EliminaTour - Vác Hír

Kimura - Mozgásvilág.hu
2012/07/04
6 kanyar, egy lépcsősor lefelé, és 100 méteres emelkedő, és hosszú sprintbefutó, az egész 800 méter.
Hirdetés

 

Első körben, pár szóban arról, mit is az az Eliminátor verseny:

„Az „Eliminator Pro Sprint”-nek (XCE) elnevezett kerékpáros versenyszám, 500-1000 m hosszú, (bel)városi sikátorokon,  lépcsőkön át vezető körből áll, ahol a versenyzők 4 fős csoportokba osztva mérik össze fizikai és technikai tudásukat, megküzdve egymással és a városi környezet adta, nehézségekkel, illetve a pálya útvonalán kiépített további technikai elemekkel. Minden futam első két helyezettje automatikusan kvalifikálja magát a következő körbe, míg végül a 4 legjobbnak bizonyult versenyző utolsó döntő futamán dől el a végső sorrend. A belvárosi futam nézői és versenyzői szempontból is egyaránt különleges, hiszen a látványos elemek és technikás megoldások felejthetetlen élményt biztosítanak mindenki számára, legyen az odalátogató kíváncsi néző vagy profi rider. „

 

Ez áll a hivatalos közleményben, de hogyan is kerülünk mi a képbe? Szeretjük a kihívásokat. Pláne az ilyen gyors és hangulatos versenyeken. A leírásnak megfelelő pálya, összesen 6 kanyar, egy lépcsősor lefelé, és 100 méteres emelkedő, és hosszú sprintbefutó, az egész 800 méter. Pont olyan hosszú, hogy a háromnegyedétől már teljes savasodásban menjen az ember.

 

A pályabejárásokkal kezdődött a nap, mindenkinek legalább egyszer kellett mennie a körön, hogy tisztában legyen mit lehet és mit nem. Egy kamionról indultunk, ahol négy rámpa vezetett lefelé, innen indult a sprint. 

 

A képen Zsé tépi neki izomból a biciklit, csoda hogy a térkő a helyén maradt.

 

Egy balos és egy jobbos kanyar után robbantunk rá a lépcsősorra, ami egy padkával kezdődött, onnan indultunk el lefelé.

 

A képen egy remek stílusban kivitelezett lépcsőbe ugrást láthatunk  Prajczer Péter  előadásában.

 

Ő volt a nap meglepetésembere, ugyanis bmx szakágból érkezett, és ha nincs rosszul az elődöntőben, akár a döntőbe is bekerülhetett volna, így a hatodik helyet sikerült elhoznia. Én neki adom a legstílusosabb bringázásért járó díjat a napra.

 



 

Több módon is le lehetett küzdeni a lépcsőket, az első két sort jobbról is lehetett kerülni, én inkább ezt a módszert választottam, biztonságosabbnak tűnt. Többen végig a lépcsősoron mentek inkább. Ez volt a pálya egyetlen olyan pontja, ahol ha valaki esik, vagy összeakadás van, akkor komolyan összetörheti magát az ember. Szerencsére erre nem került sor, pedig voltak igazán necces pillanatok.

Az egyik ilyen volt, amikor Cser Gabiék egyszerre érkeztek meg a sorhoz, hála a jó égnek nem lett belőle összeakadás.  

A lépcsősor után jött egy kis Duna part, majd a felfelé macskakővel. Ennek a végére már mindenki a savval küszködött, gyakorlatilag ez döntötte el a versenyt, hogy az utolsó két egyenest ki bírja jobban kő nehéz lábakkal.

Hogy mégis mennyire lehet szenvedni mindössze 800 méteren?

 



 

Nagyjából ennyire, kiállva sprint, fog összeszorít, és a nagy melegben mindenféle testrészeken keresztül megpróbálni levegőt venni. Mi így értelmeztük a hivatalos leírását az Eliminátor versenynek. Most hogy túl vagyunk a bemutatáson, nézzük, mik voltak a konkrét események.

