Hátizsák hát-rendszerek Hír

(x) - Támogatott tartalom
2012/11/20
A komfort és kényelmi szempontok talán még fontosabbak a választáskor, mint bármilyen más specifikációja a leendő táskánknak.

Hátizsák vásárlásánál kevesen gondolnak bele, hogy nem csak a méret, a kinézet, és az ár alapján kell döntenünk. A komfort és kényelmi szempontok talán még fontosabbak a választáskor, mint bármilyen más specifikációja a leendő táskánknak. Persze ez nem „fekete-fehér” jellegű döntés, hisz a különböző aktivitás/sport/mozgás más és más igényt teremt a hátunkon hordozott kiegészítőnkkel szemben. Szerencsére ma már a gyártók is tudják ezt, ezért több megoldásból is választhatunk.

Így van ezzel a VAUDE márka is, mely 1974 óta létezik. A cég főként hátizsákok tervezésével foglalkozik, így igen nagy szakmai háttér és tudás található termékeikben, melyeket folyamatosan finomítanak, csiszolgatnak és alakítgatnak az igényeknek, az újabb sportoknak, valamint a különböző alkatoknak megfelelően.

Hátizsákunk komfort és kényelmi érzete túlnyomórészt a hát-rendszerétől függ. Ezen oszlik el vagy összpontosul hátunk egyes pontjaira a terhelés, ettől függően izzad vagy szellőzik hátunk… Így vásárláskor érdemes rögtön ennek a kialakítását megnézni, és magunkon ellenőrizni annak kényelmét!

 

HÁT-RENDSZEREK

A jó hát-rendszer 7 jellemzője:
- a lehető leglaposabban fekszik fel hátunkon, és a teljes felületen eloszlatja a súlyt – „forró pontok” nélkül
- tökéletes illeszkedést és stabilitást biztosít – még akkor is, ha a hátizsák teljesen meg van pakolva
- teret hagy a hát és a hátizsák között, hogy a levegő tudjon mozogni
- biztosítja a hátizsák deformálódás- és hordósodás-mentességét, hogy a különböző behelyezett tárgyak ne nyomják a hátat
- az állítható vállpántokkal precízen rászabható a hátra és a testformára anélkül, hogy valahol is dörzsölne
- a deréköv segít a biztonságos illeszkedésben, mely garantálja a csípőtől való elmozdulás-mentességet
- nem akadályoz a szabad mozgásban

Nem számít milyen célra lett tervezve vagy milyen nagy egy hátizsák, ez a 7 elem meghatározza annak minőségét és alkalmasságát.

A VAUDE kerékpáros hátizsákokat két alap hát-rendszerrel kínálják: a „Full Contact” és „Feszített” rendszerekkel.

 

Full Contact Ergo
Full Contact Ergo

 

A „full contact” hát-rendszer
Előnyök:
- egyenletes súlyeloszlás
- a súly-középpont közel van a testhez
- kevésbé befolyásolja az egyensúlyt, illetve a mozgást

Hátrányok:
- a hát szellőzése nem optimális

Ideális:
- technikás ösvényekre
- erősen és túlnyomórészt egyenetlen terepviszonyokra
- nehezebb csomagokhoz

 

A „feszített” hát-rendszer
Előnyök:
- optimális hát szellőzés
- megnövelt komfort és kényelem

Hátrányok:
- befolyással van az egyensúlyra, kifejezetten a nehezebb, technikás ösvényeken
- kevésbé praktikus nagy csomagok számára

Ideális:
- hosszú túrákra
- közép-méretű csomagokig

 

A VAUDE hát-rendszereket kifejezetten az aktivitás különböző típusaihoz tervezték, hogy az ezekhez jellemző mozgásokat maximálisan kiszolgálják:

Vent-Tex
Elsődlegesen a verseny- és mountain bike kerékpározáshoz fejlesztették. A Vent-Tex egy „full contact”-rendszer, mely egészében felfekszik a hátadra. Fontos tulajdonsága, hogy a csomagod súly-középpontja így közel van a testedhez, ezáltal stabilabban tudsz kerékpárodon ülni, vagy épp egy technikás ösvényen egyensúlyozni.

 

Vent Tex
Vent Tex

 

A rendszer anatómiailag kialakított hátpanelje ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene thermoplasztik) anyagból készül, mely kompenzálja a hátad görbületeit, eloszlatja a terhelést, és stabilizálja a hátizsákod formáját. A táska ezen stabilizálás nélkül hordósodna, amitől nyomná a hátad és „forró pontokat” hozna létre. A terhelés ezután már egyenetlenül oszlana el, az egész rendszer aszimmetrikussá válna, amitől a táska viselése erősen kényelmetlen, és megerőltető az izmaink számára, mivel azok folyamatosan próbálják kompenzálni a terheléseket.

A Vent-Tex rendszerrel ellátott hátizsák háta magasfokú stabilitást biztosít, ezáltal megtartja formáját, nem hordósodik amikor megtömjük cuccainkkal, és jelentősen növeli a kényelmünket.

