Spiuk Progeny teszt

Spiuk Progeny teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/06/15
Lábszellőztetés a kerékpáron mesterfokon.
Hirdetés

Futni lehet cipő nélkül, bringázni lehet akár öregapám falubájkjával is és ennek analógiáján triatlonozni is lehet az egyes számok hagyományos felszereléseivel, fecskében úszva, kemping bringával strandpapucsban és mezítláb futva. Speciel most hegyezzük ki ezt a kerékpáros számra és abból is fókuszáljunk a cipőre. Mert nyilván lehet műanyag taposó pedállal és hozzá akármilyen lábbelivel is tekerni, de minimum érdemes valamilyen stoplis megoldással próbálkozni. Anno tekertem montis cipőben is országúti bringán és triatlon versenyen hagyományos országúti kerékpáros cipővel is. Míg előbbiben aszaltszilvává rohadt a lábfejem, addig utóbbiban már jobb volt a helyzet, de nyilván ez nem csak a típuson dől el. Vannak azonban a triatlon sportban olyan jellegzetességek, olyan szükségletek, amik a hagyományos kerékpározás közben fel sem merülnek, így

a hagyományos országúti cipők nem is tudják maradéktalanul kiszolgálni a triatlonos igényeket.

 

Spiuk Progeny Forrás: Mozgásvilág.hu
Spiuk Progeny
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Spiuk Progeny

A Spiuk Progeny a versenysportban már sokakat meggyőző Pragma kistestvére, annak egy barátságosabb árú változata, amit első sorban a két rögzítő tárcsa közül az egyik tépőzárra cserélésével és a karbonszálas talp üvegszálassal való helyettesítésével értek el.

Megmaradt viszont a fantasztikus szellőzés, a fel- és levételt segítő praktikus megoldások és a kényelmes, jól rögzíthető felsőrész a kevlárszálas tárcsás csatrendszerrel.

 

Fú\' a szél...

A csirke puhára párolásához elég egy óra egy jól fedett helyen, kevés vízzel meglocsolva, magas hőfokon. Egy kiadós úszás után, nyári melegben tekerve ezen feltételek a kerékpáros cipőben is adottak, úgyhogy adott esetben átérezheted, hogy milyen érzés a párolás folyamata. Nem vagy papírkutya (csirke meg pláne), ha nem vágysz erre az érzésre, úgyhogy amit tehetsz, az az, hogy választasz magadnak egy jól szellőző cipőt, mint amilyen a Spiuk Progeny is.

Mindkét oldalán hatalmas szellőzőnyílások (hivatalos nevén High Flow 3) gondoskodnak a bőséges légáramlatokról, valamint a talp elejébe és hátsó részébe is légcsatornákat integráltak (ez utóbbit egyébként hideg időben kiiktathatod a "téli" talpbetéttel, merthogy két talpbetét jár a cipőhöz alapból - nyilván páronként értve :)). A nedvesség könnyedén távozhat, a friss levegő pedig még könnyebben bejuthat a lábfejedhez, ami így nem lesz összeaszalódva a futószám kezdetére. Ezen kívül a cipő szélesebb kialakítása is hozzájárul ahhoz, hogy lábfejed kényelmesen, nyomorgatás nélkül tölthessen el akár hosszú órákat is.

Ha már szó esett a cipő talpáról, maradjunk is ennél. Attól, hogy nem csúcsszuper karbonból, hanem "csupán" üvegszálas erősítéssel készült a cipő talpa, még nincs oka a szégyenkezésre. Hosszanti irányban két merevítőborda fut a talpban, ami így kellően stabillá teszi a cipőt akkor is, ha megtéped kicsit a pedálokat.

 

Spiuk Progeny Forrás: Mozgásvilág.hu
Spiuk Progeny
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ugorj egy talpast

No most, attól, hogy kényelmes és szellőző, még nem feltétlenül lesz triatlonra specializált egy cipő. Ehhez olyan, a felvételt segítő funkciók szükségesek, mint a kerékpárvázhoz rögzítéshez szükséges akasztó, a gyorsan működő gyorszár, a bebújást segítő sarokfül, vagy az orr-rész TPU merevítése.

Triatlonban az egyes számok közötti gyors váltás egyik alappillére a már előre becsatolt cipőbe való beugrás, miközben a kerékpár már gurul is a pályán. A Progeny belső részébe gyárilag előkészített hurkot integráltak a kerékpárhoz rögzítéshez, hogy a cipő a becsatolásig magától vízszintesen álljon. Ezt más modelleken kis beakasztóval oldják meg, amibe valamivel egyszerűbb a rögzítő gumit elhelyezni, viszont a Spiuk megoldása biztonságosabb rögzítést tesz lehetővé a gumi áthurkolásával.

A cipő orrán lévő TPU erősítés a specifikáció szerint a biztonságos váltást szolgálja. Ez két szempontból is lehet hasznos. Egyrészt, miközben már a bringán ülsz és még nem bújtál be a cipőbe, de már tekerned kell, nem taposod agyon a cipő orrát, mert ez a megerősítés ezt megakadályozza és így nem nehezíti meg később a palacsintává lapított orr a bebújást, illetve a cipő élettartama is hosszabb lesz. Másrészt, amikor leszálltál a bringáról és a cipő elkezd pörögni forogni a pedálon, szintén jó szolgálatot tesz, ha netán hozzáverődik valamihez.

Az ATOP tárcsás kevlár kábeles gyorsrögzítő elég precíz és gyors felerősítést tesz lehetővé. Jól eltalálták a megerősítési pontokat, mert kellően tart, de nyomni nem szokott. Nekem általában három tekerés szükséges a helyes beállításhoz, amiből egyet feláldoznék a precízség oltárán, ha már sietős a dolgom, de tény, hogy így nehéz nem eltalálni a kényelmes erősséget. A kioldás viszont csillagos ötös: egyetlen ellenirányú mozdulat és már ugorhatok is ki a cipőből, hogy beugorjak a futócipőbe.

A cipő gyene pontja a nyelve, ami amellett, hogy nem lett teljesen száműzve, túl puhává sikeredett. Ugyan ez a puhaság a hosszú út során különösen kényelmessé teszi, a bebújás pillanatában előfordulhat, hogy begyűrődik, különösen nedves, tapadós bőrfelület esetén. Ezt ellensúlyozandó, a kevlár rögzítő kábelek segítségével elég magasan lehet tartani a nyelv végét, de az a legbiztosabb, ha bebújás közben a nyelvet fogom a saroknál elhelyezett nagy hurok helyett.

 

Spiuk Progeny Forrás: Mozgásvilág.hu
Spiuk Progeny
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Konklúzió

A Spiuk Progeny baráti fogyasztói árával, a váltásokat segítő megoldásaival és a kiemelkedően jó szellőzésével, komfortjával abszolút favorit lehet triatlonos körökben. A cipő felvételének gyorsaságát még lehetne fokozni, viszont a komfortot igencsak kimaxolták, ezért főként hosszútávú versenyekre tartom ideálisnak.

A széles lábtér okozta méret és a szellőzőnyílások miatt az országúti cipők kecses megjelenése helyett egy sportos, friss cipő benyomását kelti és tulajdonképpen az is.

 

A Spiuk Progenyről - ami a TriathlonPLUS magazin minitesztjének első helyezettje lett idén - további infó a hazai forgalmazó weboldalán...

Hirdetés