A különleges karszt vidék és a lipicai lovak története Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/03/24
Vannak helyek a világon, ahol a természet különösen kreatív volt, amikor a tájakat formálta.
Hirdetés

Vannak helyek a világon, ahol a természet különösen kreatív volt, amikor a tájakat formálta. Egyik közülük biztosan a szlovéniai Karszt vidéke, érintetlen és egyedülálló természeti és kulturális örökségével, amelyről mi magunk is könnyen meggyőződhetünk.

Ez a köves táj, amely egykor sivár volt, mára alacsony bokrok, fenyőfák és szőlőültetvények otthona , minden évszakban kellemes környezetet nyújtva az idelátogatóknak. Masszív karszt felszíne dolinákkal és poljékkal tarkított, ahol már nagyapáink is kihasználták minden egyes darabkáját a termékeny talajnak. A szőlőtermesztés a legjelentősebb tevékenység itt a karszt borvidéken, ahol egy különleges bort készítenek, amelynek neve: Teran. Ősszel a táj a színes szőlőlevelek miatt csodálatos színekbe fordul, ezért érdemes ilyenkor is idelátogatni.

 



 

A karsztvidék büszkélkedhet a legtöbb napsütéses órák számával egy évben Szlovéniában. Ez a különleges klíma lehetővé teszi, hogy különlegesen aromás tulajdonságokkal rendelkező növényeket termesszenek itt. Továbbá a Bora szél, amely szintén hozzájárul a speciális klímához, nyomot hagyott a tájon és az embereken is. Télen ez egy hideg, száraz és viharos szél, a nyári mediterrán hőség idején viszont kellemes, frissítő szellő lengedez. Az itteni igazi sonkát csak a karsztokban fújó Bora szél tudja a közkedvelt ízre szárítani, amelyet füstöléssel tesznek még ízletesebbé.

A Bora szél és a táj más jellemzői befolyásolták a környezet és a települések kinézetét is , ahol a karszt építészet a látogatókat a szürke mészkő látványával fogadja.

 



 

A karszt táj összefonódik a földalatti barlangok titokzatos hívogató néma mélységével is, amelyekről korábban már értekeztünk . Látványos karszt jelenségek tarkítják Szlovénia majdnem fele területét. Több, mint 8000 ismert karszt barlang mellett, karszt- és időszakos források, eltűnő tavak és lyukak találhatók ezen a változatos vidéken. A karszt jelenséget egyébként a mészkő és a víz kölcsönhatása eredményezi, amelynek hatására a mészkő egyszerűen feloldódik.

Ebben a rendhagyó és különleges régióban található Lipica, amely a lovak tenyésztésével és tartásával foglalkozik

Lipica, Európa világhírű kulturális emléke Szlovénia karsztvidékén található, közel a szlovén-olasz határhoz. A lipicai ménes zöld oázisa 100-160 éves fákkal szegélyezett utak mentén található. A lipicai lófajta tenyésztésének bölcsője már több, mint 400 éves. 1580-ban II. Károly osztrák főherceg alapította itt a ménest, amely 1918-ig Ausztria fennhatósága alá tartozott. A történelem bővelkedik a ménest látogató császárok és uralkodók történeteiről, akik a fehér mént csodálták, másrészt veszélyes és nehéz időkből származó történetekről, amikor a ménest a napóleoni háborúk idején menekíteni kellett (kétszer egyébként Magyarországra is kerültek). A háborúk alatt a lovaknak más országokban kellett menedéket keresniük, amikor előfordult, hogy az állomány a hányattatások eredményeképpen veszélyesen lecsökkent, ám mindig visszatért Lipicára és szívós fajta lévén, a tenyésztése újra feléledt. 

 



 

Ma Lipica turisztikai látványosság és üdülő központ is egyben, amely már nemcsak méneséről híres, hanem a báró Johann Weichard von Valvasor, szlovénia tudós által 1689-ben leírt „fehér szépségeiről” is, aki mellesleg a karsztjelenségek tanulmányozásának is úttörője volt. Különösen kivételes látványosság a klasszikus lovas iskola bemutatója, amely felejthetetlen élményt nyújt. Lipica nemzetközi helyszíne lovas eseményeknek, pl. díjlovagló Világkupa versenyeknek és a Lipicai Ménes Napoknak. Lipica ma már egyre inkább Szlovénia lovas központjává válik, ahol a szlovén és külföldi lovassport szerelmesei találkozhatnak egymással.

 

Milyen is a lipicai ló?

Még mielőtt a lipicai ménest megalapították, karszt kancákat tenyésztettek a lipicai birtokon és a bécsi császári udvar kívánságára párosították őket andalúz, olasz, dán és később arab ménekkel. Az eredmény a lipicai fajta, egyedülálló, közepes méretű, 160 cm marmagasságú ló lett: élénk szemekkel, intelligens tekintettel és izmos nyakkal rendelkezik. A lábak erősek és izmosak, erőteljes paták a köves talajon való biztonságos mozgáshoz. Színe általában fehér vagy szürke, de gyakran előfordul fekete és pej is. Rendezett és kecses járása, hosszú élettartama és nagyszerű tanulási képességei megkülönböztetik a többi lófajtától és sokkal megfelelőbbé teszik a lovas magasiskolai képzésekre. Szépsége leginkább mozgás közben mutatkozik meg, amelynek varázsa a harmóniában rejlik.

 



 

Ha Lipicára jövünk, testközelből informálódhatunk a lovak tenyésztéséről, mi több, ki is próbálhatjuk őket:

- lovak tenyésztése és értékesítése - lovas edzések megtekintése - osztálylovaglás, tereplovaglás - lovas események - sétakocsikázás, díjlovas és ugrató leckék, kezdő- és haladó lovasoktatás, lovasiskola, pónilovaglás gyerekeknek

 

További információ:

Lipica 5 6210 Sežana Tel: +38 6 5 739 15 80, +38 6 5 739 17 08 Fax: +38 6 5 739 17 30, +38 6 5 739 17 27 E-mail: info@lipica.org www.lipica.org

 

(Fotók: slovenia.info)
Hirdetés