Itt az életmentő lavinaportál Hír

Itt az életmentő lavinaportál Hír

Pintér László
Pintér László
2015/11/24
Elindult az Avanet, az Avatech közösségi információkra épülő online lavinainformációs szolgáltatása.
Hirdetés

Megérkezett végre az igazi tél, havazik a magashegységekben. A sokhónapnyi ínséges várakozás után egyszerre csillog a síelők, sítúrázók, hótalpasok, snowboardosok és splitboradosok szeme. A hegyek hívnak, menni kell. Persze nem ész nélkül.

Egy sítúra, vagy egy freeride hétvége tervezésekor a legfontosabb szempont a hóviszonyok feltérképezése. Erre hagyományosan két lehetőség áll rendelkezésünkre: elolvassuk a különböző lavina előrejelző szolgálatok jelentéseit, majd pedig (a veszélyességi fokozat megfelelő mérlegelése után), a helyszínen saját magunk végezzük el a hóréteg stabilitási vizsgálatát. Gödröt ásva hóprofilt elemzünk, csúszó tömb tesztet végzünk. Aztán döntünk, hogy megyünk vagy maradunk. Mostantól azonban lényegesen könnyebb dolgunk lehet.

Az Avatechnek köszönhetően ugyanis két forradalmi találmány is segíti a döntésünket.

Az AvaTech SP1 fejegysége Forrás: Pintér László/Mozgásvilág
Az Avatech SP1 okosszonda fejegysége
Kép forrása: Pintér László/Mozgásvilág

Katt a képre a galériáért!

Az egyik egy digitális hóprofil-mérő okosszonda, amely megspórolja nekünk az időigényes áskálódást. Ez egy teleszkópos eszköz, amely különféle nyomásérzékelőkkel van ellátva. Használata rém egyszerű: csak bele kell szúrni a hóba, és miközben egyre mélyebbre hatol, méri a különböző rétegek ellenállását. A szenzor másodpercenként 5000 mérést végez. Az adatokat a teleszkóp tetején található digitális szondába továbbítja, melynek LCD kijelzőjén azonnal megjelenik egy grafikon, amely tökéletesen kirajzolja a hó különböző rétegeinek eltérő keménységét. Így két perc alatt kiértékelhetjük a hó rétegződését, rengeteg időt spórolva a hagyományos, gödörásós módszerrel szemben.

A módszer gyorsaságának köszönhetően kis területen több mérést is végezhetünk, sokkal jobb átfogó képet kapva a teljes lejtő hórétegeinek stabilitásáról. Az eszköz 150 cm hosszúra nyitható, ekkora mélységig lehet vele mérni. Összecsukva 50 cm a hossza, a tömege pedig 550 gramm.

Időközben elkészült a szonda továbbfejlesztett változata, az SP2, gyorsabb GPS és Bluetooth adatátvitellel, fejlettebb kezelőfelülettel, valamint ledes háttérvilágítású kijelzővel a sötétben való használathoz. Az alábbi videón még az SP1 látható működés közben:

Az egészben azonban nem is ez az igazán zseniális, hanem az, hogy ezeket az adatokat azonnal megoszthatjuk a világgal.

Itt jön képbe az Avanet.

Az Avanet egy interaktív online felület, egy térkép alapú adatbázis, melyben minden, a felhasználók által feltöltött információ megjelenik, kereshető, szűrhető.

A digitális szonda GPS és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, tehát egyrészt képes pontosan rögzíteni a mérési helyet, másrészt vezeték nélkül azonnal tudja továbbítani az adatokat az okostelefonunkra telepített applikációnak. Innen már csak egy lépés az adatok feltöltése az Avanetre. Persze ehhez már adatforgalomra is szükség van. A szonda által gyűjtött adatok mellett a helyhez feltölthetünk saját fotót vagy videót (például egy hóprofil gödörről), hangfelvételt és szöveges megjegyzéseket is. Későbbi feldolgozáshoz nyújt segítséget az USB-kapcsolat, melynek segítségével számítógépre tudjuk letölteni az adatokat.

Telefonos applikáció screenshot Forrás: Avatech Facebook
Telefonos applikáció screenshot
Kép forrása: Avatech Facebook

Sajnos a mobil applikáció egyelőre csak IOS-re érhető el, Androidra a 2016/17-es szezonra tervezik a fejlesztést.

Maga a szonda 2 db AA típusú elemmel működik. Egyelőre csak profi felhasználók számára elérhető (meteorológiai- és lavinaszolgálatok, sípálya üzemeltetők, közlekedési társaságok, nemzeti parkok, síturisztikai vállalkozások, stb.), az ára pedig meglehetősen borsos: 2249 amerikai dollár. Viszont tervezik egy amatőr felhasználókat célzó, olcsóbb verzió fejlesztését is. Az árát 500 dollár körülire saccolják.

Nem kell azonban elkeseredni, ugyanis a világszerte használatban lévő szondák méréseihez az Avaneten keresztül bárki hozzáférhet. Az Avanet három különböző felhasználói előfizetés kínál: Avanet, Avanet Tour és Avanet Pro.

