Az olvadó hó veszélyei Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/02/13
Már megint kénytelenek vagyunk azt írni, hogy nincs hó. Sőt! Ahol van, ott is általában olvad , ezért Európa számos síterep ének közelében kell fokozottan l avinákt ól tartanunk.
Hirdetés

Mint már arról hírt adtunk, a Nyugat- és a Magas-Tátrában 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben, s Ausztria több tartományában is hóomlástól kell tartanunk. Nem érdemes a biztonságosabb sípályáktól messze túrázgatni, főként 1500 méteres magasság felett. Szomorú hír, hogy - feltehetőleg szintén a szokatlan meleg közvetett következményeként - két magyar alpin ista vesztette életét az olasz Alpok ban szerda délután. A két tapasztalt(!) sziklamászó egy megfagyott vízesés ről zuhant le 70 méter es magasságból az északkelet-olaszország Sappada melletti Enghe völgy ben. Feltételezhető, hogy a vízesés az enyhe időjárás következtében nem volt elég masszív, hogy elbírja az "árral szemben mászókat".

Hogy elkerüljük a bajt, az első alapvető tennivaló, hogy tájékozódjunk a helyiektől a terepviszonyokat illetően. A magas hegységekben kiemelt óvatosságra van szükség, tisztelni és ismerni kell a hegyet.

A fagyás és olvadás sűrű váltakozása felettébb kedvez a lavináknak, hiszen a hórétegek közötti gyengülő kötéstől könnyen "megidnulhat a hegy". A rétegek kötését úgy is megvizsgálhatjuk, hogy a talajig gödröt ásunk és megnézzük a kemény és a laza rétegek sűrűségét. Ha ugyanis ezek a rétegek gyakran váltakoznak és a kemény réteg tetején vastag puha réteg van, az könnyen lavinát okozhat.

A hó keménységét is érdemes megvizsgálni, ezt egy ötfokozatú skálán szokták mérni! Az egyes számú - vagy közismert nevén porhó - úgy ismerhető fel, hogy a kezünket ökölbe szorítva a hóba tudjuk nyomni, a legmagadabb fokozat alatt pedig a már szinte jéggé fagyott havat értjük.

A legbiztosabb, ha kikérjük a helyi hatóságok, vagy túravezetők véleményét, tanácsait, illetve vezetőt kérünk fel a túra biztonságos irányítására.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés