Télisport legendák között nyáron

Télisport legendák között nyáron

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/09/28
Garmisch-Partenkirchenben minden adott egy kiadós nyaraláshoz, aktív szabadidős programokkal tűzdelve.
Hirdetés

Kávéztunk egyet ott, ahová Eddie a Sas rendszerint a földet nyalva érkezett (legalábbis a megfilmesített változatban) és - mivel nem szabad, ezért csak majdnem - legurultunk az 1936-os téli Olimpián használt bobpálya vonalán. A EuroBike kiállítás előtt két nappal még megálltunk kikapcsolódni a bajor Garmisch-Partenkirchenben, ahol minden adott egy kiadós nyaraláshoz, aktív szabadidős programokkal tűzdelve.

Mivel kerékpáros expóra indultunk, így ráhangolódás képpen kibéreltünk három mountainbike-ot és felkértünk egy helyi túravezetőt, hogy mutassa be nekünk a környék legizgalmasabb látnivalóit.

 

Eibsee

Az első bemelegítő körünk az Eibsee-hez vezetett, ami a terepadottságokat illetően abszolút gravel bike kompatibilis. A felvezető szakasz hosszan aszfaltozott kerékpárúton halad, majd az utolsó 2 kilométeren barátságos, apró kavicsos, fákkal és sziklákkal övezett, kanyargós ám szintben igen mogorva jelleget ölt. A mászás jutalma pedig maga Eibsee, egy kristálytiszta vízű hegyi gyöngyszem. A túra leírása itt...

 

Autentikáció Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Autentikus pihenés
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Autentikus megpihenés - galériához klikk a képre!

 

Másnap már kicsit komolyabb túrára indultunk.

A környéken rengeteg kijelölt kerékpáros útvonal található, ezek jellemzően trekking kerékpárral teljesíthető, a völgyben, vagy nagyon meredek, aszfaltos/sotteres terepen haladnak. Az endurózásra alkalmas, legjobb terepek általában le vannak zárva a kerékpárosok előtt, de azért így is akad számukra csemege (a felvonók zsúfolásig vannak bakancsos turistákkal, ezért azokat nem fejlesztik tovább, hogy kerékpárt is lehessen rajtuk szállítani).

 

Technikás izzasztós

Nekiveselkedtünk tehát az egyik izgalmas sinlge-trail terepnek, amiért keményen meg kellett küzdenünk egy aszfaltos, de borzasztóan meredek és nagyon hosszan meredek úton. Amikor végül felértünk az áhított erdei nyomvonalunk kezdetéhez, eszembe jutott Klein Dávid hozzánk intézett interjújában említett "halmazati hiba" jelensége: "a halmazati hiba az, amikor a komplex hibának önállóan egyetlen eleme sem lenne végzetes, de ahogy a hibaelemek egymásra épülnek, az vezet a katasztrófához".

 

Singletrail Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Singletrail
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Szépséges szörny - galériához klikk a képre! 

 

Mi is jó úton haladtunk egy halmazati hibából fakadó katasztrófához:

1. A gyökeres sziklás terep a köd és az előző napi esőzések miatt csúszós volt.
2. Az egynyomsávos útvonal alig fél méter széles volt, jobbján egy morcos meredekségű hegyoldallal.
3. A fully-t igénylő terepen merevfarú bringákkal probálkoztunk.
4. Technikai téren van még mit fejlődnünk.

Ezeknek az összetevőknek köszönhetően volt alkalmunk megfigyelni, miként repül a meredek hegyoldalon lefelé egy kerékpár - szerencsére - kerékpáros nélkül. Szintén szerencsésnek bizonyult, hogy a sűrű aljnövényzetnek köszönhetően a bringának sem esett baja, csupán a túravezetőnk volt kénytelen kirándulni egyet először lefelé, majd felfelé bringával a hátán. Végülis, ilyen fotót még nem sikerült lőnünk élesben, most végre van egy saját hiteles példányunk.

