétot követő táncos mulatságon lányok adják a fiúknak, amely remek alkalom arra, hogy a tojásra írt kis üzenettel a lányok titkos szerelmüknek érzelmeikről valljanak.
 

 

Forrás: Bela Krajina
Forrás: Bela Krajina
Kép forrása: Bela Krajina

(forrás: (c) Bela Krajina)
 

 

Érdekesség, hogy régiótól függően változik a húsvéti tojás elnevezése és ornamentikája. Egyes területeken a geometrikus, stilizált minta, máshol pedig inkább természetes motívumok jelennek meg, mint pl. virágok és növények. A húsvéti tojások népszerűségének köszönhetően a tojásokat szinte egész évben készítik, amelyeket az idelátogató turisták is igen kedvelnek.

Húsvét hétfő a szlovénok életében a pihenés napja, a szokások szerint családlátogatás, túrázás vagy ünneplés a program.

Maga a Húsvét ünnepe a turizmusban is fontos naptári fordulópont, hiszen ez hozza meg a tavasz érzetét és ezzel együtt hagyományosan megkezdődik a tavaszi-nyári turista szezon. A vendéglátóhelyek ebben az időszakban húsvéti csomagajánlatokkal készülnek, amelyek az általános szállás, pihenés és szabadidős kikapcsolódás mellett, a vendégeket igyekeznek bevonni a Húsvéthoz kapcsolódó helyi kulturális örökség megismerésébe. Más szóval, aki a húsvéti szünetre érkezik, megtapasztalhatja az itt élők ünnepi hagyományait és szokásait.

Az egyik leghíresebb Húsvéti hagyományokat őrző település Bela Krajina, amely dél-kelet Szlovénia területén található, a Kolpa folyó mellett, közel a horvát határhoz. A helyiek szerint ez a régió a napsütéses domboldalak, a fehértörzsű nyírfák és a fehér népviselet otthona. A rendkívül gazdag kulturális örökség mellett a település a húsvéti hagyományok szimbóluma is egyben. Bela Krajina megkülönböztető jegye a "pisanica", a jellegzetes módon díszített, színes húsvéti tojás. Az itt alkalmazott technika Szlovéniában is egyedülálló, de a környező országokban sem lelhető fel hasonló. A húsvéti ünnepek tekintetében egyébként e település sem különbözik más régióktól, hasonlóképp roskadozik az asztal a szokásos finomságok alatt, ha már erre járunk érdemes megkóstolni a Bela Krajinai pogácsát, amely még Európai Uniós díjat is kiérdemelt.


Hova is érdemes tehát utazni Szlovéniában, ha igazi vidéki hangulatú, autentikus Húsvétra vágyunk?

Amikor uticélod kiválasztásán gondolkodsz, érdemes figyelembe venni a vidék által nyújtott lehetőségeket. Távol a városok zajától és a mindennapi rohanástól, hangulatos vidéki farmok várnak, ahol a gazdák az érdeklődő vendégek látogatását is szeretettel várják. Egy utazás egy farmra nem azonos a tengerparti pihenéssel, itt közvetlen kapcsolatba kerülhetsz a vidéki emberek mindennapi életével, szokásaival, kultúrájával és munkájával.

A gyerekek felfedezhetik a gazdaságban élő állatokat, a felnőttek pedig kellemes falatozás közben megismerkedhetnek a helyiekkel. Akiknek viszont csak egy délután vagy este áll rendelkezésre, hogy egy kellemes estét szerezzenek barátaiknak vagy családjuknak, a gazdaságok őket is szívesen vendégül látják akár hétköznap is.

A vidék ízei és a tradicionális szlovén konyha mindenkit rabul ejt. A helyi terményekből készülő ételeket a melléjük kínált szintén a régióból származó kitűnő bor, almabor vagy pálinka teszi teljessé.

A választást megkönnyítendő a Farmtourism.si weboldalán egyszerűen a térkép egyes régióira kattintva vagy a legördülő menüből kiválasztva könnyedén megtalálhatod a számodra legideálisabb vidéki szálláshelyet. Íme:
 

 

Forrás: www.farmtourism.si


Kattints a képre, hogy az oldalra juss! (forrás: (c) www.farmtourism.si)

 

 

A falusi szálláshelyek PDF formátumban is letölthetőek, ha IDE kattintasz!


Feljesztés: Új okostelefon applikáció a Top 50 kedvenc uticélhoz!

Ez az új applikáció bemutatja a Slovenia.info oldalon található 50 legkeresettebb szlovén uticélt, amelynek segítségével az ide látogatók egyszerűen kikereshetik, hogy mely látványosságok találhatók a közelükben. Amint eldöntötted, hogy hová szeretnél utazni, az applikáció ellát minden kontakt információval és navigációs instrukcióval. Minden egyes uticél nagy felbontású fényképeket, telefonszámokat, e-mail- és honlap címeket, helymeghatározást és helyi turisztikai ajánlatokat tartalmaz.

Továbbá az alkalmazás lehetővé teszi, hogy listát készíts a hozzád legközelebb eső meglátogatni kívánt látványosságokról. Ha bekapcsolod a GPS-t, a navigáció megmutatja, hogy milyen távolságra található tőled a választott uticél. A navigációs alkalmazások (Apple Maps vagy Google Map) most már tényleg csak egy érintés! Hogy mindezeket a szolgáltatásokat és az útvonaltervet megjeleníthesd, 3G internet kapcsolatra van szükséged. Amennyiben még mindig nem döntötted el, hogy mit szeretnél megnézni, nézegesd meg az egyes helyszínekről gondosan összeválogatott képeket a számítógépeden. Ezután már biztosan könnyebb lesz a választás!

Kattints >> << vagy az alábbi képre és töltsd fel az alkalmazást a telefonodra!

 

Forrás: www.slovenia.info


(forrás: (c) www.slovenia.info) 

 

 

Bővebb információ, kapcsolat:

www.farmtourism.si