Menü

2006.07.21.     Hozzászólás 0

Grillezzünk!

A parázson sütögetés szokása szinte egyidős az emberiséggel.

A grillezés művészet, mert ez nem csak annyiból áll, hogy rádobjuk a hús a rostélyra: van ugyanis közvetlen sütés, módosított közvetlen sütés, közvetett sütés, füstölés, forgónyársas sütés, parázsban sütés, levelekbe csavart alapanyag sütése, stb.

Aki már próbált vacsorát készíteni a kerti sütőn, az pontosan tudja, mennyi előkészítést igényel ez a kis főzőcske. És milyen könnyű elrontani az ételt! Egy perc alatt kopogós széndarab lesz a szépen bepácolt marhaszeletből.



A grillparti az egyik legkedveltebb és leglazább társasági összejöveteli forma. Nem kell az alkalomhoz kiöltözni, nem kell szigorú szabályok szerint megteríteni, és viselkedni. Szezonális alapanyagokból könnyedén összeállíthatunk akár 20 fős csapatnak is harapnivalót. Az ételeket felsorakoztathatjuk egy nagy asztalra, hogy mindenki ízlése, kedve, étvágya szerint válogathasson, az italokat pedig egy jópofa, jéggel megtöltött vödörben helyezhetjük el. A lényeg, hogy a vendéglátás az önkiszolgálás elvén működjön.


 

A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket. Számos változata létezik, kerti rostsütő, elektromos grillkészlet, gázüzemű sugárzók, kontaktgrillek és a faszenes sütögető. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye, hogy a sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól finom aromás füstízt kapnak az elkészített ételek. Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra.

 

Grillezhetünk bármit. Remek a marha, különösen a hátszín, a fehérpecsenye vagy a rostélyos. Nagyszerű a roston sült pulyka- vagy csirkemell filé, jó a főszerezett disznókaraj is. De süthetünk halat is egészben vagy szeletben, ahogy tetszik. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé és nagyon finom lehet a ropogós virsli vagy kolbász is.


 

Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni kevés olajjal elkevert fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal.


 

A halakat és a kolbászféléket is, általános jó tanács, hogy a húst jól klopfoljuk ki a szeletelés után. Süthetünk persze mást is, nemcsak húst. Nagyon jó például a grillezett cukkini és a padlizsán, egészen különleges az ananász és a gomba is. Ezeket a legegyszerűbben rablónyársakra főzve, apró hús és szalonnadarabkák kísérőjeként készíthetjük el a kerti sütőn.


 

Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk, főszeres vajjal, szalonnadarabkákkal megszórva ízletes köretet kaphatunk.


 

Köretnek ajánlatos még salátákat készíteni. Fontos, hogy frissek legyenek, az állott zöldségek ugyanis a legjobb sültet is tönkretehetik. A salátákat készíthetjük a sütés ideje alatt is. Ízesítésükre használhatunk egy kevéske finom főszerezett salátaolajat vagy valamilyen öntetet. Sok fűszert azonban ne tegyünk bele.


 

A rozmaring, a kakukkfű és a borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének, de ha gyümölcsöket sütünk, próbáljuk ki a fahéj, szegfűszeg, citrom és narancshéj füstjének csábító ízét is.

 


Forrás: Fittség.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.