 

Valaki a cipőjét hagyja el, más a bringáját... Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Valaki a cipőjét hagyja el, más a bringáját...
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Kinek a cipője, kinek a bringája hiányzik... - galériához klikk a képre!

 

Egyébként tényleg izgalmas és élvezetes ez a pár kilométer, de a sok nehéz technikás szakasz miatt csak haladóknak ajánlott, lehetőleg összteleszkópos paripával. A túra leírása itt...

A táj egyébként lélegzetelállító. Több alkalommal nyílik rálátásunk Garmisch panorámájára, a környező hegyekre - persze tiszta idő nem árt hozzá.

Az izgalmak és a gyönyörködés után élvezetes, széles, sotteres kanyargós úton ereszkedtünk vissza és utunk első szakaszát a rengeteg hangulatos utca egyikében fejeztük be. A festett házfalak ebben a környezetben egyáltalán nem hatnak giccsesen, tökéletesen passzolnak a hegycsúcsokkal tarkított látképbe.

Kerékpározáshoz is izgalmas, de bakancsos túrának egyenesen tökéletes útvonal.

 

Sporttörténelmi díszletek között

Pihenés képpen még begurultunk az Olympia-sístadionba, ahol az Eddie a Sas című film is játszódik és nem mellesleg téli olimpiai helyszín is volt 1936-ban. Az egyik olimpiai helyszínről egy másikra is elkerekeztünk, a bobpálya nyomvonala körül másztunk és lejtőztünk egy lazábbat, majd megtaláltuk a világ legnagyobb császármorzsáját és almásrétesét felszolgáló éttermet az Aule Alm személyében. Komolyan, az asztal is megroggyan, amikor leteszik a vendég elé a méretes édeset és a legdurvább az, hogy nem egy ember volt, aki le is gyűrte, amíg ott voltunk. A túra leírása itt...

 

Bobmúzeum Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Bobmúzeum
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Így nézett volna ki a Mozgásvilág bobcsapata - galériához klikk a képre!

 

Garmisch-Partenkirchen

Szállásunk a bajor hangulatú Bavaria Hotel volt, barátságos kiszolgálással, kényelmes szobában. Abszolút természetesnek vették, hogy kerékpáros hacukában jövünk-megyünk és a kerékpárok tárolását is biztosították számunkra.

Rövid, nem reprezentatív tapasztalataink alapján

Garmisch-Partenkirchen pont arról szól, amiről mi is hadobálunk folyton: az aktív pihenésről.

Négyévszakos outdoor paradicsom

Túra (300 km, amiből 100 km télen is használható), kerékpározás (453 km kijelölt útvonal), vízi sportok, sziklamászás (21 útvonal 3-8 nehézségi szintek közöt), a téli időszakot meg talán nem is kell részleteznem (ha mégis, akkor elmondanám, hogy 110 km sípálya és éjszakai síelés is van).

Mindez egy bájos településsel megspékelve, 172 étterem és bár bajor étel-italkülönlegességekkel (a tejszínhabos forró röviditalt - Bierschnaps - ajánlom mindenki figyelmébe) izgalmas, és nyugis pihenési lehetőségekkel.

Gapa.de

A weboldalon turisztikai információk, letölhető útvonalak és programinfók is elérhetők, vagyis minden, amiért Garmisch-Partenkirchenbe érdemes látogatni.

A "Tourenpaner" segítségével túraútvonalat tervezhetsz két tetszőleges pont között, amit aztán letölthetsz GPX, KML és PDF formátumban is, de kész útvonaltippeket is találsz leírással, fotókkal, olvasói kommentekkel. Ilyen például a 14,3 kilométeres Über Kochelbergalm und das Bayernhaus auf den Hausberg körtúra, ami érinti az olimpiai bobpályát is, vagy a könnyebb, 8,9 kilométeres  körtúra a 978 méter magas Partnach-Alm érintésével.

  

Hirdetés