Harry herceg a Déli-sarkra indul Hír

Noguci Porter Novelli
2012/09/04
A sebesült katonák legújabb expedíciója 2013-ban kezdődik.
Hirdetés

A zord Antarktisznak három csapat sérült katona vág neki az Egyesült Királyságból, az Egyesült   Államokból és a Brit Nemzetközösség országaiból. Az expedíció keretein belül nem csak a Déli-sark   meghódításáért harcolnak. A kegyetlen körülmények mellett saját sebesüléseiken is felül kell   emelkedniük, ami az utat napjaink egyik legnagyobb vállalkozásává teszi.

“A Séta a Sebesültekkel együttműködés mögött rejlő jövőkép, – vagyis hogy visszaintegráljuk a sebesült katonákat a   társadalomba - arra a felismerésre épít, hogy ezekben a fiatal emberekben mennyi erő és lelkesedés rejlik. A cél az, hogy   eltökéltségüket és energiájukat kihasználva felkészítsük őket az előttük álló kihívásokra. Az expedíció pedig jól példázza,   hogy milyen kitartóak és bátrak azok, akik egyenruhát hordanak.” – nyilatkozta 2012 februárjában Őfelsége Harry herceg   az expedíció védnöke.

 



 

A Séta a Sebesültekkel bejelentette legújabb felfedező expedícióját, amely már a harmadik ilyen vállalkozás a 2011-es   sikeres északi-sarki utat, és a Mount Everest 2012-es megtámadását követően. A korábbiakkal ellentétben most több   csapat is indul, az Egyesült Államokból és a Nemzetközösségből – Új-Zélandról, Kanadából és Ausztráliából – származó   sebesült katonák fognak versenyezni a britekkel a 2013 novemberére és decemberére tervezett úton.

Sarkkutatók szerint a 2013-as antarktiszi gyalogtúra napjaink egyik legjelentősebb expedíciójának ígérkezik. Az   expedícióban résztvevő volt katonák szolgálatuk során fizikai és kognitív sérüléseket szereztek. Három csoportjuk indul   majd útnak az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Brit Nemzetközösségből. A csapatok ezzel a résztvevő   országok katonai jótékonysági szervezeteit fogják képviselni, valamint támogatást gyűjtenek számukra. Ezek a   szervezetek a Soldier On Kanadából, a The Wounded Warrior Trust Új-Zélandról, a Soldiers to Summits az Egyesült   Államokból és a Soldier On Ausztráliából.

 



 

“A Séta a Sebesültekkel déli-sarki küldetése bizonyítja a szoros köteléket az Egyesült Királyság erői és a mi   szövetségeseink között a csatatéren és azon kívül is. Kétség sem fér hozzá, hogy az expedícióinkban részt vevő fiatal nők   és férfiak inspirációt jelentenek; megmutatják mi minden lehetséges egy sebesült számára, ha megfelelő támogatást kap.”   – mondta Edward Parker, a Séta a Sebesültekkel társalapítója.

Az expedíció négy hétig tart majd, és a csapatok összesen 335 km-t tesznek meg, amit különböző szakaszokra és ellenőrző   pontokra osztanak. Minden csapat élére kineveznek egy mentort, egy helyismerettel rendelkező, tapasztalt vezetőt, aki   irányítja ez embereket és vigyáz a biztonságukra. Az expedíció során ez lesz a legfontosabb tényező mindenek előtt. A   csapatok külön szakértői támogatást és orvosi személyzetet is kapnak, hiszen a Déli-sark zordabb körülményei között a   2011-es északi-sarki kihívások sokszorosa vár majd rájuk.

 



 

A föld legdélebbi pontja felé tartó napi 15-20 km-es túra során a csapatoknak sokszor -45°C fokos hideggel és 80   kilométer per órás széllel kell megküzdeniük, miközben fejenként több mint 70 kg-os felszerelést szánon húznak maguk   után. Azonban nem csupán a kíméletlen időjárást kell elviselniük. Óriási szakadékok, mozgó jégtáblák, gleccserek és   hóviharok is útjukat állhatják. Ezeknek a körülményeknek a legyőzése óriási kihívást jelent majd a katonák számára. Egy   ilyen út teljesítése egy egészséges embernek is komoly próbatétel lenne, a sérülések miatt pedig még nehezebbé válik.
Hirdetés