Az alap Avanet csomag ingyenes, és a rekreációs sítúrázók számára biztosít hozzáférést olyan információkhoz, mint például térképek, légi felvételek, túraútvonalak, valamint a publikus észlelések/mérések le- illetve feltöltése. Az Avanet Tour csomag havi díja 5 dollár, ebben már terepvizualizáció és útvonaltervező funkciók is elérhetők (lásd a lentebbi videót). Az Avanet Pro, ahogy a neve is mutatja, havi 10 dollárért a profi felhasználók (hegyi- és sítúravezetők, lavinaszakemberek) számára biztosít további extra szolgáltatásokat és adatfeltöltési valamint -megosztási lehetőségeket.

Kipróbálva az ingyenes (mindössze egy gyors regisztrációt igénylő) csomagot, a programban rejlő potenciál óriási. Helyből van egy 10 méteres szintvonal pontosságú térkép, melybe jobban beleközelíthetünk, mint amilyen bármely turistatérkép felbontása. Az Alpok területéről az elmúlt napokból sajnos egyelőre csak kevés friss észlelést találni, de ez érthető, hiszen a program csak most jött ki, és amerikai fejlesztés. Minden létező szempont szerint szűrhetjük, hogy mit akarunk látni a térképen: lejtő tájolása, tengerszint feletti magasság és lejtőszög. Hogy ez mire jó? Egy túraútvonal tervezésénél a térképen be tudjuk jelölni teszem azt az ÉNY-i tájolású, 2982-3124 m közötti, 23 foknál meredekebb lejtőket. Ezeket színesen jelöli a térkép, így a képességeinkhez (és az aktuális hóviszonyokhoz) tudjuk igazítani útvonaltervünket. Az alábbi demo videó ezt mutatja meg:


 

Érdekességképpen, íme egy lesiklás útvonala az Aiguille du Midi tetejéről a Vallé Blanche-on keresztül (a végét kicsit elnagyoltam, de azt hiszem, így is látszik a lényeg):

Sebtében szerkesztett sítúra útvonal az Aiguille du Midiről a Vallée Blanche felé, lejtő meredekség vizualizációval Forrás: AvaNet screenshot
Sebtében szerkesztett sítúra útvonal az Aiguille du Midiről a Vallée Blanche felé, lejtő meredekség vizualizációval
Kép forrása: Avanet screenshot

Katt a képre a galériáért!


Az útvonalat aztán elmenthetjük, és GPX vagy PDF-fájlba exportálhatjuk. A térképen egyébként szaggatott vonallal be vannak jelölve a fontosabb sítúra útvonalak. Érdekes, hogy a hegycsúcsok, illetve menedékházak nevei csak egészen nagy közelítésben tűnek fel. Távolabbi nézetben többnyire a gleccserek neveit látjuk.

A legnépszerűbb alpesi sítúra útvonal, az Haute Route középső szakasza, a Pigne d\'Arolla és a Cabane de Vignette (a nevek csak közelebbi nézetben kerülnek a térképre) Forrás: AvaNet screenshot
A legnépszerűbb alpesi sítúra útvonal, az Haute Route középső szakasza, a Pigne d'Arolla és a Cabane de Vignette (a nevek csak közelebbi nézetben kerülnek a térképre)
Kép forrása: Avanet screenshot

Katt a képre a galériáért!

A szonda természetesen ugyanúgy képes rögzíteni a túránk adatait, mint bármilyen GPS készülék vagy óra. A telefonos applikáción megjelenik a megtett szint és távolság, a hozzá tartozó idő és átlagsebesség, az elért maximum magasság. Mindezt grafikonon és térképen is meg tudja jeleníteni az applikáció.

A térképen találunk információkat a hó minőségéről, az időjárás jellegéről, és természetesen az észlelt lavinákról is (típusa, mérete, elsodort-e valakit, okozott-e kárt).

A kis piros nyílban fehér felhő jelöli a már megtörtént lavinát. Bal oldalon az összes észlelés, felhasználók szerint Forrás: AvaNet screenshot
A kis piros nyílban fehér grafika jelöli a már megtörtént lavinát. Bal oldalon az összes észlelés, felhasználók szerint
Kép forrása: Avanet screenshot

Katt a képre a galériáért!

Egyetlen komoly hátránya a platformnak, hogy az Avanetet számítógépes környezetre fejlesztették, ezért a fentiekben részletezett funkciók egy része egyelőre csak számítógépen működik, mobil eszközökön (telefon, tablet) nem.

A rendszert jelenleg 34 országban 500 profi szervezet használja. Olyan ismert sportolók a nagykövetei, mint Samuel Anthamatten (extrém síző és hegyi vezető), Xavier Delerue, Chris Davenport, Lorraine Huber vagy Jeremy Jones.

Fontos azonban, hogy a rendszer nem helyettesítheti a hóviszonyokkal kapcsolatos szakértelmet, a lavinaismereteket, legfőképpen pedig nem hozza meg helyettünk a jó döntést! Csak az információkat közli veled, az életed továbbra is a te kezedben van!





Hirdetés