Télen is kerékpározni - csak megfelelő ruházat kérdése

Télen is kerékpározni - csak megfelelő ruházat kérdése

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/01/16
Ördöngősség? Dehogy?
Hirdetés
Hú, de extrém! De kemény vagy! Télen bringázol?! Nem fázol meg?

– tipikus kérdések olyan embertől, aki nem szokott télen tekerni – vagy egyáltalán nem is kerékpározik – és látja, hogy én lelkesen pedálozok a mínuszok ellenére is.

Ördöngősség? Dehogy!

Először is fontos leszögeznem, akár csak más outdoor tevékenység során, a téli kerékpározáshoz nem vastagon, hanem melegen kell öltözni! Ez azért fontos, mert sokan már esetleg próbálkoztak a téli sportolással, de rosszul öltözködtek, és a „mislenbaba” érzés elriasztotta őket. Ha jó ruházattal és jól ruházkodunk, mozgásunk szabad és könnyed tud maradni a kemény fagyok idején is. És még ízületeink, belső szerveink sem látják kárát az élményünknek.

DSC_0082_resize.JPG Forrás: Paraferee
Télen, hóban, hidegben, kerékpáron
Kép forrása: Paraferee

Melyik testrészünket védjük a hidegben?

Kezdjük azzal, melyik testrészünk kell a hidegtől jobban védenünk. Ezek a térd, derék, váll, nyak, arc valamint a kézfej. Persze ezeken felül, egyéni érzékenységtől függően előfordulhat, hogy a szemeid, vagy a combod is jobban védened kell, de az előbbiek kiemelt célpontok. Miért? Mert ezen testrészeinknél kifejezetten erősen kitettek ízületeink vagy belső szerveink a hidegnek. Megelőzendő egy gyulladást, vagy megfázást, esetleg egy későbbi reumatikus betegség kialakulásának kockázatát, öltözzünk figyelmesen!

Milyen ruházatot viseljünk téli kerékpározáshoz?

Oké, már tudjuk, mely testrészeinket kell melegen tartanunk, és azt is, hogy mindezt a lehető legvékonyabban öltözve ideális, de mégis mit vegyünk fel?

A célunk több, vékony réteggel érjük el. Hisz egyrészt kell egy vagy több, ami melegen tart, és egy másik, ami megakadályozza ezen meleg elillanását. Ezek közé magam részéről semmiféleképp nem tartoznak sem a farmerek, sem a pamutok. Nehézkes száradás, jó nedvszívó-képesség, nagy súly és minimális hőmegtartás jellemzi ezeket az anyagokat. Szinte lehetetlen kényelmesen és kellően melegen felöltözni velük. Ellenben a technikai ruházatok gyorsan száradnak, átengedik a testmozgás közben testünkből kipárolgó vizet, könnyűek és melegek... és vékonyak!

20170121_110254_resize.jpg Forrás: Csete Sándor
Hideg... remek körülmény kerékpározáshoz
Kép forrása: Csete Sándor

Kezdjünk el öltözni...

Alsó réteg

Legalsó rétegként aláöltözőt vegyünk fel felső- és alsótestünkre, melyek melegen tartják a derekunk, vállunk és mellkasunk illetve a térdeink és combjaink. Hogy milyen vastagot veszünk fel ezekből, azt a hőmérséklet illetve a várható tekerési intenzitás határozza meg – hisz például városi ingázáshoz vastagabban öltözünk ugyanazon hőmérsékletnél, mint sportoláskor. Az aláöltözők általában műszálas vagy Merino gyapjú ruhadarabok, melyek a melengetésen felül a testünk által kipárologtatott vizet is elvezetik a bőrünkről, így biztosítva szárazabb érzést.

Felső réteg

Ezután, ismét csak hőmérséklettől függően jöhet még felülre egy gyorsan száradó felső (például egy polár vagy egy hosszúujjas mez) vagy rögtön a szélálló kabát és nadrág. Ezekből találunk már akár softshell anyagból készülteket is, melyek a szélállóságon felül extra melegséget is biztosítanak, miközben kizárják a szelet és a vizet.

Kesztyű, kézvédelem

Kézfejünket legjobban egy téli kerékpáros kesztyűvel tudjuk megóvni. Ezek a termékek nem csak szél-, de vízállóak is, így nincs gond, ha beletenyerelünk a hóba, vagy lecsap ránk a sarki eredetű orkán! Próbáljunk meg az általunk még bringázásra preferált hőmérséklethez megfelelőt választani, mert az a kesztyű, mely -10°C-ban is melegen tart a nulla fok körüli kondíciók során olvasztótégellyé válik kezünkön. Esetleg kombinálhatjuk is a kesztyűket, így intenzívebb szakaszon (például mászáskor) le tudunk vetni kezünkről is egy réteget, míg lefele ismét plusz réteggel védjük.

Nyak, arc, fülek, fej

Nyakunk védelmére legtöbbször jól megfelel egy vastagabb csősál is, de ha extrém hidegben indulunk útnak, válasszunk símaszkot, mely még arcunkat is védi a hidegtől. Arra viszont számítsunk, hogy a kilélegzett meleg levegő túlnyomó részt a maszk alól a szemüvegünk belső felületére távozik a maszk alól, amitől az bepárásodik és látásunk korlátozódik. Erre lehet megoldás olyan maszkot választani, ami úgy lett megtervezve, hogy elvezesse a lélegzetünk, vagy vegyünk fel síszemüveget – ami szemünknek is extra védelmet biztosít.

Lábunk

Lábfejünkről sem feledkezzünk meg, hisz télen könnyedén leszünk vizesek, vagy havasok és utána vizesek. Vagy kifejezetten téli cipőbe lépjünk, ami vízálló és meleg, vagy használjunk kamáslit.

És még valami. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet fejbúbunk védelmére, de egy agyhártyagyulladás, vagy épp egy korai kopaszodás megelőzhető egy vékony sisak alatt is hordható sapkával (avagy a kerékpárosok kapedlijével). Könnyen találunk szélálló kiviteleket is, ráadásul pár ezerforintért.

DSC_0124_resize.JPG Forrás: Paraferee
Kihagyhatatlan élmény
Kép forrása: Paraferee

Magam részéről... példa

Én például -5-7°C fokig felül egy vékonyabb, hosszú ujjas, műszálas aláöltözőt, egy hosszú ujjas mezt és egy szél- és vízálló kabátot, valamint alul egy bringás térdnadrágot, egy műszálas aláöltözőt és egy szélálló nadrágot veszek fel. Nyakamba egy csősál, fejemre egy sisak alatt is hordható szélálló sapka kerül. Ha szép idő van, akkor egy vékony textilkesztyűt és arra egy átmeneti, őszit húzok a kezemre.

Ezen hőmérséklet alatt kerül elő a maszk, és polár a mez helyett, a téli kesztyű az átmeneti helyett...

Jó öltözködést és élménydús téli bringázásokat!

Hirdetés