Előnyök:
- a háton és csípőn egyenletes súlyeloszlás miatt még kényelmesebb
- kitűnő csomag stabilitás
- a testedhez közel helyezkedik el
- elégséges szellőzést nyújt
- rezgéscsillapító

Hátrányok:
- némileg nagyobb összsúly

 

Vent-Tex Ultralight
Ebben a változatban nincs a rendszerben a hátlap, mellyel súlyt csökkentettek a komfort megnyírbálása nélkül. A gerinc mentén végig futó hálós párnázás megbízható komfortot nyújt a nehezebb ösvényeken is, mely nem szívja magába a nedvességet, és kiemelkedő szellőző csatornát biztosít.

 

Aeroflex
Az Aeroflex hát egy „feszített”-rendszer, mely a legjobb választás egy rövidebb kerékpáros túrához, ahol kevesebb csomagsúlyt feltételezünk, és a hátunk optimális szellőzése elsőbbséget élvez. A szabadalmaztatott rugalmas acélkeretnek és hálós hát kialakításnak köszönhetően egy nyílt területet jön létre a hátizsákod valamint a hátad között, és a hálós panelen keresztül a levegő mozogni tud. Ez a stabilan nyitott terület biztosítja a 3 ideális szellőzési útvonalat: két oldalról és felülről. Az enyhén elasztikus hálós panel egy rugalmas és ultrakönnyű acélvázra épül, mely együttesen tartja a táskánk. A hálós panel egyes részei párnázást is kaptak, amik extra teret biztosítanak a hátad és a hálós rész között.

 

Aeroflex
Aeroflex

 

Előnyök:
- optimális szellőzést nyújt
- a szellőzéshez kialakított tér stabil, még akkor is, ha teljesen megpakoljuk a zsákot

Hátrányok:
- a csomag súlyközéppontja távolabb van a hátadtól, így kevésbé stabil a hátadon

 

A FLASH-rendszer
A F.L.A.S.H. (magyarul villanás) angol rövidítés a Floating Length-Adjustable Shoulder Harness, azaz „csúsztatva állítható hosszúságú vállhevederből” ered, mely mechanizmus a hátizsákunk vállpántjainak és hát-hosszának állítására szolgál. Ez utóbbi állíthatósága főként a nagyobb táskák jellemzője szokott lenni, de a VAUDEnél máshogy gondolkoznak, hisz ezekkel a kisebb hátizsákokkal a nagyobb mozgáshoz fontosabb a még ideálisabb méretre szabhatóság.

 

Flash
Flash

 

Más hátizsák gyártók esetében egy egyszerű sínes rendszeren tudjuk tologatni fel- és le a vállpántokat, de ez nem változtatja meg azok hosszát, csak a hátizsák vállunkhoz képesti magasságát. Ez nem épp ideális… Mivel minden embernek egyedi törzs hossza és alakja van, egy hátizsák – különösen a kerékpáros – ennél fogva maximálisan állítható és testre szabható kell legyen anatómiailag is.

A vállpántok gyakran túl rövidek a magasabb és izmosabb emberek számára, és a karok alatt kényelmetlen. Ilyenkor sokszor nem lehet más tenni, mint maximálisan kiengedni a pántokat, így viszont torkunkhoz közel kerül a mellpánt, a csomag nagyon lentre kerül a hátunkon, ráadásul nem is stabilan fekszik fel. Viselése nem túl kényelmes, a mozgásban ráadásul zavaró is tud lenni.

Az alacsonyabb és fizikumilag gyengébb felépítésűek pedig pont ezeknek az ellenkezőjével szembesülnek. A pántok túl hosszúak, a csomag túl magasan helyezkedik el a hátadon, a deréköv pedig nem a megfelelő helyen fut. Sokszor előfordul, hogy ilyenkor a derékövet húzzuk megpróbálva után-kompenzálni, de ez szintén kényelmetlen.

 

Ergo Fit
Ergo Fit

 

Köszönhetően az ideális beállíthatóságnak a VAUDE hátizsákoknál ezek nem fordulhatnak elő, legyen szó bármilyen testfelépítésről, vagy mozgásról. Ezen hátizsákok esetében nem csak a hátizsák testünkhöz mért magasságát tudjuk állítani, de ezzel együtt a vállpántok hosszát is, hogy testfelépítésünk ne legyen a kényelem és komfort szűk keresztmetszete.

 

Hátizsákok Hölgyeknek

A VAUDE kínálatában természetesen megtalálni a speciálisan Hölgyek számára tervezett hátizsákokat is, melyek a gyengébbik nem testformájához alkalmazkodik.

Hölgyeknek
Hölgyeknek

A Hölgyek átlagosan 10 centiméterrel alacsonyabbak, mint a férfiak. Ebből következik, hogy nekik rövidebb a gerincük és keskenyebb a válluk is. Éppen ezért a női modellek rövidebbek, összességében kisebbek, és keskenyebb profilúak az optimális illeszkedésért. A túlnyomórészt keskenyebb hát és váll miatt, a női hátizsákok vállpántjai s-alakúak, hogy csökkentsék a dörzsölődést a karok alatt, illetve a mellkas területén kényelmesen igazodjon testhez. Ez a forma biztosítja, hogy táskánk biztonságosabban megmarad vállunkon, mintha egyenes pántok lennének. Plusz komfortnövelő az állítható magasságú deréköv.

További figyelmesség, hogy a női hátizsákok vállpántjai puha anyaggal vannak borítva, így amikor rövidujjas- vagy ujjatlan mezt viselnek a hölgyek, extra komfortos a viselet marad a hátizsák.

 

Hogy néz ki egy Vaude kerékpáros hátizsák a valóságban? Klikk ide!