Családi nyaralás a Bécsi-Alpokban? Igeeen!

Családi nyaralás a Bécsi-Alpokban? Igeeen!

(X) - Támogatott tartalom
2017/06/27
Mit tehet a szülő és a gyerekek, ha a Bécsi-Alpok felé visz az útjuk? Hát, igen sok mindent! Megmutatjuk!

Családbarát kirándulástippek


Emlékezetes élmények a természetben kicsiknek és nagyoknak

Irány a friss levegő és a természet! De hova is? Aki nem akar túl sokat utazni, de ennek ellenére különleges élményekkel szeretne gazdagodni, annak a Bécsi Alpok a tökéletes választás. A túraútvonalak egy része betekintést nyújt a természet titkaiba. Másik részük játékos szórakoztatást biztosít. Természetesen akkor sem kell unatkoznunk, ha épp nem nyárias az idő vagy kevésbé van kedvünk hosszú túrázáshoz.
 

 

Naplemente a hegyen családdal Forrás: (c) Alsó-Ausztria
Naplemente a hegyen családdal
Kép forrása: (c) Alsó-Ausztria

Galériáért katt a képre!

 

 

A Bécsi-Alpok régióján belül 6 hegyvidéket fedezhetünk fel:

Hohe Wand: állati találkozók a Hohe Wand Natúrparkban: A Hohe Wand Natúrparkban egy babakocsiknak alkalmas körútvonal vezet az állatsimogatóhoz. Itt szarvasokat, őzeket, szikaszarvasokat, bakkecskéket és a szerencsésebbek mormotákat figyelhetnek meg természetes környezetükben. Gyerekekkel érdemes felkeresni a játszóteret és az állatsimogatót, mely a natúrpark látogatói központ mellett található. Nagyobb gyerekeknek pedig különleges élményt nyújt a látványos „skywalk” kilátó. Napozóteraszt és házi süteményeket a Naturparkstüberlben és az Alpengasthof Postlban találunk.

Schneeberg: Alsó-Ausztria legmagasabb hegyén nemcsak a kilátásban gyönyörködhetünk, hanem egy alpesi játszótér is várja a látogatókat: a Schneeberget (2076 m) újra és újra érdemes felkeresni. Már maga az út a kisvasúttal, vagyis a Schneebergbahnnal felejthetetlen élményt nyújt. A hegytetőn a „kilátások paradicsoma” elnevezésű, 2,5 km hosszú körútvonalon tehetünk alpesi sétát. A kisvasút hegyi állomása mellett egy nagy játszótér várja a kisebb látogatókat, míg a nagyobbak egy bejárható „kaleidoszkópot” tekinthetnek meg. Mindeközben csodálatos kilátás tárul a körös-körül magasodó hegycsúcsok alpesi világára. Megpihenni, vagy éppen fagyizni a Berghaus Hochschneebergben tudunk a kisvasút hegyi állomásánal vagy a Damböckhausban.
 


Rax: Hüttéröl-hüttére Rax fennsíkon: a legkönnyebben a felvonóval érünk fel a csúcsra, ahol egy alpesi hütte mellett egy játszótér várja gyerekeket. Innen további túrákat tehetünk, pl. akár egy babakocsival is a Habsurghausig melyet kb. ½ óra alatt érünk el. Onnan csodás panoráma tárul elénk a Schneeberg csúcsára vagy csak a szemközti alpesi virágoskertre. Reichenauban a hegység lábánál számos impozáns kastély is található, többek között Habsburg Ottó születési helye a Schloss Wartholz is.

Semmering, amely a bécsiek másik leglátogatottabb üdülőrégiója volt már az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől fogva, rengeteg látnivalót és sportolási lehetőséget tartogat: pl. a "20 Schilling Blick" kilátó, az 1998-ban UNESCO világörökség részévé nyilvánított Semmeringi vasút, a Semmeringi hágó, valamint a Semmering Bike Park, ahol többféle nehézségű kerékpáros ösvény közül választhatunk.

Wechsel: sok szórakozás a Wechsel hegységben található St. Corona családi arénájában: A családok mozgalmas tartózkodásra számíthatnak a „Familienarena St. Coronában”, a lehetőségek közé: egy 4 évszakos bobpálya a „Corona Coaster”, a „Motorik Park” –motorikus képességeket fejlesztő elemekkel ellátott park, egy mini bike-park és egy 2,5km hosszú tematikus túraútvonal az „Ameisenpfad“ azaz a hangyaösvény, melyen 15 információs pont található. A csúcson egy nagy játszótér és pihenő rész is található, nyugágyakkal, padokkal. Regionális finomságokról és frissítőkről az ösvény kiindulópontjánál található Orthof vendéglő vagy a Wechsel Lounge nyári terasza gondoskodik.
 

 

Mini Bikepark St. Corona Familienarena megnyitó Forrás: (c) philipp-wiedhofer-familienarena
Mini Bikepark St. Corona Familienarena megnyitó
Kép forrása: (c) philipp-wiedhofer-familienarena


Galériáért katt a képre!
 

