A francia Magas-Alpok: síterepek és vízitúrák vonzásában Hír

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu
2009/11/25
A francia Magas-Alpok minden évszakban megannyi élményt nyújt. Télen minőségi sípályák, nyáron kanyargó folyók és túraútvonalak várják az aktív sportok kedvelőit.
Hirdetés

A francia Hautes-Alpes megye két természetvédelmi park szívében fekszik. Az Écrins Nemzeti Park és a Queyras Regionális Park rendkívül változatos földrajzi és éghajlati adottságairól ismert. A Magas-Alpok gyönyörű tája minden évszakban számos sportlehetőséget kínál. A régió egész évben várja az aktív sport megszállottjait. A hosszú síszezonnak köszönhetően áprilisban még élvezhetjük a tavaszi hó utolsó örömét, majd a nagy olvadás után a túrázók veszik birtokukba a színek és illatok kavalkádjában virító vidéket.

 

A téli szezon novemberben kezdődik , a régió falvai hatalmas síterepekkel rendelkeznek. A megye óriási választékot kínál a hó szerelmeseinek: 31 síterep és 22 északi típusú túraútvonal várja a látogatókat. A síelőket összesen 1400 kilométer besízhető pálya várja, a Magas-Alpok sírégiói aqua- és hóparkokkal, snowparkokkal és koncertekkel színesítik a téli sportok palettáját.

 

A Magas-Alpok legjobb sípályái

A francia Alpokban a fiatalok, a családosok és a bulizni vágyó baráti társaságok is megtalálják a személyre szabott sípályákat, a síelés utáni programokat. Válasszunk modern vagy tradicionális szolgáltatást, a francia sípályák minden igényünket kielégítik.

Puy Saint-Vincent a nagycsaládosok kedvence. A hóbiztos síterep francia viszonylatban az olcsóbb kategóriába tartozik. A pályarendszer mérete szolidabb, de sízhetünk kéktől a fekete jelzésű pályáig, mindegyik nehézségi fokon. A bátrabbak pedig az erdőben is tesztelhetik tudásukat. A snowboardosokat hópark várja, a sífutók pedig 60 kilométeres pályán mérhetik le kitartásukat. A faluban korcsolyapálya és mozi is található.

 

 

 

La Grave- La Meije világhírű téli üdülőhely , mely leginkább a profi sízőknek és az extrém pályát kedvelőknek nyújt élvezetes kihívást. Az Alpok legendás pályája nemcsak a tökéletes minőségi havat, de a meredek pályákat is garantálja. A La Grave-La Meije híres, szinte függőleges terepe 2150 méteren teszi próbára a legjobbak tudását.

 

 

 

Montgenèvre népszerű üdülőközpont a francia-olasz határon . A síterület csak néhány kilométerre fekszik a francia Oulx vasútállomástól, a híres TGV vonattal Párizs csak 4 és fél óra. Montgenèvre tipikus hegyi falu, a két országra kiterjedő síterep egyik központja. A síelés és snowboardozás mellett számos kaland várja a látogatókat. Aki pedig este szeretne siklani egyet, az megteheti a La Chauvet - Stade de Slalom pályán.

 

 

 

Briancon a Serre Chevalier síterület kapuja , az olasz határ közelében fekvő síterep az egyik legismertebb és legkedveltebb francia pálya. Az 1300 méter magasan fekvő Briancon települése a sípályarendszer szíve, mely szintén megközelíthető Párizsból. A sízés szerelmesei összesen 250 kilométeres sípályarendszeren hódolhatnak szenvedélyüknek, a pályán túl pedig sportcentrum, aquapark és kaszinó vár minket.

 



 

Túrázás, vízi sportok és csodás építmények

A nyári szezon júniusban kezdődik , az elolvadt hótól számos folyómeder megárad: több mint 500 km hajózható folyamhossz várja a vadvízi sportok megszállottjait. A Montgenévrei-hágó közelében eredő Durance folyó a raftingosok legkedveltebb helye. A Francia-Alpok déli része népszerű a turisták körében, a kényelmesebbeknek a folyami kirándulások, a kalandot keresőknek a rafting, a canyoning és a többi hajmeresztő vizes szórakozás kedvez.

Nyáron a hegyek közé zárt tavak, a tiszta levegő és a kellemes hőmérséklet csábítja a túrázókat és a természetbe vágyókat. Az egyik legismertebb nyári célpont a Serre-Poincon -tó, Európa legnagyobb mesterséges tava. A vitorlázók és a túrázók egyaránt feltöltődnek, ezt garantálja a táj szépsége és a változatos programok is. Magashegyi friss levegőt és gazdag szabadidős tevékenységeket kínál a környék.

 



 

A megye 3 városa - Gap, Briancon és Embrun – egész évben ünnepségek, rendezvények és hagyományos piacok színhelye. Gap a legeredetibb város, ez a túrázók egyik legismertebb kiinduló helye. Briancon, a Vauban által tervezett erődítményéről híres, mely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Embruntot pedig a francia Alpok kis Nizzájának nevezik, a világörökség részét képező egyházi építményének köszönhetően.
Hirdetés