Menü

2006.07.03.     Hozzászólás 0

A cékla

A cékla egészségre gyakorolt jótékonyhatása igen régóta ismert. Szerteágazó gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.

Vitaminok: C-, B1-, B2, B6, béta-karotin, niacin, biotin. Folsavban rendkívül gazdag.

Ásványi anyagok: vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium, stroncium.

Fitovegyületek: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok, enzimek és cukrok.



Tápláló, zamatos, az egyik legédesebb, legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. A céklát főleg húsos, sötétlila, lédús gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény, a zsenge levelek is. Sokféleképpen, ízletesen elkészíthető. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leve legalább olyan közkedvelt, mint a vörös gumókból készített saláta.

 

Az i.e. második évezredben már termesztették

 

A növény legrégebbi archeológiai leletét egy újkőkorszaki (Kr. e. 4000), a mai Hollandia területén feltárt településen találták. Az i.e. második évezredben már termesztették a babilóniaiak és a föníciaiak. Fogyasztották az ókori görögök és az asszírok is. Ismerték a lázcsillapító hatását. A középkori kolostorok kertjeiben is hamar elterjedt. Angliában, már a középkorban roboráló szerként használták, betegeket és időseket tápláltak könnyen emészthető levével, valamint a fejfájás és fogfájás enyhítésére ajánlották.

 

 

A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből.

 

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.

 

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a vörösvérsejtképzést, jó hatással van a vérnyomásra, a szívműködésre és az idegrendszer munkájára. Roboráló hatású, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt, javítja a lábadozó betegek általános állapotát. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges. A céklában lévő cukor könnyen hasznosul, így gyors energiaforrás a szervezetnek.

 

  

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

 

A cékla fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. A kéntartalmú aminosavak (metionin) rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.

 

A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet, jótékony hatású gyomorhurut, aranyér és savtúltengés esetén. Enyhe vízhajtó hatása mérsékli a magas vérnyomást. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Naponta két-három alkalommal egy pohár céklalé: kitűnő májtisztító. Az emésztésre gyakorolt hatása támogatja a fogyókúrát.

 

A cékla három ­ az emésztőrendszerünk számára fontos ­ hatóanyagot tartalmaz:

  • A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.
  • A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.
  • A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.

 

1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltottak ki dr. Ferenczi Sándor és munkatársai betaninnal végzett klinikai kísérletei. Rákbetegeket kezeltek kizárólag nyers céklát tartalmazó étrenddel, és a cékla gátolta a tumorsejtek szaporodását. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutatott a cékla kúra után. Ígéretesek a tapasztalatok a nyirokrendszer daganatainak kezdeti stádiumában is. További klinikai kutatások szükségesek a cékla immunrendszert serkentő és antioxidáns anyagainak daganatellenes alkalmazásához.

 

A cékla enyhíti menstruációs zavarokat, valamint a változókorral járó kellemetlen tüneteket. Késlelteti a túl korai öregedést, segít leküzdeni a megfázást és az influenzát.

 

Gyógyhatását ma már egész évben élvezhetjük: nyersen, lé vagy a speciális eljárással készült por, kapszula vagy tabletta formájában. A port vízbe, vagy valamely más zöldséglébe keverve fogyasszuk.


Forrás: Fittség.hu



Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.