 

Pihenés a Mönichkirchner Schwaig tágas alpesi mezőin: a 2,7 km hosszú „hintaút” (Schaukelweg) kiindulópontja a Berggasthof Mönichkirchner Schwaig, amely szintén a Wechselben található.
A túraútvonal különlegessége, hogy 13 állomáson hintákat, libikókákat és egyensúlyozó játékokat találunk. Minden állomásnál Lella, a boci, a hintaút őrzője köszönti a látogatókat. Míg a kicsik kipróbálják a hintákat, a tejeskannás tekézést vagy épp célba ugranak, a nagyobbak tányéros hintáról, hintaszékből vagy függőágyból követhetik az eseményeket. A kicsiknek biztosan tetszeni fog az Alpengasthof Enzian, illetve a Berggasthof mellett található játszótér is. A nagyobbak számára pedig különleges kaland lehet leszáguldani egy ún. „monsterollerel” vagy „mountaincarttal” a hegyoldalon. Meleg nyári napokon a lehűlésről pedig egy vízi park gondoskodik.

Bucklige Welt a hegylánc legalacsonyabban fekvő és legkeletibb régiója, kellemes és kényelmes kerékpáros és gyalogtúrák otthona.

Wiener Alpenbogen - 297,4 km összefüggő túraútvonal

A Bécsi-Alpok hegyvonulatát elejétől a végéig ma már egy összefüggő túraútvonal, a Wiener Alpenbogen köti össze. Nevét onnan kapta, hogy a félkörívben elhelyezkedő hegycsúcsok egy íjat formáznak. A túraútvonal Katzelsdorfból indul és Bad Fischau-ban ér véget. A 19 etapból álló Wiener Alpenbogen majd 300 km hosszú és 82 óra 20 perc alatt tudnánk végigjárni egyhuzamban. A szakaszonkénti, 7 és 23,6 km közötti távok napi szinten kényelmesen túrázhatók, így nagyjából 19 nap alatt megismerhetjük a teljes hegyvonulatot.
 

Turistaházról turistaházra Bécstől délre

Lazítás, feltöltődés és kényeztetés - nem véletlenül közkedvelt a túrázók körében a Wiener Alpenbogen mentén vezető útvonal. Minősített túrafalvai és túrahotelei révén a gyalogtúrázás örömét a minőség igényével teszi teljessé. Bécstől autóval csak egy órányira gyorsan magunk mögött hagyhatjuk a hétköznapokat. A megkapóan szép természetben fejünk kitisztul, önfeledten élvezhetjük a Wiener Alpenbogen útvonalon feltáruló, szépséges panorámát.

A kitűnő gyalogtúra-útvonal 19 szakasza a Wiener Alpenbogen mentén kiváló feltételeket biztosít az élménydús túrázáshoz.

 

 

Túrahotel Raxalpenhof Forrás: (c) wieneralpen-kremsl
Túrahotel Raxalpenhof
Kép forrása: (c) wieneralpen-kremsl

Galériért katt a képre!
 

 

Minősített túrafalvak és túrahotelek

Kirchberg am Wechsel és Puchberg am Schneeberg túrafalvakban könnyedén megtaláljuk a Wiener Alpenbogen útvonal csatlakozási pontját, s minden mást feledve megkezdhetjük túránkat turistaházról turistaházra. Ellenőrzött minőség jellemzi a minősített túrahoteleket is, ahol a vendéglátók túravezetőként ötletekkel és túrafelszerelés-kölcsönzéssel garantálják a kellemes üdülést. Különleges csúcspontot jelent ezen felül a több mint 100 esztendős Schneeberg-vasút, amely lehetővé teszi, hogy a gyalogtúrázást nem kedvelők is lepillanthassanak Alsó-Ausztria legmagasabb pontjáról a völgybe.
 

 

Túrázás hűsítő vizek mentén

Irány a Myra-vízesések és a tutaj: A muggendorfi Myra-vízesések vízi és túravilágában (Wander- und Wasserwelt Myrafälle Muggendorf) 26 hídon és számos stégen keresztül követhetjük a mélybe zúduló vízesést. 11 állomáson tudhatunk meg többet a helyi flóra és faunáról, illetve arról, hogy egykoron hogyan nyertek itt a vízből energiát. Egy vízi játszótér is várja a gyerekeket, illetve a Myra-tavon átkelhetünk akár tutajjal is (felnőtt jegyár: 3,50 €, gyermek jegyár 6 és 14 éves kor között: 1 €). Harapni valót a Myrastubnben és a Karnerwirtnél találunk. Kerékpárúton, a Pistingtal-Radwegen is is eljuthatunk a Muggendorfig, a Myra-vízesésekhez.

Irány a hűs Johannesbachklamm szurdok: a kb. 5 km-es körútvonal számos hídon és stégen át vezet az impozáns Johannesbachklamm szurdokon keresztül Würflachnál, a Hohe Wand közelében. Különösen meleg nyári napokon érdemes itt egy frissítő túra. A szurdokban még étkezési lehetőség is van a Gerhartl menedékházban.
 

