Szörny-ölő lapáttörők Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/07/21
Nem fértünk fel a dobogóra, ehelyett legyőztük a Világot rettegésben tartó "szörnyet" és lapátokat törtünk.
Hirdetés

A jó raftingcsapathoz a technikai tudás és az erő megfelelő elegyére van szükség. Mivel a technikai tudásunk még fejlődő stádiumban van, ezért az erőnkkel kompenzálunk és ez a technika be is vált a tavalyi Világbajnokságon és az idei Európabajnokságon is. Mivel első sorban 6-os raftban készülünk, így mindkét alkalommal nyertünk is és erre hegyezünk továbbra is. Természetesen emellett dolgozunk azon is, hogy 4-esben is odategyük magunkat...

 

2010-ben elsőként rendeztek 4-es hajóegységekben és épített pályán, ráadásul egy olyan országban, ahol nemhogy hegyek, de még a tengerszintnél magasabb területek sem nagyon vannak.

Ez az ország Hollandia

Mini hajók, hatalmas víztömeg egy keskeny csatornában, telis-tele akadályokkal és hullámokkal. Első edzésnapon sikerült lemodellezni egy flippergolyó faltól-falig pattogását, de ahogy elnéztük, ezzel nem voltunk egyedül. Előnyben voltak azok a csapatok, akiknek van ehhez hasonló pályájuk otthon, de számukra is voltak meglepetések.

 

Ezek nem mi vagyunk, de csináltunk hasonlót :)
Ezek nem mi vagyunk, de csináltunk hasonlót :)

 

Az időmérő futamon nem sikerült jó ívet menni, ezért a 31 csapatból 17 helyen értünk be. Ez azért volt gáz, mert így a H2H-ben rögtön a nagykirály Csehekkel kerültünk össze.

A legtöbben már borítékolták az eredményt. Ha fogadni lehetett volna, értünk elég nagy szorzót kaptak volna. Valami nem stimmelt a rajtunkkal sem, ezen a pályán nem volt elég hatékony az élővizen bevált technika. Hamar az ellenfél mögé kerültünk, ám amikor az első középső akadályhoz értünk, a Világ nagyot látott. Megbeszéltük, hogy ha másodikként érünk az elágazáshoz, ellenkező oldalunk próbálkozunk, mint az ellenfél. Persze ők a gyorsabb, bal oldalt választották, mégis, mikor újra összeért a két sodorvonal, újra melléjük értünk és sikerült lenyomni őket. Olyan érzés volt beérni előttük, mintha nem csak a csatát, de a háborút is megnyertük volna.

Ezután az Új-Zélandi csapattal kerültünk össze és mivel evezés helyett a fejemet és a hajót próbálták verni a lapáttal, mi jutottunk tovább a legjobb 8 közé. Maradtunk is ott, mert a végül Világbajnokká lett szlovák csapat elénk került, mi meg gondoltuk kipróbáljuk élesben a borulást. A vicc az egészben az volt, hogy még a vereségünk után is sorra jöttek gratulálni az élcsapatok, amiért sikerült megvernünk a Cseheket. Mintha a falut rettegésben tartó szörnyet likvidáltuk volna, még a nap is kisütött.

 

80899-dr01.jpg
80899-dr01.jpg

 

Az edzések folyamán két lapát is eltört rövid időn belül a jobb hátsó kormányosnál, ezért kicsit aggódtam, amikor Soma a DownRiver előtt közölte velem, hogy az én régi lapátomat használja majd a versenyen. Ez bevett szokás volt, máskor is használta már más, de most valahogy jobban aggódtam. Apukám mindig mondta, hogy ne adjak kölcsön senkinek semmit, ráadásul ezzel a lapáttal eveztem akkor is, amikor a VB-t és az EB-t nyertük. Dehát apa biztos csak túl aggódó...

Rajt, első húzás, második húzás... hatodik húzás... hátulról "qva kib@sz0tt életbe" felkiáltás... ezek után már csak azon aggódtam, hogy a letört lapáttollat valahol partra vesse a víz és legalább emlékbe kitehessem az éremfalamra.
A rajt után szinte azonnal eltört a lapát és mivel ezen a versenyen nem lehetett a hajóban pótlapát, három lapáttal toltuk végig az első párszáz métert, amíg a partra kihelyezett pótlapátot fel tudtuk venni. Addigra már nagyon távol volt az élboly, meg kellett elégednünk a 17. hellyel.

Ja, és legalább a lapátom mindegyik része meglett, így megmarad ereklyének.

 

80899-dr02.jpg
80899-dr02.jpg

 

Szóval számokban: Sprint tizenhetedik, H2H nyolcadik, szlalom tizenharmadik, downriver tizenhetedik, összetett tizenötödik, egy nagy respekt amiért megvertük a cseheket és három törött lapát.

A lányainknál szintén keményebb dió volt a 4es egység, de látva a lelkesedésüket és elszántságukat, érdemes velük számolni a jövőben is: Sprint tizenkettedik, H2H nyolcadik, szlalom tizenegyedik, downriver tizenkettedik, összetett tizenegyedik.

 

Férfi csapat tagjai: Fodor Szabolcs, Simon Ádám, Kormanik Soma, Kovács Zoltán, Markovics András.

Lánycsapat tagjai: Fórizs Réka, Berekalli Éva, Egedy Nóra, Vituska Ildikó, Bányai Zita

 

Köszönjük szponzorainknak, hogy hozzájárultak a sikeres szerepléshez!
Főtáv, Játéksziget, Merkapt, Mozgásvilág.hu, Provice Dr. Máráczi Zsolt & Társai Ügyvédi Iroda, Braca, Mkksz és a FANklub :)

 

Fanok
Fanok

Hirdetés