Síelés után tengerben lubickolni? Libanonban lehetséges Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/01/07
Libanon az egyetlen olyan ország, ahol a délelőtti sízés után délután úszhatsz egyet a Földközi-tengerben. Mindez a különleges klímának és a libanoni hegyek varázslatos elhelyezkedésének köszönhető. Hozzánk is felkerült két libanoni síterep.
Hirdetés

Még a legmagasabb sícentrumok is rövid autózással elérhetőek a tengerpartról, tiszta időben fentről gyönyörködhetsz a lélegzetelállító panorámában. Mindez a Budapest – Bejrút közvetlen repüljáratok segítségével elérhető távolságban és elérhető áron.  

Már a 30-as évek óta népszerű sport a sízés Libanonban. Az első felvonót az 1950-es években építették a Cedars hegyen. Ma már hat modern síközpont üzemel az országban, változatos terepet biztosítva síelőknek és snowboardosoknak. A sífutókat több kilométeres előkészített pályák várják, de aki hótalpakkal vagy motoros szánnal akarja felfedezni a vidéket, az is megtalálja számításait. Faraya a világszínvonalú infrasturktúrájával, Cedars pedig elragadó hangulatával várja a külföldi sízőket.  

Mivel egyelőre még kevésbé ismertek számunkra a libanoni síterepek , meginterjúvoltuk skileb.com/hungary csapatának tagját, Németh Balázst.  

Mozgásvilág.hu A jelenlegi feszült belpolitikai helyzet mennyiben érinti az oda utazókat?

N.B. Csukd be a újságokat és kapcsold ki a TV-t! Akár ez is lehetne a mottó - Libanonban sokkal jobb a helyzet annál, mint amit a nyugati média sugall... Szélsõségesek, ugyanúgy, ahogy a világ szinte összes országában, Libanonban is vannak. Szerencsére akcióik nem a turisták ellen irányulnak. Az ország déli, Izraellel határos tartományai valóban veszélyesek lehetnek, de arra egyébként semmi "keresnivalója" nincs a síelõknek. Bejrút, illetve a fõvárostól északra fekvõ csodaszép tengerparti rész, valamint a libanoni hegyvidék teljesen biztonságos. 

 



   

Mozgásvilág.hu A síterepek hol helyezkednek el? Milyen messze van a legközelebbi reptér/ Bejrút?

N.B. A bejrúti reptérrõl - útviszonoyktól függõen - nagyjából 1, rosszabb esetben másfél óra alatt lehet feljutni Farayá-ba. Vagyis kis túlzással Ferihegyrõl hamarabb eljut az ember a libanoni síparadicsomban található szállására (repüléssel, autózással együtt maximum 4-5 óra), mint mondjuk Stájerország távolabbi síterepeire.    

Mozgásvilág.hu A síterepek mennyire felszereltek?

N.B. Faraya "kényes" európai mércével mérve is jól felszerelt síterep . 13 ülõs felvonó mûködik, bár nem a legújabbak és nem a leggyorsabbak, de a fejlesztések folyamatosak. A biztonsági elõírások természetesen ugyanolyan szigorúak, mint az Alpokban. A pályák mellett ugyanúgy éttermeket, büféket találunk, mint Európában, persze más ételekkel, más italokkal és más - jóval alacsonyabb - árakkal...    

Mozgásvilág.hu Mennyire hasonlít az ottani kultúra az európaihoz, itt elsõsorban az éjszakai illetve apré-ski életre gondolunk. Pl. alkohol fogyasztás?

N.B. Libanon sokkal európaibb ország annál, mint amennyire gondolnánk. A lakosok nagy része keresztény, gondolkodásmódja és életformája sokkal közelebb áll a nyugati világhoz, mint az arab-térség többi államához. Nem véletlenül emlegetik Libanon a Kelet-Svájcaként, Bejrútot pedig a Kelet-Párizsaként. Bejrútban például olyan világmárkáknak vannak hivatalos boltjai, amelyekrõl Budapesten csak álmodni mernénk. Sokszor hatalmas bulik vannak esténként Faraya- n, az alkoholfogyasztásban semmiféle megkötés, szabályozás nincsen.

 



 

Mozgásvilág.hu Milyen szállás lehetõségek vannak és milyen árfekvésben?

N.B. Az 5 csillagos luxusszállótól a 2 csillagos apartmanházakig mindenféle szálláslehetõség adott Faraya -ban. A többség pályaszállás, amelyik nem, abból ingyenes busz viszi fel a vendégeket a felvonókig. A síbérlet és az étel-ital jóval olcsóbb, mint az Alpokban. A luxusszállodában is kijön egy hét félpanzióval, bérlettel, síkölcsönzéssel, reptéri transzferrel, biztosítással körülbelül 185-195 ezer forintból/fõ. 3 csillagos szállodában, reggelivel, bérlettel, kölcsönzéssel, transzferrel, biztosítással egy hét 100-110 ezer forint/fõ. Ezekhez az árakhoz kell hozzáadni, az illetékekkel együtt nagyjából 75 ezer forintba kerülõ Budapest - Bejrút repülõjegy árát.    

Mozgásvilág.hu Hóbiztosak-e a terepek?

N.B. A különleges klímának köszönhetõen általában december közepén, valamikor Karácsony elõtt indulnak a felvonók Faraya -n. Szezononként átlagosan 3-4 méter hó esik, óriási hóviharok formájában néhány nap alatt. A hóviharok elõtt és után pedig napos és nagyon kellemes az idõ. Március végén a bátrabbak megtehetik, hogy a délelõtti síelés után délután úsznak egyet a Faraya -tól 20-25 percre található Földközi-tengerben!!! Hóágyúk egyébként nincsenek, mert nem ismerik a hóhiány fogalmát...

 



   



Mozgásvilág.hu Egyéb szolgáltatás mint, sporteszköz- és autóbérlés, tárolás mennyire elterjedt?

N.B. Ahogy arról már szó esett, a léc- illetve deszkabérlés tökéletesen mûködik. Mivel a külföldiek döntõ többsége repülõvel érkezik Libanonba, ezért sokan síelnek bérelt felszereléssel. Jó állapotú, max. 1-2 szezonos eszközöket adnak, a választék nagy. Az autóbérlés szintén létezõ opció, az utak jól járhatóak, bár idõ kell hozzá, hogy alkalmazkodjunk a libanoniak "mediterrán"  a vezetési szokásaihoz. Faraya összes szállodája rendelkezik taxi-szolgáltatással, akár egésznapos akár félnapos túrákra kibérelhetünk vezetõvel együtt egy-egy ilyen taxit. 

 

Mozgásvilág.hu
Hirdetés