Urubko a K2-re készül

Urubko a K2-re készül

Pintér László
Pintér László
2014/11/11
A legnehezebb nyolcezresre még senki sem jutott fel télen. Ezúttal a kazah Denis Urubko vezetésével egy tapasztalt téli mászókból álló csapat kísérti a lehetetlent. Szokatlan motívumként a szponzorok mellett közösségi finanszírozással is számolnak.
Hirdetés

A kiváló kazah hegymászó neve megkerülhetetlen, ha nyolcezresekről és téli mászásról van szó. A 41 éves Denis Urubko a világon tizenötödikként mászta meg a 14 nyolcezrest, mindet kiegészítő oxigén nélkül. Két nyolcezres első téli megmászása fűződik a nevéhez: 2009-ben a Makalu, 2011-ben pedig a Gasherbrum II csúcsát érte el a legmostohább évszakban. Mindkét expedíción társa volt az olasz Simone Moro.  Remek párost alkotnak a téli expedíciókon, de személyes aggodalmak miatt az utolsó két, télen még szűz nyolcezrest nem valószínű, hogy együtt fogják megpróbálni. A Nanga Parbat alaptáborában történt mészárlás óta Urubko nem akar abba a régióba utazni, Moro pedig tavalyi budapesti előadása során is elmondta, hogy a K2-vel nem próbálkozik, miután a felesége azt álmodta, hogy meghal azon a hegyen.

Utak a K2 északi oldalán. Bal szélen Urubko tervezett útja Forrás: Denis Urubko Facebook
Utak a K2 északi oldalán. Bal szélen Urubko tervezett útja
Kép forrása: Denis Urubko Facebook

Denis Urubko azonban Moro nélkül is ütőképes csapatot állított össze, amely már bizonyított a főpróba során: idén tavasszal új utat másztak a Kancsendzönga északnyugati falán – igaz, a csúcsot a csak Urubko érte el. Az ötfős csapatból Urubko mellett a két legtapasztaltabb mászó a lengyel Adam Bielecki és a baszk Alex Txikon. Egyelőre hármuk részvétele biztos az expedícióban, Artyom Brown és Dmitry Sinev csak akkor csatlakozhat, ha összejön számukra a hiányzó anyagi forrás.

A 31 éves Adam Bielecki a legfiatalabb a csapatban. Már 17 éves korában alpesi stílusban mászta meg a 7010 m magas Han Tengrit. Neki is két „téli nyolcezrese” van: a Gasherbrum I és a Broad Peak. Mindkettőt első téli megmászóként érte el. 2012-ben feljutott a K2-re is, oxigén nélkül.

A 32 éves Alex Txicon sem kezdő: tíz nyolcezrese van. Járt az Antarktiszon, Grönlandon, számos téli expedíción a Himalájában. A K2-n eddig háromszor próbálkozott nyáron, 7900 méterig jutott.

A rengeteg tapasztalat azonban önmagában messze nem elegendő a sikerhez a K2-n, még nyáron sem. Télen pedig a létező legszélsőségesebb körülmények várják a vállalkozó szellemű hegymászókat. Ha szeretnénk fogalmat alkotni arról, milyen télen nyolcezrest mászni, elég megnézni a „Cold” című filmet Simone Moro, Dennis Urubko és Cory Richards 2011-es Gasherbrum II-mászásáról. Hatalmas mennyiségű hó, állandó lavinaveszély, nem ritkán -40 ?C alatti hőmérséklet, valamint orkán erejű szél nehezíti a mászók dolgát.

 

 

Urubkóék a tervek szerint a hegy egyik legritkábban járt útvonalával próbálkoznak: az északkeleti gerincen másznak a hegy felső régiójába, majd az Abruzzi-úton érik el a csúcsot. Ezt az utat eddig egyetlen expedíció teljesítette: 1978-ban az amerikai Jim Wickwire, Loius Reichardt, John Roskelley és Rick Ridgeway legendás négyesének ezen az útvonalon sikerült a hegy első oxigén nélküli, összességében is mindössze a harmadik megmászása. Urubkóék vélhetően azért választották az északkeleti gerincet, mert bár technikailag nehezebb a normál útnál, talán valamivel kevésbé van kitéve a lavináknak.

Ahhoz, hogy Artyom Brown és Dmitrij Sinew is csatlakozni tudjon, 15000 dollárra van szükségük, melyet Urubko kissé szokatlan módon, a közösségi médiában próbál összegyűjteni. Az Indiegogo portálon keres egyéni „szponzorokat”, akik kis összegekkel, apró ajándékokért járulhatnak hozzá az expedíció költségvetéséhez. Volt már példa ilyen próbálkozásra hazai hegymászó körökben is: Ács Zoltán és Klein Dávid két évvel ezelőtt hasonló módszerrel igyekezett finanszírozni a Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat expedíciót, melyről akkoriban mi is írtunk. Aki esetleg szeretne aktív részese lenni a téli K2 expedíciónak, ezen a linken tud hozzájárulni a költségvetéshez.

 



Ha pedig már szóba került a Nanga Parbat, jelenleg négy expedícióról tudni, amely a közelgő téli szezonban a Meztelen Hegyre készül. Egy orosz, egy iráni, egy olasz-francia és egy lengyel vállalkozásról lehet külföldi hegymászó portálokon olvasni. Közülük a lengyel expedíciót érdemes kiemelni, ahol Tomasz Mackiewicz ötödször fut neki télen a Nangának – ezúttal szólóban. A Diamir-fal Messner útját szemelte ki, alpesi stílusban, táborlánc és fix kötelek építése nélkül, csak egy könnyű sátorral. Urubkóhoz hasonlóan ő is közösségi finanszírozással próbálkozik, amely már tavaly is 12500 euróval járult hozzá az akkori expedíciójukhoz. Az olasz Daniele Nardi egy francia hölggyel, Elizabeth Revollal készül a hegyre, és Simone Morót is emlegetik, ő azonban egyelőre még nem nyilatkozott.

Hirdetés