Menü

2006.06.19.     Hozzászólás 0

Kis titkok

Konyhai szereink nemcsak az ételeinket tehetik ízletesebbé, de egészségünk megelőzéséhez is hozzájárulnak.

Nem babonaság, hogy a fűszerek és a zöldfűszerek gyógyító hatásúak, ezt nagyanyáink is tudták. Nézzünk be a kamrapolcokra és kiderül milyen "patika" rejtőzik ott.



      
  • Ánizs: Jó az emésztésre. Illóolajai oldják a görcsöket, szabályozzák az emésztőnedvek áramlását. Ezért elmaradhatatlan része a gyomor, bél és emésztést javító teakeverékeknek.

  • Chili: Fájdalomcsillapításra jó. A csípősségét adó anyaga, a kapszaicin a szervezetből az égetéshez hasonló reakciót vált ki. Így rövid időre tehermentesíti a fájdalomtól szenvedő idegpályákat. Élénkíti a vérkeringést.

  • Zsálya: Gyorsan eltünteti a pattanások után megmaradt hegeket. Gyulladáscsökkentő és szárító hatása miatt mindenféle gyulladt bőrfelületen nagyszerűen alkalmazható. Pl. 100 gr zsályát keverjen el 1 pohár aludttejjel, majd 1 napra tegye a hűtőbe. Az elkészült krémmel kezelje a gyulladt bőrfelületet.

  • Kakukkfű: Inhalálásra és köhögésre javasolt. Felszabadítja a letapadt nyákot, váladékot. Ismert étvágygerjesztő, görcsoldó, gyomorjavító hatása. Fürdővizekben illatos és frissítő hatása van.

  • Fokhagyma: Szívbetegségek megelőzésére. Nagymamák csodaszerei közül talán a legrégebbi. Noha a szagát nem mindenki szereti, de szíverősítő hatása vitathatatlan. Hatóanyagai csökkentik a vérnyomást és vérzsírszintet, ezzel együtt csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Hatásos a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében.

  • Kömény: Görcsoldásra. A nehéz, káposztás, zsíros, húsos ételeket köménnyel fűszerezzük, mert így könnyebben emészthetők. Köményből főzött tea csökkenti a bélgörcsöket.

  • Rozmaring: Szabályozza vérkeringést. Teája vagy egy fürdő felgyorsítja a vérkeringést. Illóolaja patikákban kapható, ami gyorsítja a pulzust. Frissítő fürdő: 5dkg friss rozmaringlevelet 1 liter vízben kell felfőzni, majd ha kihűlt a fürdővízbe szűrni.

  • Szegfűszeg: Gyulladás csökkentésére. A kínaiak már i.e. 300 évvel használták, Marco Polo is említi útleírásában. A középkorban elismert járvány elleni fűszer volt. Befőttek, kompótok, tészták töltelékeinek ízesítéséhez használjuk. Olaját az illatszer és likőripar is használja. Közismert a görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatása.

  • Fahéj: Cukorbetegségre. Újabban fedezték fel, hogy a fahéjban levő polifenolok hasonló hatásúak, mint az inzulin.

  • Majoranna: Kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt. Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású ezért gyógyteákhoz is keverik.

 

Forrás: Fittség.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.