Menü

2006.08.23.     Hozzászólás 0

A fórumunkból válogattunk recepteket

A Táplálkozás fórumban rengeteg recept megjelent már, hála kedves Olvasóinknak.
Ezek közül most hármat egy cikk formájában is közlünk.


Természetesen ha Önt más receptek érdekli, nézzen szét a Fórumon és ha kedve támad a saját tudását megosztani a fórumozókkal bátran megteheti, a regisztráció után.



 1, FRANCIA KÖRTETORTA

8 dkg cukor egy kis lábosban világosbarnára karmelizálni
2 evőkanál forró vízzel feloldani és ezt a szirupot azonnal a tortaformába önteni
sütőpapírra.
2-3 körtét meghámozni A közepét kivágni és vékony hosszúkás szeletekre vágni, amiket
(alma vagy ananász) köröskörül a szirupba lerakni.

10 dkg vajat kikeverni
10 dkg cukorral
1 vaníliás cukorral

2 egész tojást
1 citrom reszelt héját
10 dkg lisztet
½ teáskanál sütőport összekeverni

Az egész masszát az előkészített körtékbe kenni. 180 fokra előmelegített sütőben a legalsó rácson 30 percig sütni. A szélét késsel elválasztani a tepsitől, megfordítani és egy tálba borítani. 


2, SZÁRAZBAB PARADICSOMOS MÁRTÁSBAN
(FÁSZOLJÁ JÁHNI)

Hozzávalók:
(4-5 személyre)

1/2 kg szárazbab
2-3 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem


Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük akkor a következőképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel hogy ellepje, és majdnem puhára főzzük.

Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasszuk olívaolajon, majd hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk őket akkor előzőleg le kell húzni a héjukat, amit legkönyebben úgy lehet elérni ha pár percig forró vízbe mártjuk őket. Ehhez a művelethez elég akár a forró vizes csap alá tartani őket egy kanálban pár percig, persze ha elég forró víz jön a csapból.
A mártához még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot és az apróra vágott petrezselymet. Pár percnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük. Lassú tüzön még körülbelül fél óráig főzzük, úgy hogy elfőjje a levét és a sűrű olajos mártásban maradjon.


Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, melegen vagy szobahőmérsékleten feta sajttal és friss barna kenyérrel.


3,  TOJÁS VITAMINSALÁTÁBAN


Hozzávalók :

1-1 fej zöld- és lilalevelű saláta
4 lilahagyma (20 dkg), só
15-15 dkg konzerv zöldborsó, kukorica és fehérbab
20 dkg konzerv tonhal
4 főtt tojás
3 kiskanál vörösborecet
őrölt bors
9 kiskanál salátaolaj

A kétféle salátát leveleire bontva megmossuk, megszikkasztjuk és a felét másnapra máshoz eltesszük. A lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd 10 percre enyhén sós jéghideg vízbe áztatjuk, utána leszűrjük. A borsót, a kukoricát és a babot lecsöpögtetjük, ahogyan a tonhalat is. A főtt tojásokat meghámozzuk. A salátát, a jól lecsöpögtetett lilahagymát és a konzervzöldségeket egy tálban óvatosan összekeverjük. Az ecetben a sót meg a borsot kiskanállal jól elkeverjük, apránként az olajat hozzáadjuk, majd a tálba készített hozzávalókkal óvatosan összeforgatjuk. A darabokra tördelt tonhal is belekerül, végül ráültetjük a főtt tojásokat.

Elkészítési idő: 30 perc.

Egy adag: 378 kcal / 1580 kJ.

Italajánlat: száraz rozébor.

 

- Mozgásvilág -



Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.