Pénteken irány a dzsungel, az expedíció célja már az alaptábor Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/04/15
A Makalu 2008 expedíció körül kisebb kellemetlenségeket leszámítva minden rendben, a hírek szerint péntek reggel indulhatnak tovább Katmanduból. A ruhák eltűntek az éterben, majd meglettek, a szállítás és a csúcsengedélyek problémája megoldódott.
Hirdetés

A 2008-as Makalu-expedíció tagjai sikeresen megérkeztek Katmanduba, és az utóbbi napokat az alaptáborba való indulás előtti utolsó készülődésekkel töltötték. El kellett intézni az engedélyeket, a csomagok elszállítását, csak ezek után lehetett szó az elindulásról.

Az Erőss Zsolt ból, Mécs László ból, Kollár Lajos ból és Sterczer Hildá ból álló négytagú expedíció péntek reggel hagyja el a nepáli fővárost egy kisrepülővel, majd a kiszállást követően nagyjából tizenkét napos gyaloglás vár rájuk a dzsungelen keresztül, míg fölérnek az 5000 méter felett fekvő alaptáborba.

A csúcsengedélyek kérdése is megoldódott, ráadásul igen kedvezően, hiszen sikerült csatlakozni egy lengyel csoporthoz az engedélyek ügyében, így feleslegesen nem kellett sem a magyar expedíció nak, sem a lengyelnek fölöslegesen többet fizetni. Innentől persze a két vállalkozás együttműködése megszűnik.

 



 

A felszerelés és a már kipótolt élelmiszer nagy része helikopterrel jut föl ilyen magasra, az expedíciót azonban így is segíti 35 serpa teherhordó, akik szintén az alaptáborig tartanak a magyar csapattal. Szokásához híven az alpinisták onnantól kezdve nem vesznek igénybe semmilyen külső segítséget.

A szállítás persze ezúttal se volt zökkenőmentes. A ruházatból három pehelynadrág eddig még nem érkezett meg, valahol elakadtak Katmanduig, a csapat így egy csomagküldő szolgálat segítségét volt kénytelen igénybe venni. Az eredmény megnyugtató, az öltözékek jelenleg Bangkokban vannak, érkezésük csütörtökre várható.

Az utóbbi évekhez képest a politikai és társadalmi helyzet is sokat változott az ázsiai országban, amire a legújabb választások szolgálnak példaként. Sajnos ez megnehezítheti az expedíció helyzetét, melynek tagjai egyenesen attól tartanak, hogy visszafelé már nem tudnak azon az úton lejönni, ahol felmentek, hanem tanácsosabb lesz majd Tibet felé kerülniük.

 

 
Hirdetés