Menü

2009.01.19.     Hozzászólás 0

Szánkóra fel! - Magyarország szánkópályái

A téli sportok egyik, és talán mindenki számára legkedveltebb válfaja a szánkózás. Ennek ellenére hazánkban kevés lehetőségük akad a szánkózni vágyóknak. A következőkben az itthoni szánkópályákról szedtünk össze egy csokorra valót.


Szánkózni jó. Szánkózni élmény. Ezt bátran kijelenthetjük, hiszen gyermekkorunk féktelen szórakozása jut mindenkinek az eszébe róla. Azok az eufórikus pillanatok, amit a közeli kisdombon az estébe nyúló, barátokkal vívott szánkóversenyek jelentettek. Ezek nagyrészt olyan fenomenális emlékek - néhány fájdalmasabb eséstől eltekintve - melyek közül felnőttként is szívesen mazsolázgatunk. 

 

Az utóbbi időben azonban szinte csak a síelési lehetőségekről hallunk, ami egyrészt jó, de legalább annyian szeretnek a szánkón siklani, mint a léceken. Ehhez egy kis adalék az is, hogy ma már itthon is találhatunk néhány nagyon jó minőségű szánkópályát.

Elsőként a fővárosunk közelében lévő, biztató szánkózási lehetőséggel kecsegtető helyszínt említenénk, ami Dobogókőn található. Igaz, ide elsősorban a síelők jönnek, de akad itt hely a szánkósok számára is. Dobogókő első parkolója melletti erdőben egy külön pályát alakítottak ki a szánkósok részére, mivel a sípályát a legtöbb lesiklópályához hasonlóan szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózásra használni, ami ha belegondolunk nem véletlen.

 

Következő nagyszerű helyszínek, hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közelében találhatók. A Mátrában több szánkópálya is várja a szánkózni vágyókat. Mátraháza, Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátrafüred is kínál az idelátogatók számára jó néhány szánkózásra, kitűnően alkalmas terepet, ahol biztonságosan lehet csúszkálni.

 

Szánkó

 

Végül Döbröntén egy aprócska, a Bakony északnyugati szélén fekvő településen is hódolhatunk a szánkózás élményének. A falu mellett magasodó várhegy oldalán alakították ki a szánkópályákat.

 

Rövid összeállításunkat a teljesség igénye nélkül készítettük el, mivel az előzőekben említett szánkózási helyszínek csupán a „jéghegy” csúcsai. Valószínűleg, mindenki ismer a lakóhelye környékén olyan domboldalt, vagy jobb esetben hegyoldalt, ahol kedvező hóviszonyok esetén művelheti ezt a nagyszerű szórakozást biztosító téli sportot.

 

Olvass többet a témáról: szánkó

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.