Korcsolyázás természetes tavakon Hír

MeteoPlaza.info
2010/12/29
Nem túl kecsegtető 1 hónapos előre jelzés Magyarország természetes tavaira.
Hirdetés
A MeteoPlaza.info készített a korcsolyázni, jégvitorlázni, fakutyázni vágyók számára egy nem túl kecsegtető 1 hónapos előre jelzést Magyarország természetes tavaira. 
Az előre jelzett és az eddig mért adatok elemzéséből az látszik, hogy a december 22-t megelőző fagyos időszakban a tavakon - pl. a Balatonon is - kialakult jégpáncélt a karácsonyi ünnepek alatt bekövetkezett enyhülés sem tudta teljesen elolvasztani, csak kásásabb lett a jég, romlott a szerkezete. Az előttünk álló mintegy két hetes, hideg, fagyos periódusban a tavakon a jég vastagsága újból jelentősen növekszik , az új esztendő első napjaitól, nagy valósziíűséggel eléri a biztonságos 10-12 cm-es vastagságot , így korcsolyázható lesz természetes tavainkon is a jég.
Azonban igyekeznünk kell kihasználni ezt a remek lehetőséget, mert a fagyos időszak január 5-e környékén véget ér , s ekkor a hónap végéig tartó enyhe időszak köszönt be. Emiatt a jégpáncél eleinte lassabb, majd január 12-e körül már gyorsabb olvadásra számíthatunk , nagyjából január 17-e körül már ismét vízfoltok tarkítják a jég felületét, a korcsolyákat nyugodtan eltehetjük, mert a jég ismét vékony lesz, életveszélyes lesz rajta már a séta is , nemhogy a korcsolyázás.
 
Balaton
 
Összegzésül elmondhatjuk , hogy egy kb. 1 hetes korcsolyázási "idény" vár ránk pár nap múlva. Természetesen a tél hátralevő időszakában februárban és márciusban még előfordulhat olyan hideg, hogy ismét lehet korcsolyázni, ehhez azonban legalább egy két hetes igen hideg periódus szükséges, melynek valószínűsége jóval kisebb mint az előttünk álló időszaké.
 
Nagyon Fontos! A természetes jegekre mindenki csak saját felelősséggel merészkedhet rá! A pillanatnyi jéghelyzetről mindig előre tájékozódjatok az illetékes vízi rendészetnél!
Hirdetés