Suhanj mint egy nyíl - Atomic ARC

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2013/02/26
A mozgó kötés-platni tereptől függően képes a síléc merevségét szabályozni.
Hirdetés

Az utóbbi évek síléc trendje egyértelműen az all-mountain kategória. A pályán kívüli sízés egyre népszerűbb, ma már olyanok is kimerészkednek a fák közé, vagy a kitett hegyoldalra akiknek pedig nem is kellene. Egyre több sípálya halad a trenddel és teszi hivatalossá a pályán kívüli sízést, azaz jelölnek ki javasolt útvonalakat, illetve információs központokat.

Ez jó hír a gyártóknak is, mert a lécek megnövekedett szerepéhez folyamatosan lehet újabb és újabb technológiákat fejleszteni.

  

Atomic ARC
Atomic ARC

 

Az all-mountain kategória így a legváltozatosabb síket prezentálja. Ami néhány évvel ezelőtt széles lécnek számított, pl. 76-78 mm középen, az ma az all-mountain kategória alja. A kategória tetején, középen a kötés alatt akár 110 mm szélesek a lécek.

A szélesség mellett a felépítés is számtalan variációra ad lehetőséget, a dizájnról nem is beszélve.

A 2013/14-es modelleknél az Atomic az all-mountain szegmensbe hozott egy újabb csavart, az ARC rendszert.

 

  

Az all-mountain kategória legnagyobb problémája, hogyan legyen a léc egyszerre kemény és merev pályahasználatra, illetve rugalmas és puha pályán kívül.

Az ARC erre a problémára ad választ egy teljesen új megközelítésben. Az ARC rendszer központi eleme a Float Deck elnevezésű mozgó kötés platni. Ez a platni egy helyen középen van felfúrva a lécre, a hagyományos 2 (elöl-hátul) helyett. A platni fel-le irányban el tud mozogni, így sokkal nagyobb teret ad a lécnek, hogy rugalmasan kövesse a terep egyenetlenségeit, ellentétben a hagyományos lécekkel melyek a kötés alatt teljesen merevek.

Az ISPO-n ezt ügyesen egy íj installációval próbálták meg eladni, amilyet az őseink is megirigyeltek volna.

  

Atomic ARC
Atomic ARC

 

A mozgó platni alatt egy darabka Schokilla szivacs található, ami a visszafele mozgás biztosításán felül, a rezgéseket is elnyeli, így egy sokkal puhább siklást tesz lehetővé.

Minden erőnket és dinamikánkat az egyetlen felfogatáson keresztül adjuk át az anyaföldnek, ezáltal állítólag sokkal kisebb erőfeszítéssel tudunk suhanni.

A platni természetesen úgy van kialakítva, hogy oldalirányban ne tudjon elmozogni, így az erőátvitel hatékonysága nem csorbul.

A kezelt, kemény pályán ezen felül a Piste Flex illetve egyes típusokban a famag mellett a Titámium erősítések biztosítják, hogy a legjegesebb kanyarban nagy sebesség mellett is stabilan tartsuk az ívet, és az élváltások is könnyűek, gyorsan legyenek.

 

Átlag, na jó kicsit átlagon felüli, tudással bíró magyar sízőként ez egy komoly izgalmat okozó újdonság. Mindenkinek ajánlom, hogy a pályán kívüli lehetőségeket kezdje el felfedezni, persze csak kellő óvatossággal!

Ellenben ha ezt egy jó merev pályaléccel teszik, akkor többet lesznek a hó alatt mint felett. Több fajta lécet pedig az évi 1-2 hetet síelő átlag hazánk fia nem szívesen vesz.

 

Az ARC technológia a 2013-14-es szezonban lesz elérhető az Atomic Nomad léceken. Az Atomic ezzel az újdonsággal is szeretné bevezetni a 2013/14-es szezonban debütáló Nomad és Nomad S szériát. A Nomad S széria inkább a pályára alkalmas léceket foglalja magába, sportos "alvázzal" és 73-76 mm-es középső szélességgel. Az új széria egyben a Vario család kivezetését is jelenti a piacról. Ezzel szemben a rendszeresen a pályán kívülre vándorlóknak a sima Nomad széria jár, ahol a Nimad Crimson Ti 86 mm-es "derékbőségével" hívogat! Mi már alig győzzük kivárni...

Hirdetés