Tükröm, tükröm... Deuter 2017

Tükröm, tükröm... Deuter 2017

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/07/26
Az OutDoor szakmai kiállítást járva természetesen nem hagyhattuk ki kedvenc gyártóink sorában a német Deuter cég standját. Kínálatuk igen széles: a bringás hátizsákoktól a speciálisan sziklamászók számára tervezett táskákig, a hálózsákoktól a kisebb kiegészítőkig sok mindent találunk náluk. Mi a két fő termékvonalat néztük meg – a hátizsákokat és a hálózsákokat.
Hirdetés

Hátizsákok

A bringás vonalon két újdonság indította be nyáltermelésünket. A mountain bike-osok között közkedvelt Trans Alpine 30 táskán finomítottak. A saját fejlesztésű, AirStripes névre keresztelt hátrendszer új változata még stabilabb felfekvést ígér, mivel a szivacsozása alatt lapított alumínium keret rejtőzik, és az alján a két szivacsoszlop közelebb kerül egymáshoz, ami által a derékpánt még hosszabban tudja körbe ölelni a derekunk! És ha már derékpántról van szó: az új Trans Alpine 30 derékpántja a hálós kialakításnak köszönhetően még szellősebb lett.

Balra a 2016-os, jobbra a 2017-es Trans Alpine hátizsák háta Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Balra a 2016-os, jobbra a 2017-es Trans Alpine hátizsák háta
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A táska (a többi modellel együtt) 2017-re egy új Ripstop (szakadásmentes) anyagot kapott, ami bár hivatalosan nem vízálló, de a 12 000 mm-es adata eléggé megközelíti ezt a tulajdonságot. Mindenesetre integrált, fényvisszaverős logóval ellátott esővédő huzatot is kapunk vele.

Izgalmas újítás a mediapocket elhelyezése: a hátizsák hátába került – a főrekesz és a hátszivacsozás közé – így egy nem kívánatos baleset esetén, maximálisan védett helyen tudhatjuk telefonunkat.

A Bike I a 25 éve gyártott modell reinkarnációja Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
A Bike I a 25 éve gyártott modell reinkarnációja
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A másik modell, ami mellett széles vigyorral álltunk a Bike I, mely a cég első, 25 éve megalkotott kerékpáros hátizsákjának reinkarnációja. Természetesen ez már nem AZ a táska, de formájában és színeiben nagyon retróra sikerült. Az egy nagy rekeszből és egy kisebb külső zsebből álló modell két kivitelben lesz elérhető: egy városi és egy sportos (a kisebbek a városi felhasználásúak, egyszerű szivacsozott háttal, míg a nagyobbak – 18-20 liter – Airstripes hátrendszerrel). A negyed évszázados évfordulóra azért úgy illik, hogy legyen valami limitált is, így az eredeti színekkel megegyező színben is elérhető lesz korlátozott darabszámban. Annyira vagány, hogy majdnem elraktunk egyet ott helyben!

Ami a túrahátizsákokat érinti, a régi ismerősünk, az Aircontact is megújult több részletében. Új hátrendszerének köszönhetően könnyebb a méretre igazítása és kényelmesebb is: a hát magasságát két alumínium pálcán csúsztatva tudjuk változtatni, a derékszivacsozás mögé rejtett csat oldásával vagy meghúzásával, míg derékpántja, ha csak minimálisan is, de torziós, így a felső- és alsó testrészünk különböző mozgását is kényelmesebben leköveti a hátizsák. Plusz a szivacsozása belülről kapott egy mélyítést, melyről első körben azt hittem, hogy a jobb szellőzést hivatott segíteni, de igazából a csípőcsontunk kiálló részére fekszik fel, ezzel komfortosabbá téve a táska viseletét.

Mindezen újítások mellett volt egy apróság a táskán, ami hihetetlen egyszerű dolog, mégis óriási zsiványság: a hevedercsatok kilazulást gátló fedelet kaptak! Ez az apró műanyag lemez nem csinál mást, mint folyamatosan a csat éléhez nyomja a hevedert, így az nem tud kilazulni, hacsak tényleg nem akarjuk!

A táska jól pakolható, és a cuccaink jól szortírozhatók a zsebeiben. Bár az Aircontact kupolája nem csatolható le, kapunk a táskával egy mini hátizsákot, így a táborból könnyedén indulhatunk csillagtúrázni - nem kell felcipelnünk külön egy kisebb hátizsákot erre a célra.

A gyermek hátizsákok között már tavaly is jót mosolyogtunk pár modell dizájnján. Idén már a nagyobbak is találnak maguknak megfelelőt a kínálatban. 

Klasszikus, letisztult és menő Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Klasszikus, letisztult és menő
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu


Amikor pedig már azt hittük, átsétálunk a hálózsákokhoz, lecövekeltünk a Walker névre keresztelt táskák előtt. A végletekig letisztult forma, és már-már retro stílusú, klasszikus pasztel színek. Slussz-passz. De városi használatra, rövid és laza sétákhoz nem is kell több. Ráadásul ez a modell is megkapta az Airstripes hátrendszert, így az izzadásmentes viselet biztosított. Imádtuk...

Hálózsákok

Mint enyhén klausztrofóbiás, nem igazán alszom az előírtaknak megfelelően becipzározott hálózsákban. Muszáj félig nyitva tartanom, mert máskülönben túl szűk és nem tudok forogni benne. A Deuter Astro és Astro Pro hálózsákjai viszont megváltást jelentenek: elasztikusa akár 20%-nyit is tudnak nyúlni! A sokféle színben elérhető hálózsákok kínai pehellyel vannak töltve – különböző töltöttségű és ezáltal melegségű verziók léteznek. Ami nagyon fontos, hogy a pehely Animal Welfare Certificated tanúsítvánnyal van ellátva, azaz állatbarát helyről érkeznek és módszerrel „készülnek”. És ha már tanúsítványok: a Deuter hálózsákok bluesign termékek, azaz teljes mértékben környezetbarát eljárásokkal készülnek, és semmilyen módon nem károsítják a környezetet! Ez napjainkban igen fontos tulajdonság, és ha valaki csak kicsit is figyelmet fordít Földünk jövőjére, ez döntő lehet a választás során.

Rugalmas, meleg, és könnyű - Deuter Astro és Astro Pro hálózsákok Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Rugalmas, meleg, és könnyű - Deuter Astro és Astro Pro hálózsákok
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A hálózsákok lábfej része vízálló anyagból készül, mondván, ha a hajnali párával beburkolt sátorfalhoz érünk, vagy esetleg bivakoláskor rövid a derékalj és nagyon lelógunk a nedves fűbe, ez a része nem fog átázni és nem fogunk fázni benne. Apropó fázás. Az Astro és Astro Pro elasztikus varrásokat kaptak belülről, ezáltal a zsák sokkal jobban, könnyedén rásimul a testünkre, így melegebb lett a hálózsák!

A töltelék egyébként egy innovatív megoldás révén nem csúszik egybe. A hálózsák külsején és belsején futó varrások egymásra merőlegesek, így képezve cellákat, melyekben jobban megmarad a töltelék – és ezáltal tovább tartja meg a termék a komfortzónáját. Nekünk bejött!



Összességében 2017-re számos izgalmas, a gyártótól megszokott minőségű termék érkezik a Deutertől. Érdemes mindenkinek saját szemével megbizonyosodni erről a hazai forgalmazónál.

Hirdetés