Meredek szerelem

Meredek szerelem

Pintér László
Pintér László
2016/04/14
Exkluzív interjúnk két világklasszis extrém sízővel, akik a Freeride World Touron ismerték meg egymást, és hamarosan összeházasodnak: Jackie Paaso és Reine Barkered!
Hirdetés

Minden évben örömmel fogadjuk a Helly Hansen meghívását az ISPO-ra, hiszen nemcsak a csúcsminőségű outdoor ruházatuk legújabb kollekciójával ismerkedhetünk meg, hanem szponzorált versenyzőikkel is. Tavaly például így volt alkalmunk beszélgetni az Xtreme Verbier négyszeres győztesével, Aurelien Ducroz-val. Aurelien idén is ott volt a rendezvényen, és ő maga mutatta be nekünk a Helly Hansen ISPO-termékdíjas héjkabátját, az ULLR kollekció zászlóshajóját, az Elevation Shell Jacketet.

Elevation Shell Jacket presented by Aurelien Ducroz Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Elevation Shell Jacket presented by Aurelien Ducroz
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

Az Elevation Shell Jacketet a profi magashegyi síelők igényeire szabták. Egy ilyen kabátnál ma már a víz- és szélállóság, valamint a légáteresztő membrán alap. Amiben az Elevation Shell Jacket újat kínál, az a H2Flow™ hőmérséklet-szabályzó rendszer, amely a PrimaLoft® Silver aktív hőszigetelő technológiáját használja fel. A kabát hátrészén belül puha bordák gondoskodnak róla, hogy a kabát ne tapadjon a háthoz. Ennek köszönhetően a levegő cirkulálni tud a kabát és a közbülső réteg között, így a hát nehezebben izzad be.

Aurelien azonban nemcsak a kabátot mutatta be nekünk, hanem két extrém síző barátját is: Jackie Paasót és Reine Barkeredet.

Jackie Paaso 34 éves amerikai extrém síző. A keleti parton, Suday Riverben, Maine államban született. Buckasízés után tért át a freeride-ra, ekkor költözött nyugatra, Squaw Valley-be. Régóta versenyez hegyikerékpáros cross-country és downhill versenyeken. Ezt olyannyira komolyan veszi, hogy 2014-ben indult az UCI Hegyikerékpáros Világkupa downhill versenyein. A lejtőzést azonban túl veszélyesnek érezte, nem akart a tél előtt megsérülni. Viszont imádja a hegyibringázást, ezért benevezett az Enduro Világkupára.

Jackie 2010 óta versenyez az extrém sízők világbajnoki sorozatában, a Freeride World Touron. Eddigi legjobb összetett helyezése a 2. hely, melyet éppen ebben a szezonban sikerült elérnie. Két héttel ezelőtt megnyerte az Xtreme Verbier-t, a legnagyobb presztízsű freeride versenyt, amely minden évben a FWT záró versenye.  Miután tavaly Reine Barkered megkérte a kezét, a svédországi Aréba költözött.

Reine Barkered 34 éves, a svédországi Aréban született. 2012-ben világbajnoki címet szerzett a Freeride World Touron. Dicsőséglistáján szerepel a Verbier Xtreme is, melyet eddig kétszer sikerült megnyernie. 2004 óta foglalkozik freeride-dal, 16 éves koráig alpesi síző volt, majd néhány évig oktatott. Szerény, közvetlen srác. A freeride kitölti élete nagy részét, de imád minden szabadtéri sportot.

2009 óta indul a Freeride World Touron. Az első évben a második versenyét megnyerte, bár elmondása szerint majdnem belehalt abba a menetbe. Akkor Verbier-ben 2. volt, arra nagyon büszke, mert nehéz körülmények között érte el. Ő is sokat montizik nyáron, de nem tartja magát túl tehetségesnek.

Reine legfontosabb üzenete a szűzhavat keresők számára, hogy nagyon fontos felismerni a természet veszélyeit. A megfelelő lavinafelszerelés elengedhetetlen (szonda, lapát, ABS zsák), de az egész semmit nem ér, ha nem tudod használni. A legjobb persze, ha nem kell használnod. Ehhez azonban meg kell tanulni értékelni a körülményeket, és tudni, mikor hol szabad lenned és hol nem. Minimalizálni kell a kockázatot, ami persze sosem lesz nulla.

Haines, Alaszka Forrás: FWT/David Carlier
Haines, Alaszka
Kép forrása: FWT/David Carlier

Az interjú végén megkérdeztük Jackie-t és Reinét, hogy mi az az öt dolog, ami nélkül sosem vágnak neki a lejtőnek. Íme:

Reine:

1. Léc
Nyilván ez az első, hiszen ki síel léc nélkül, nem? Haha!
A Dynastar Pro Team tagjaként a Cham 117-est használom. A legtöbb körülmények között tökéletes társam.

2. Lavinaszonda
Én Mammutot használok. Nem kell mindig a legeslegújabb, elég háromévente cserélni. Vigyázni kell rá (nyárra nem hagyjuk benne az elemet, nem hajigáljuk).

3. Kötés
Ebben nem ismerek kompromisszumot. A Look Pivot 18 kötést használom. Csak erre bízhatod rá az életed. Ez a legjobb kötés.

4. Sisak
Csak MIPS-rendszerű, és megfelelő minősítésű bukót érdemes használni. Én Giro Comformban csúszom, ennek a belső és a külső mérete is állítható.

5. Aláöltözet
Én a merinóra esküszöm, és ahogyan a külső rétegeket, úgy ezt is a Helly Hansen biztosítja számomra. A merinó a legjobb, főleg nekem, mert eléggé izzadós vagyok. Csak ne add ki a kezedből mosáskor, mert anyukád tuti megfőzi és dobhatod ki :)


Jackie:

Az aláöltözettel kapcsolatban el kell árulnom, hogy Reine cuccait nem az anyukája vagy ő maga mossa, hanem én :) De nézzük akkor az én öt választásomat.

1. Lavinaszonda
Nekem is ez a legfontosabb. A márka szerintem nem számít, a lényeg, hogy újabb technológiájú legyen.

2. ABS hátizsák
Ma a légzsák már a versenyeken is kötelező előírás. Én a Scott Alpride modellt használom. Szerencsére nem kellett még élesben tesztelnem.

3. Hátprotektor
Súlyos sérülésektől védhet meg, főleg olyan sziklás falakon, ahol mi síelünk. Én ebből is Scottot használok.

4. Bakancs
Alapvető felszerelés, fontos, hogy megfelelő tartást biztosítson, de valamennyi kényelmet is nyújtson. Én Tecnica alpin bakancsot használok, 130-ast. Picit szoktam rajta puhítani, egy kicsit levágok a külső héjból oldalt.  

5. Ruházat – külső héj
Magashegyi környezetben létfontosságú. Sokszor gyalog mászunk fel a startba. Közben megizzadsz, odafent pedig néha órákig várakozol a hidegben, mire lecsúszhatsz. A megfelelő hőszigetelés mellett fontos tehát a lélegző képesség is. Én Helly Hansen nadrágot és héjkabátot használok. Hőszigetelésnek pedig Primaloft töltésű közbenső réteget.

Végezetül pedig Reine Barkered legfontosabb üzenete hobbisízők számára:

„A sisak és a hátprotektor minden síző számára rettentően fontos. Amikor leginkább szükségem volt a sisakra, az éppen pályán volt, amikor én álltam, és valaki belém jött.”

Jackie, Reine és Aurelien Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Jackie, Reine és Aurelien
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

Hirdetés