Menü

2008.07.22.     Hozzászólás 0

Aggteleki Nemzeti Park

Európai barnamedve előfordulás az Aggteleki Nemzeti Park területén

Barna medve (Ursus arctos arctos) előfordulást észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi őrszolgálata 2008. július 8-án a nemzeti park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében.

A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs van a területen.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben találhatók meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például  az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így barnamedve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Az ANP térségéből csak néhány  szórvány adat van az utóbbi évtizedekből, és ezek magányos kóborló példányokra utalnak. A  mostanihoz hasonló -anyamedve és bocs-  észlelés ismereteink szerint eddig nem volt.

 

Medve nyomok az erdészeti feltáró úton és egy kifejlett példány lábnyoma
Medve nyomok az erdészeti feltáró úton és egy kifejlett példány lábnyoma

 

A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve. A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés,  az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. 

 

A szaporodási időszakukra  jellemző hogy a május-júniusi párzást követően a bocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most itt észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született.

 

Medvebocs lábnyoma
Medvebocs lábnyoma

 

A kölykeit védő anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyesek lehetnek az emberekre is). Ezért az ANPI Igazgatóság kéri  hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be  a látogatási szabályokat. (Az ANP területen tilos a táborozás sátorozás, illetve a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók). A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való -egyébként is csekély valószínűségű- találkozás.

Olvass többet a témáról: túra

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.