Menü

2006.02.01.     Hozzászólás 0

A lesikló sílécek

Ha valaki új lesikló lécet szeretne vásárolni, akkor ma már kizárólag carving léceket talál a boltokban. Az első carving lécek 1994-ben jelentek meg a piacon. Az ötletet egy szintén fiatal sport, a snowboard szolgáltatta.
A hagyományos lécek oldalai csak kis mértékben voltak íveltek, kanyarodni csak számottevő sebességvesztés mellett a lécet elforgatva, „farolva” lehetett.

Ezzel szemben a carving léccel akár sebességvesztés nélkül, a lécet csak „megdöntve” is jól lehet kanyarodni, ami egészen új távlatokat nyitott a síelők számára. Az új lehetőségek mellett a síelést könnyebben és gyorsabban megtanulhatják a kezdők is. Ennek megfelelően mindössze 4-5 évvel a carving lécek megjelenése után a gyártók le is állították a hagyományos lécek gyártását.
A plusz lehetőségek mellett persze ezekkel a lécekkel is bátran síelhetünk a régi „farolós” technikával is.

 

A carving lécek főbb ismérvei: a hosszúság, keménység és a rádiusz.
A fogalmak közül talán a rádiusz szorul némi magyarázatra. A carving lécek íves oldal kialakítása és az ebből adódó piskóta formája a könnyű kanyarodást szolgálja. A síelő kanyarodás közben egyszerűen megdönti a lécet és a síléc talpának fém szélén, az élén, azaz a kantnin csúszik. Minél kisebb a rádiusz, annál gyorsabban fordul. A lényeg: aki jól kantnizik, az folyamatos ívet karcol a havon. (Az angol carving szó jelentése = karcolni, vésni. A rádiusz „r” értéke azt jelenti, hogy a folyamatosan a síléc élén csúszva hány méter sugarú körben tennénk meg egy 360 fokos kanyart, azaz léc a fordulékonyságára utal).

Kicsit nagyvonalúan körülírva:

A kezdőknek általánosan testmagasság -20 cm hosszúságú, r=15-26m, nem túl kemény easy carving, vagy allround carving lécek vásárlása ajánlott. Ezeket a léceket nem nagy sebességre találták ki, a kezdőknél nem is ez a cél, hanem könnyen kezelhető, tanulásra optimális sporteszközöket alkottak a gyártók. A nagyobb rádiuszú lécek esetében (20-26m) a kanyarodásnál kisebb a terhelés, és könnyebben alkalmazhatjuk a régi „farolós” technikát is. Pontosan a könnyen kezelhetőség, kisebb erőráfordítás miatt a kicsit korosabb síelők számára is ezt a fajtát javasolják általában a gyártók.

Ha már egy kicsit jobban síelünk, érdemes eldöntenünk mit szeretnénk jobban: kanyarogni, trükközni, illetve gyorsan menni. Minél rövidebb egy léc, és minél kisebb a rádiusza, annál kevésbé alkalmas száguldozni, viszont annál több trükköt mutathatunk be a nagyérdeműnek.

A 15-20m rádiuszú fun carving lécekkel már nagyon szép íveket húzhatunk a pályán, szinte ráhasalhatunk a hóra. Talán ez a legelterjedtebb változat a lécek között. Főként sima, ratrakolt terepre való. Buckás pályán, ha az oldalcsúszásos technikát szeretnénk alkalmazni, nem árt egy kis gyakorlat.

Ha szeretünk a mélyhóban síelni, akkor érdemes freeride carving lécet választani. Ezeknek a léceknek szélesebb a talpuk (a far, a csőr és a középső rész is), így nagyobb felületen oszlik el a síelő tömege, és nem süpped annyira mélyen a hóba.

A lesikló versenylécek „utcai” változatai a race carving lécek. Ezek a legkeményebb lécek, igen csak meg kell taposnunk vele a pályát, ezért jó fizikumra és megfelelő tapasztalatra van szükségünk. A kategórián belül léteznek szlalom lécek, amelyek rádiusza egészen kicsi, és lesikló lécek, amelyek rádiusza 15-28m is lehet, az élük rendkívül jól kidolgozott, így nagyon jól „húzzák az ívet”.

Egyre gyakrabban láthatunk a pályákon ún. Snowblade léceket, amelyek jellemzően 40-90 cm hosszúak, 4-8 méteres a rádiuszuk. Mivel a léc elég rövid, nem alkalmas száguldásra, illetve mélyhavazásra sem, kevésbé stabil, mint a hosszabb társai, viszont iszonyatosan fordulékony, és könnyen korrigálhatunk egyensúlyvesztés esetén (nem akadnak össze a léceink, egyszerűen csak lépünk egyet). Gyakran egyszerű fix kötést raknak rá, amely nem old le a lábról esésnél.

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.