Hirdetés

Hirdetés

Menü

2008.11.19.     Hozzászólás 1

Mozgásvilág.hu

Téli kerékpártárolási jótanácsok szakértőktől

Elérkezett a vízválasztó hideg idő, amikor a hős bringások egy része előveszi a téli bringásöltözéket, míg másik része elteszi télire a járgányt. Ha az utóbbi táborba tartozol, olvasd el a szakértők téli kerékpártárolási jótanácsait!


Előzetes

 

Cserny mester kérdésünkre így kezdi: "A rossz idő beálltával támasszuk a kertben egy fának a bicajt és várjuk meg a tavaszt. Amikor kijavul az idő, vegyük elő és hajrá, mehetünk bringázni. Ez rendkívül költséghatékony megoldás. Apróbb hátrányai persze lehetnek: a hosszú tél alatt mondjuk szétrozsdásodnak a fém alkatrészek és mindenhonnan eltűnik a kenőanyag. Mindezek következtében esetleg már tolni sem lehet kis kedvencünket. Ilyenkor felkeressük választott bringaszervizünket és előadjuk: - kicsit át kellene nézni ezt a masinát. Figyeljük meg, a munkafelvevő munkatárs boldogan indul majd egy nagyobb méretű felíró lapért, csak a háttérben álló szerelő fog elsápadva megkapaszkodni egy pillanatra a satuba.

 

A hibák összeírása után a boltosnak és a tulajdonosnak is nyilvánvalóvá válik, hogy a javítási összeg kétharmadáért már egészen jó gépet adnak a „kicsit elhanyagolt” helyett.

 

Ezt az árat kifizetjük és máris kezdődhet a bringaszezon!"

 

 

A cinikus bevezető után már komolyra fordítja a szót és a BigBikehoz, a Bringáspárhoz, a Hajdú kerékpárhoz, a Hugo-Sporthoz, illetve úgy általában valamennyi bringaszervizeshez hasonlóan azt tanácsolja, hogy a téli elspájzolás előtt nézessük/nézzük át a bringát.

 

Ennek sokadrangú - de nem elhanyagolható - indoka az, hogy télen a szervizek jóval nagyobb kapacitással bírnak, mint tavasszal, amikor az első napsugár hatására tömegével indulnának a népek kerekezni. Olyankor mindenki egyszerre, azonnal és rögtön akarja üzembe állítani gépét, vagy megvenni az új csodajárgányt, ebből egyenesen következik a kilométeres várólista.

 

Azt is megtudtuk, hogy a szezonvégi karbantartásra a legtöbb bringaszervízben kedvezményes árat szoktak ajánlani. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a megelőző karbantartás eleve olcsóbb, mintha a télre sárosan hagyott, berohadt alkatrészeket kéne cseréltetni, sokat spórolhatunk.

 

 

A tárolást illetően megegyezik a vélemény, hogy fedett, meleg, száraz helyre tegyük el a bringát. A további praktikákat később még ecseteljük.

 

 

A lényeg tehát: a téli spájzolást megelőzően tegyük rendbe, ápoljuk a bringát, tartsuk megfelelő helyen míg nem használjuk és tavasszal nem érhet meglepetés!

 

 

Kerékpártárolás, mint szolgálgatás

 

Ha elég felelősséget érzel a járgányod iránt, de se szervizelni, se tárolni nem tudnád megfelelően, vedd igénybe a néhány szerviz által felajánlott komplett téli kerékpártárolást!

 

A Németh O.K. kerékpárüzlet teljes körű kerékpár tárolási szolgáltatást nyújt, komplett szervizzel, megfelelő elhelyezéssel. 10ezer forintért február 28-án egy kipihent, megfiatalodott kerékpárt kapsz majd vissza.

 

A Bikestation jókedvű csapata havi 500 Ft-ért biztosít szakszerű tárolást, a szervízköltségeket ezen felül kell állnod.

