Menü

2006.10.25.     Hozzászólás 0

A sütőtök

őshazája Dél- és Közép-Ameika . Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.
Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemegének számított a legszegényebb családoknál is.


Nemcsak a kemencében frissen sütött tök - amelynek kellemes illata semmihez sem hasonlítható - szolgált eledelül, hanem a pirított tökmag fogyasztása is jellemző szerepet játszott néptáplálkozásunkban. Erre a célra takarmánytökből és a magra termesztett spárgatökből nyerték a magot.
A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.
Összehasonlítva a spárgatök és a sütőtök jellemző biológiai értékeit, jól látható a különbség.

Sütőtök az étlapon

A sütőtököt - mint ahogy a neve is mutatja - rendszerint sütve fogyasztják.
Sütéshez zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Frissen kisülve legmagasabb az élvezeti értéke. Az íze cukortartalmától függően változó. Mostanában piacra került a sütésre különösen alkalmas kanadai tök. Jóval kisebb mint a hagyományos magyar sütőtök, alakja hosszúkás, kezelése praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.

A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában, enyhén sózva, tejjel hígítva, bölcsődében, óvodában egyaránt a gyermekek tányérjára kerülhet.
Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel - almával, körtével - kombinálva.
Megfőzve vagy megsütve, tejjel sütőtökturmix készülhet.

Levesnek sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva, pirított olajos magokkal (szezámmag, tökmag, napraforgómag) tálalhatjuk.
Tejszínes, enyhén sós püré formájában, szerecsendióval ízesítve csirke-, illetve pulykahús mellé adhatjuk.
A sütőtököt tejjel, ha szükséges cukorral kikeverve, vagy habosra turmixolva, tejszínhabbal a tetején, desszertként tálalhatjuk.
Ízlésünktől és fantáziánktól függően saláták alkotórésze is lehet.

A tök legértékesebb része a magja.

A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma 33,9 g, kimagasló a zsírtartalma 50,5 g, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát 3,6 g és jelentős az élelmirost-tartalma.

A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.


A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában.

 Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.
 
 
A tökmag helye az étrendben

A tökmag különösen tápláló kiegészítője lehet - a diófélékhez és más olajos magvakhoz hasonlóan - ételeinknek. Levesekbe betétként, saláták hintéseként használhatjuk fel. Megszórhatjuk vele a sós és édes sütemények tetejét, része lehet a müzliknek, gyümölcskészítményeknek, de önállóan is fogyasztható.
A kereskedelemben ma már tisztított, csomagolt formában kapható a tökmag, ez az ún. olajtök magja, amelyben - nemesítés eredményeként héj nélküli mag található. A tökmagból értékes összetételű salátaolajat is sajtolnak.
 

Forrás: Fittség.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.