Egy fiatalos, feltörekvő kerékpárgyártó DEMA Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/05/23
Érdemes jobban odafigyelni a szlovák gyártóra és termékeire.
Hirdetés

Több mint 20 éves múlttal rendelkező szlovák kerékpárgyártó invitálásának tettünk eleget nem olyan rég. Az 1991-ben alapított DEMA cég (mely nevét az akkori két tulajdonos lányainak nevéből kapta: Denisa és Martina) ma már 50 000 négyzetméteren, évi 100 000 kerékpárt (nemcsak MTB, touring és cross kerékpárokat, hanem Bmx, országuti, cyclocross, városi és gyerekbringákat is) gyárt. 5-6 évvel ezelőtt, amikor utoljára találkoztam a márkával, főként az alsó kategória felső szegmensébe tartozó bringákat készítettek. Amit most láttunk, az viszont már egy teljesen más kategória…

Komoly változások mögött új idea áll: a márkát magasabb minőségi szintre emelve megbízható, jó ár-érték arányú, erős középkategóriás termékeket kínálnak. Ezen folyamat része lett, hogy a cég már saját tervezőkkel és profi versenyzőkkel karöltve fejlesztenek, saját grafikusokkal dizájnolva a termékeket.

DEMA jövőkép

A cég nagy hangsúlyt fektet termékei folyamatos csiszolására, alakítására, fejlesztésére, amit nem lehet asztal mögül. Éppen ezért szakértők és professzionális versenyzők segítik a munkákat.

Ennek köszönhetően egy-egy új típus csak egy hosszú tesztelési fázis után kerül szériagyártásba, mint például az első elektromos rásegítéses kerékpárjuk is, mely lassan gyártási fázisba ér. Akárcsak a vadonat új all mountain bringa is, melynek prototípusával mi is gurulhattunk kicsit.

 

mont_linka_1-cmyk1440.jpg Forrás: Dema
mont_linka_1-cmyk1440.jpg Forrás: Dema
Kép forrása: Dema

 

A DEMA jelenleg 20 európai országban – köztük itthon – forgalmazza kerékpárjait. A fejlődést mi sem mutathatja jobban, mint hogy már háromszoros Superbrand díjas Szlovákiában, illetve 2014-ben a legjobb FSA Szerviz Centrum kitüntetést is megkapta a cég.

DEMA kerékpárteszt

Egy dolog, beszélni egy új útról, egy új irányról, és egy másik, hogy mit mutatnak a termékek, amikkel ezt el akarják érni. Így hát kíváncsian vártuk a lehetőséget, hogy kipróbáljuk a legújabb DEMA kerékpárokat. Erre Kalnica közelében kaptunk lehetőséget.

Bike Park Kalnica


Budapesttől 3 órányira, a Cseh határhoz közel, 5-700 méter magas hegyek között bújik meg Kalnica, vagy magyar nevén Kalános. A település határában kialakított bike parkot már harmadik éve a DEMA támogatja. És nem csak azért, hogy reklámozzák ezzel a márkát, hanem az új fejlesztéseknek kell egy ideális környezet, ahol kipróbálhatók, ahol az aktuális modellek is tovább tesztelhetők és ezáltal még jobb hozható létre.

Maga a park családias hangulatú, nem túl nagy hely. Ha a térképet nézzük, akkor 18 pályát találunk itt – több pumpa-, downhill-, enduro és slope nyomvonalak színesítik a kínálatot, ahol külön izgalom a csákányos felvonó. Lehet, hogy kicsi a bors, de erős: minden évben a park ad otthont Európa 5. legnagyobb kerékpáros fesztiváljának, ahova az idén már 12 000 embert várnak a 3 nap alatt!

 

Kalánosi ösvények 2 Forrás: Paraferee Mozgásvilág.hu
Kalánosi ösvények 2
Kép forrása: Paraferee Mozgásvilág.hu

 

A nyomvonalak folyamatosan épülnek, csiszolódnak, melyeken nagyon érződik a gondos és szakértő kezek munkája. Mi a pumpapályákat és a slope nyomvonalakat teszteltük, melyek annyira élvezetesek, hogy nem akartuk abba hagyni a bringázást. Csak vigyorogni és élvezni a gurulást végtelen ideig…

A parkban különféle stílusú bringa bérelhető, plusz a környéken még pár száz kilométernyi egyéb útvonal (gyalogos és bringás egyaránt) is található, így kiváló úticél lehet az egész családnak Kalános. Mi már tervezzük a legközelebbi alkalmat ide…

A kínálat két top modellje várt minket a park bejáratánál: a QUARK névre keresztelt karbon összteleszkópos és a FERRARA nevű merevfarú karbon XC gép. Mindkettő dominánsan fekete színű, ami ugyan ma már picit kevésbé trendi, de ettől még nekünk bejött.

Summa

Összességében a bringák azt mutatták és nyújtották, amit a céges irányvonalakban leírtak. Igazi versenygép mindkettő, melyek éleslőszerek fegyveredhez egy maratonon vagy XC versenyen.

Érdemes tehát jobban odafigyelni a szlovák gyártóra és termékeire. Hazánkban is egyre több üzletben állnak DEMA kerékpárok. Ráadásul, ha épp a kinézett modell nincs készleten, 3-4 munkanap alatt leszállítják az üzletbe (és ugyan ez a tempó érvényes általában a garanciális ügyintézésre is)!

 

Hirdetés