Sok bajt hoz az ősz a bringásokra

Hirdetés
2012/09/17
Évről-évre sokkal több kerékpárt lopnak el a nyár végével, ősz elején, mint az év többi hónapjában
Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint kora ősszel rájár a rúd a bringásokra. Az ORFK szerint évről-évre sokkal több kerékpárt lopnak el a nyár végével, ősz elején, mint az év többi hónapjában, ráadásul ekkor a kerékpárosok által okozott balesetek száma is számottevően megemelkedik. Nem ártana elővigyázatosabbnak lenni!

 

Balesetek szezonja a kora ősz A KSH elmúlt 10 éves statisztikáiból kiderül, hogy a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről-évre nő a kerékpárosok aránya, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpáros közlekedés. Az adatokból az is kiderül, hogy a nyár végi, kora őszi időszak a legveszélyesebb, hiszen ekkor történik a bringások által okozott évi 1700-2000 baleset mintegy 30 százaléka.

 

Szezonja van biciklilopásnak is

„Az ORFK országos statisztikája szerint ebben az időszakban minden évben jelentősen megemelkedik a regisztrált kerékpárlopások száma is. A tavalyi összes biciklilopás (10508 alkalom) több mint 61 százaléka, míg a 2010-ben regisztrált esetek (9181 alkalom) 63 százaléka történt az év második felében” – mondta Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

Ráadásul az eltulajdonított járművek értéke is egyre nagyobb: míg az ellopott bringák száma 2010-ről 2011-re „csupán” 14,4 százalékkal nőtt, addig a tolvajok által okozott kár értéke tavaly 20 százalékkal volt több (2010-ben 450 millió, 2011-ben 540 millió forintnyi). Az ORFK számaiból még az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben a nyomozások eredményessége átlagosan 21,17 százalék volt, tehát nagyjából minden 5. ellopott kétkerekű került elő.

 

Nem vagyunk elővigyázatosak

„A tapasztalatok szerint sajnos a sértettek sem tesznek meg mindent a bűncselekmények megelőzése érdekében: számos esetben lezáratlanul hagyják kerékpárjaikat , vagy azokat olcsó, gyakorlatilag csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lakatokkal látják el” - összegzi az ORFK tapasztalatait Marosvölgyi Péter . „Kedvező jel ugyanakkor, hogy a közelmúltban bevezetett kerékpár biztosítás iránt az elmúlt másfél hónapban közel 12 ezren érdeklődtek. Ez lopás és elemi kár esetén 50 ezer és negyedmillió forint közötti értékben enyhíti az anyagi veszteségeket, ám a kiegészítő balesetbiztosítás a személyi sérülésekre is fedezetet nyújt” - mondja az AEGONdirekt.hu szakmai igazgató ja.

 

A közleményben szereplő adatok forrása: AEGONdirekt.hu-gyűjtés (ORFK és KSH).

 

 

Érdekel a kerékpár biztosítás?



 

 

A kerékpár biztosítás részletes szabályzata itt olvasható: http://www.aegondirekt.hu/dokumentumok/mini-biztositas/kerekpar-szabalyzat.pdf

 

Információ az AEGONdirekt.hu-ról Az AEGONdirekt.hu az AEGON Magyarország cégcsoport innovatív direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló vállalata. A társaság elsősorban különlegesen kedvező díjú alapszolgáltatásokat, illetve speciális, egyedi igényekre szabott termékeket kínál. Direktbiztosítói jellegéből adódóan központi szolgáltatási felületen keresztül érhető el az Interneten, a nap 24 órájában.

Az AEGONdirekt.hu oldalain külön megbízás nélkül, közvetlenül és azonnal megköthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, teljes körű és speciális CASCO-biztosítás, lakás- és életbiztosítás egyaránt. Innovatív piaci megközelítését jelzi az internetes ügyintézés során is bármikor bekapcsolható élő konzultáció, az online kárrendezés lehetősége, illetve az oldalakon rendszerezetten elérhető kármegelőzési tanácsok is.
Hirdetés