 

Würflach Johannesbachklamm Forrás: (c) wieneralpen-kremsl
Würflach Johannesbachklamm
Kép forrása: (c) wieneralpen-kremsl

Galériáért katt a képre!
 

 

Vad vizek nyomában: Marienseenél, a Wechsel hegység lábánál, 6,5 km-en halad a Pöstlingbach mentén egy vadvízi túraút. Útközben forrásokat, patakokat, egy természet közeli játszóteret és egy látványos vízesést fedezhetünk fel. Mivel itt nincs betérésre lehetőség, a legjobb, ha viszünk magunkkal szendvicset, pl. az Aspangban található Gugerell hentesüzletből.

A höllentali forráshoz: Honnan származik Bécs vízellátása? Miért „Kaiserbrunn“, vagyis császári kút a forrás neve? A kis vízi tudósok többek között ezt is megtudhatják a séta során, melyet a „vízvezeték útvonalon” tehetünk meg a Höllental völgyben festői környezetben a Rax és a Schneeberg hegyvonulatai között, illetve a vízvezeték múzeumban. A 3,7 km-es útvonal Hirschwangban kezdődik és a sebes Schwarza folyó mentén halad. A túrázás fáradalmait a kicsik a reichenaui Kurpark játszóterén pihenhetik ki, míg a nagyobbak egy csónakázás során. További erőgyűjtésről pedig a Parkcafé Flackl süteményei gondoskodnak.
 

Mozgásban, minden időben

Fedezzünk fel egy barlangot! A Hermannshöhle Kirchberg am Wechselnél Alsó-Ausztria legnagyobb cseppkőbarlangja. Jól kivilágított lépcsőkön és ösvényeken 350 m mélyre jutunk be a hegy gyomrába és a cseppkövek világába. Útközben egy kis szerencsével az itt lakó, nyolc különböző denevérfaj egyikével is találkozhatunk. Az izgalmak után a kis barlangkutatók bizonyára pihenésre vágynak, melyre pl. a Ramswirt különösen alkalmas, hiszen nagy napozóterasszal, élményjátszótérrel és állatsimogatóval is rendelkezik. Aki további barlangkutatásra vágyik, az meglátogathatja az Einhorn Tropfsteinhöhle cseppkőbarlangot Dreistetten bei Piestingben vagy az Eisensteinhöhle-t Bad Fischau-Brunnban.
 

Alapos felkészülés, biztonságos túrázás

Aki gyerekekkel indul el a természetbe és a hegyekbe, annak érdemes néhány szempontot figyelembe venni:
- távolság/túrahossz: A tapasztalat azt mutatja, hogy a kb. egy órás útvonalak a 7-12 éves kisiskolás gyerekeknek nem okoznak gondot. Hosszabb túrázások leginkább 12 év feletti gyerekekkel teljesíthetők zökkenőmentesen.
- motiváció: A gyerekek örülnek a változatosságnak az út mentén. Különösen igaz ez a 2-6 éves kisgyerekekre is, akik szívesen tanulmányozzák a különböző növényeket és természeti jelenségeket. A vonzó célok, mint pl. egy játszótér, egy különleges pihenőhely vagy betérési lehetőség, a legfiatalabb korosztálynál kiváltképp fontos.
- rendszeres pihenők: ne csak enni és inni álljunk meg, hanem játszani is (különösen kicsi gyerekekkel)!
- a hátizsákba: útravaló – kiváltképp folyadék! Megfelelő öltözet (pl. esőkabát) és naptej.

Nagyobb gyerekekkel már a Wiener Alpenbogen 300 km összefüggő túraútvonal 19 etapból álló szakaszai közül is válogathatunk. Túrafalvak és szállások biztosítják a megfelelő háttérinformációkat, a vendéglátók túravezetőként ötletekkel és túrafelszerelés-kölcsönzéssel is garantálják a kellemes üdülést.

Majd csak nézel, mint a moziban!

Monarchiabeli fürdő Bad Fischau-ban

A túrákat követően, ha felfrissülni vágyunk, Würflach-tól nem messze találjuk Bad Fischau-t, ahol egy monarchiabeli fürdő medencéiben strandolhatunk. A fürdőben két medence is helyet kapott, amelyek vizét egy hegyi forrás táplálja. A víz igen hűs és kristálytiszta, ami nem is csoda, hiszen naponta 4x cserélődik. A medencék mellett strandröplabda pálya és egy kis játszótér gondoskodik a gyerekek maximális szórakozásáról.

 

 


Top nyári rendezvények a hegyekben júniustól szeptemberig:

- június 24.: Familienarena St. Corona am Wechselen
- június 25.: 120 éves a hegyi vasút Puchberg am Schneebergen
- augusztus 13.: – zenés hütte-ünnep
- augusztus 14.: nyári ünnep a Natúrpark Ötscher-Tormäuerben
- augusztus 26.: GMOA OIM Family a Gemeindealpén Mitterbachban családi hegyi nap
- szeptember 2.: - közös túrázás, színes programokkal
- szeptember 16 - 17.: bike run fest - 2 napos kerékpározás Sopron-Puchberg-Sopron között

 

Kapcsolat, további információ:
Niederösterreich Werbung Gmbh