Az időfutamok eredménye alapján ment tovább az ember a legjobb 32-be. Mivel összesen 34-en voltunk, nem kellett kiemelkedő eredményt menni a továbbjutáshoz, inkább azért kellett hajtani, hogy minél könnyebb csoportba kerüljön az ember. Minden csoportba egy erősebb, egy gyengébb, és két közepes ellenfelet válogattak be. 29-nek futottam az időmérőt, így a negyedik, 13. és 20.-al kellett együtt mennem.

 



 

Sajnos az első selejtező futamot azzal indítottam, hogy kiesett a lában az spd-ből, ezzel veszítve egy-két másodpercet, negyediknek mentem le a lépcsősoron, onnan meg a 15 méter hátrány már nem tudtam visszahozni, úgyhogy sikerült már az első körben kiesni, a másik 15 emberrel egyetemben. Ilyenkor visszapörgeti az ember, mit rontottam el, mit lehetett volna másképpen, de erre egyetlen helyes választ látok most a saját példára, egyszerűen gyenge voltam.

Négy emberből kettő mehetett tovább, így maradt először, 16, majd nyolc, végül a legjobb négy a döntőre.

 



 

Akik továbbjutottak, irtózatos tempókat mentek.  Simán volt, aki vagy 45-ig fel tudott gyorsulni az első egyenesben, közben mindenkinek lógott a nyelve a melegtől. Most már kívülről figyeltem az eseményeket, voltak nagyon látványos szituációk, például a végső nyertes, Halzer Miha megoldása a lépcsősor kérdésére, egyszerűen szintbe leugrotta az összeset.

 



 

Érdemesnek tartom összehasonlítani a győztes, és Cseri kanyarvételi technikáját is...

 





 

Mivel Cseri „csak” a tizedik lett, ezért Mihának adjuk a pontot. A teljesítménye felülmúlta a magyar képzeletet, mosolyogva tekert felfelé a döntőben, miközben éppen verte az elit versenyzőinket:

 



 

Hiába, egy világkupafutam negyedikkel nem szállhattak versenybe a mieink, már a felépítésén is látszott, hogy másfajta, specifikusabb izomzattal rendelkezik ehhez a versenyághoz.

Íme a dobogó:

 



  1. Halzer Miha Energija Team 2. Csielka Márk EuroOne-Waberers-Cube 3. Buruczki Szilárd Merida Kőbánya TC 4. Specziár Viktor Balaton Cube Team

Így, hogy már aludtam is rá egyet, a rendezvény lebonyolításáról is írnék pár szót. Rég nem láttam ilyen előre kitalált, és jól leszervezett első rendezvényt, komolyan minden a toppon és a helyén volt.  A pálya tökéletes, észrevételek alapján még alakítottak is rajta, hogy biztonságosabb legyen, hatalmas nagy plusz pont. Két olyan dolog van, amit legközelebb esetleg lehetne javítani, de ez is tapasztalati úton derült ki, előre nem lehetett tudni, hogy a sok szünet a menetek között kicsit vontatottá teszi az eseményt. Ezt a versenyzők miatt csinálták így, hogy többet tudjanak pihenni, de a nézők és a cirkusz szempontjából lehetne kicsit feszesebb a program lebonyolítása.

A másik, hogy mivel a pálya nem volt egész végig belátható, jó lett volna egy befutóhoz elhelyezett kivetítő, 3-4 kameraállással a pályán, így akár neten keresztül is nézhető formában, de ez már tényleg a luxus és extra a kérések listáján.

A következő futam Szentendrén lesz , oda is mindenképpen ellátogatunk, sőt, már ismerősöket is befűtöttem, hogy induljanak, úgyhogy népesebb mezőny lesz, szintén egy gyönyörű helyen. Már csak abban reménykedek, hogy még többen kijönnek majd szurkolni.

 

Végeredmények:

Szentendrei kiírás: klikk ide!

 



 


Hirdetés