 

 

Szervizelés

 

Ha beláttuk tehát, hogy tél előtt érdemes generáloztatni és eltoljuk valamelyik közel eső kerékpárszervízbe a bringánkat, a következőket fogják vele tenni:

 

- ellenőrzik a forgó alkatrészek kenését, átvizsgálják a csapágyak, csapágygolyók állapotát

- a teleszkópvillákat, rugós tagokat olajcserélik, zsírozzák

- légtelenítik, olajcserélik a hidraulikus tárcsaféket

- kerékcentíroznak, váltórendszert karbantartanak

- szükség esetén cserét ajánlanak a bovdenekre (ha rozsdás), a gumiköpenyre (ha megrepedezett), a láncra (0,75% nyúlás esetén), a hátsó fogaskerekekre (1% nyúlás esetén), vagy a teljes hajtóműre (1%nál nagyobb kopás/nyúlás esetén).

 

 

Ha saját magad ejtenéd meg a nagygenerált, ahhoz a szaktudáson kívül szükséged lesz még imbuszra, villás és kónuszkulcsra, pedálkulcsra, csavarhúzóra - na ez a legkisebb feladat -, racsni, és hajtókarleszedőre, monoblokk szerelőre, láncbontóra, olajra, zsírra és sok rongyra, a centírozáshoz küllőkulcsra, bovden vágó fogóra, torxra. Sejthető, hogy nem kis beruházás lenne.

 

 

Tárolás

 

 

A nagyszervizet (de minimum a nagytakarítást) követően válassz ki egy száraz, fedett, por- és fagymentes helyet. Bár más lapra tartozik, de fontos, hogy jól zárható és biztonságos is legyen!

 

A keréknyomásból engedj annyit, hogy lógatva éppen tartsák a kerekek az alakjukat és ha már lógatod, hát hagyd is úgy a bringát. A közhiedelemmel ellentétben ez nem árt a bringának. Ehhez különböző függesztő céltárolókat is lehet kapni, de végső esetben az is jó, ha fejre állítod a kétkerekűt. Ha mégis kerekein fog állni, a nyomást hagyd normál értéken és rendszeresen ellenőrizd, mert a lapos kerekek oldalfala megrepedezhet.

 

Sem a fagy, sem a csapadék nem kedvező, ám ha az emeleti erkélyen kívül nincs jobb helyed tárolni, legalább egy ezer-kétezer forintos kerékpárponyvát szerezz be, ami sem felülről, sem alulról nem engedi be a nedvességet. Ezeket a kiegészítőket a legtöbb bringaüzletben be tudod szerezni.

 

 

Tavasszal

 

Ha a fenti jótanácsokat megfogadtad, néhány perces ellenőrzés (guminyomás, lánc kenése, fék működése) után már suhanhatsz is!

 

 

 

A jótanácsok összeállításában külön köszönjük a segítséget Cserny mesternek, Gáspár Tamásnak, a Hajdú Bájkosoknak, a BigBike-nak, a Németh O.K. kerékpárnak és a Hugo-Sportnak!

Olvass többet a témáról: bigbike, szerviz, szerviz, téli kerékpártárolás

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • bela 2011.12.10.   19:43

  bela

  Köszönettel a fenti sok okossagert,

  en arra lennek kivancsi hogy a teli fagyok hogy alakitjak a bicikliknek a

  kilsö gumijat,

  Tehat ha telen a nagy hidegben a biciklinek kerekei az elö irt nyomasra

  fel vannak fujva, akkor a minusz tiz husz fokok hogyan karosittjak a gumikat,

  mint kilsö es belsö.

  De gondolom hasonlo anyagbol van mint az auto gumik igy nem sok kart

  tehat benne a teli fagy.

  Vagy a bicikli gumik mas anyagbol vannak.

  köszönettel vennek egy ket jo tanacsot.

   

  válasz erre...