Menü

2012.10.26.     Hozzászólás 17

Killington.com

Szarral hajtott sífelvonó

Tehéntrágyából nyert biogázzal fejlesztett áram hajtja a Egyesült Államokbéli sípálya felvonóját.


A Killington síközpont K-1 Express sífelvonója "zöld" (vagy mikor milyen színű) energiával üzemel. A vermonti tejcsarnok padlójáról felszedett tehéntrágyából felszabaduló metángázat elektromos árammá alakítják és így biztosítják, hogy minden síelő feljusson a sípálya tetejére. A mutatványhoz 10ezer marha napi több, mint ezer köbméter trágyájára van szükség, amit három heti bakteriális eljárással alakítanak metánná (60%) és szén-dioxiddá (40%).

A vermonti "BociEnergiát" a sífelvonó üzemeltetés mellett a környék házainak fűtésére is felhasználják - erről bővebben itt!

A hazai sípályákon még egyelőre nem "szaroznak", viszont például Eplényben csak idén nyolcvan fejlesztést végeztek és feltehetőleg a többi hazai síterep is felköti a gatyát a nemsokára induló síszezonra.

 

Killington sífelvonó

 

Olvass többet a témáról: környezetbarát, sípálya

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Kriszta 2012.11.06.   01:59

  Kriszta

  Lány létemre semmi kifogásolni valót nem találok a címben. Régóta olvasom a mozgásvilágot. Szerintem kifejezetten jó témákról írnak, sokszor vicces és laza stílusban. Ez bőven belefér, sőt üdítő a jellemzően frusztrált és feszültséggel teli mai Magyarországon. A vicc már egy kicsit durvább, de Zsolt Püspök úrnak ezúton üzenem, hogy gondolja át ismét a megfejtését :)
  Csak így tovább Mozgásvilág!

  válasz erre...

 • Krisztián 2012.11.03.   16:39

  Krisztián

  A s..rból is pénzt csinálnak. :)

  válasz erre...

 • tűzskorpió 2012.10.31.   15:34

  tűzskorpió

  "hajtják" helyesen a szó, amit írni akartam. Biogázzal hajtják a sífelvonót - ez lehetett volna a cím - jó ízlésen belül.

  válasz erre...

 • tűzskorpió 2012.10.31.   15:31

  tűzskorpió

  Nem csúnya szó kifejezetten, vannak csúnyábbak is. A címben ez közönséges kifejezés. Lehetett volna az, hogy biogázzal hajték a sífelvonót. (Egyébként nem használjuk ezt a szót biológia órán sem, mint anyagcserevégtermék nevét, mégha ugyanazt is jelenti. Kár volt érte. Magát minősíti, aki ezt írja, elfogadhatónak tartja.

  válasz erre...

 • Borneo 2012.10.31.   13:39

  Borneo

  Ez vicces :)

  válasz erre...

 • Sanya 2012.10.31.   12:54

  Sanya
 • SiMoon 2012.10.31.   12:16

  SiMoon

  Tudomásul veszem, hogy bizonyos emberek számára a cím "ízléstelen", de a lent leírtakat továbbra is fenntartom. A sértő megjegyzést viszont nem tudom mire vélni.

  válasz erre...

 • Ákos 2012.10.31.   12:13

  Ákos

  Csak, hogy a témához is hozzászóljak, remélem a jövőben elterjednek a hasonló energiaforrások. Bár ezúttal is felmerül, hogy vajon a rendszer kiépítése elég költséghatékony-e. Pl. a napenergiához szükséges elemeket úgy tudom költséges és nem éppen környezetbarát módon lehet csak előállítani, éppenhogy behozza az árát.

  válasz erre...

 • Zsolt 2012.10.31.   12:09

  Zsolt

  Nem baj Simon! Tanár és gyerekszoba kérdése az egész. Ha lassan is, de pótolható.

  A többiek hozzászólásához: Sajnálom, hogy ezek után a kocsis szó szinonimája lehet a bringás is. Egyébként a cikk címe nem felháborító, csak ízléstelen.

  válasz erre...

 • Bütyök 2012.10.31.   11:58

  Bütyök

  Az index nem egyszer használt ilyen címet, szerintem itt is belefér: http://index.hu/belfold/2011/07/14/szart_igertek_azt_sem_tartottak_be/

  válasz erre...